pneuomokokk vaktsiinid 23.11.20 / Vaktsineerimine

Külastaja küsib:

Sooviksin selgitust pneukoki vaktsiinide kohta Pneumovax23 ja Prevenar13: mis on nende erinevused ja mille järgi valida. Soov on vaktsineerida nii ennast kui täiskasvanud poega, kellel taustal sagedased kopsupõletikud ja mõlemal diagnoositud astma (kasutame Symbikorti ja sellega haigus suhteliselt kontrolli all). Kas eelnimetatud pneumo vaktsiine võiks teha ka mõlemad korraga?

Arst vastas:

Eda Tamm

dr Eda Tamm

Infektsioonhaiguste arst

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Pneumokoki vaktsiinid on mõeldud bakteri poolt põhjustatud infektsioonide ( kõrvapõletik, kopsupõletik, ajukelmepõletik jms) profülaktikaks. Prevenar 13 on mõeldud eelkõige 2 aastastele lastele ja täiskasvanutele.
Pneumovax 23 > 2 aastastele riskigruppi kuuluvatele lastele ja täiskasvanutele ja > 65 a vanustele inimestele.

Kindlasti peaksite te oma perearsti käest täpselt küsima, millise vaktsiiniga teid 8 aastat tagasi vaktsineeriti.
Sellest sõltuvalt saab koos perearstiga otsustada kas üldse või emba-kumba vaktsiini tuleks teile teha.
Vaktsiine võib manustada vähemalt 8-nädalase intervalliga ja alustatakse Prevenar 13-ga. Kindlasti peate poja vaktsineerimise osas samuti perearstiga nõu pidama.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Vaktsineerimine

reisivaktsiin väikelapsel

Reisime oktoobris (03.10 - 20.10) 2,5 nädalaks Aasiasse, Myanmari ja Taimaale. Meie pisitütar on siis 11 kuune (13. oktoobril).

Kas nii väikestele tehakse ja tuleb teha samuti sihtkohas soovituslikud ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Lugupeetud lapsevanem!

Kõige olulisem on, et laps oleks vaktsineeritud õigeaegselt kõigi riiklikus kavas ettenähtud vaktsiinidega.
Kaaluda tuleks MMR vaktsiini tegemist, mis riiklikus ...

Loe edasi

B-hepatiit

Tere

Küsimus oleks järgnev: olen vaktsineeritud b-hepatiidi vastu riikliku kava alusel 2000 aastal ( sünd 1987), kolm doosi. Kas tehtud vaktsiin omab kaitsvat toimet ka praegu või tuleks ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Seda, kas oleks vaja uuesti vaktsineerida, saab otsustada antikehade tiitri järgi.
Kui antikehad piisavas koguses olemas, siis kestab ka kaitse.
Uuringuid saab korraldada ...

Loe edasi

Vaktsiinide võimalikud kõrvalmõjud

Tere


Lasin endale teha puugivaktsiini ja teetanuse /difteeria vaktsiinid.
Olles hüpohondrik ja aastaid ärevuse all kannatanud ning loomulikult oli vaja hakata uurima kõrvalmõjusid, ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Kuigi te oma sümptomeid ei kirjelda, siis on väga ebatõenäone, et need võiksid olla seotud 1 kuu tagasi tehtud vaktsineerimisega.

Loe edasi

Teetanus

Tere


Torkasin kaks nädalat tagasi roostes okastraadiga näppu, pindmine torge, verd jooksis.
Ei mõelnud kohe teetanuse süsti peale, tegin selle eelmine nädal neljapäeval.

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Õnneks on teetanus väga harv haigus ning Eestis igal aastal teetanust ei diagnoosita või diagnoositakse 1 juht aastas. Kui te olete lapsepõlves kalendrijärgselt vaktsineeritud, siis ...

Loe edasi

Reisivaktsiin, planeeritav rasedus

Lugupeetud dr Eda Tamm,
planeerime abikaasaga 3ndat last. Eesseisev reis (mille ajal planeerisime rasestuda nõuab aga vaktsiine: teetanus, difteeria, A-hepatiit, läkaköha ja malaariatabeltid.

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Enne reisi tehtud vaktsiiinid ei mõjuta võimalikku rasedust. Küll ei soovitata kasutada malaariatablette ei raseduse ega planeeritava raseduse puhul.

Loe edasi

Vaktsiinid ja riskid

Tere! Kas on mingeid viise, kuidas last vaktsineerides vältida võimalikke riske? Näiteks ajastuse või mõne vitamiini manustamise abil? Tänud!

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere! Vaktsineerima minnes peaks laps olema terve. Kõige tavalisemateks vaktsineerimise kõrvalnähtudeks on süstekoha punetus ja valulikkus ning palavik. Alati peaks kodus käepärast olema paratsetamooli ...

Loe edasi

Mis vaktsiine valida?

Tere! Kui ma olen nõus oma lapsele andma maksimaalselt kahte-kolme vaktsiini, siis milliseid vaktsiine peate meie vaktsineerimiskavas kõige olulisemateks? Miks?

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere! Laste vaktsineerimiskalendris olevad vaktsiinid on lastele vajalikud ning kindlasti ei ole võimalik soovitada ainult 2-3 vaktsiini.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: