Väikselapsel nahavärvi punnid kätel ja jalgadel 29.04.19 / Vaktsineerimine

Külastaja küsib:

Tere!

Avastasin mõned päevad tagasi 2aastasel lapsel, et sõrmedel on nahavärvi punnid. Nüüd ka varvastel ja käelabadel. Pildid lisatud. Millega tegu võib olla?

Ette tänades!

Arst vastas:

Karmen Joller

dr Karmen Joller

Perearst

Kivimäe Perearstikeskus

Tere!

Muud taustainfot teadmata on ainuüksi pildi põhjal keeruline öelda, mis see on. Kas punnid sügelevad? Kui palju need üldse last ennast häirivad? Kas tal on ka muid sümptomeid, nt köha, nohu, palavik?
Kui lööve ei häiri, siis tõenäoliselt ei vaja see sekkumist ja möödub paari nädala jooksul, vahel kaasneb selline lööve näiteks viirusinfektsioonidega. Kui nahk on kuiv, võite kasutada niisutavat kreemi. Kui see ei kao või kui see last häirib, siis pöörduge arsti poole.

Tervitades
Karmen Joller

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Vaktsineerimine

Valu rinnus

Varasemalt on pea igapäevaselt ringi käinud ja vahest pikali olles peas hakkab suruma, kätes tekib surin ja süda hakkab peksma. Juba mitu kuud on unehäired ja kuskil 2nädalat tagasi tekkis vasakul rinnus ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Need on nii üldised sümptomid, et raske on ainult sümptomite alusel midagi öelda.
Rindkerevalu, mis süveneb liigutuste ja hingamisega, ei ole tavaliselt tingitud südamest. Rindkerevalu, ...

Loe edasi

AFP näit

Tere. Sooviks täpsustada mis näitaja õigupoolest on AFP? Tehtud analüüs ja tulemus AFP 6.38 kU/L <=5.8. Kas see seotud B-hepatiidi antikehadega, kuna tulemus kõrgem kui ref väärtusest?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

AFP on marker, mis on kasutusel nii kasvajamarkerina, abiks raseduse jälgimisel ja maksahaiguste ravi jälgimisel. Seega sõltub tema tähendus haigusest.
Kui teie puhul on see seotud ...

Loe edasi

rasedus ja a-hepatiidi vaktsiin

Olen 12 nädalat rase kui mul on olemas piletid eelnevalt planeeritud reisile Egiptusesse (kuurortreis). Kui vaatasin nõutud vaktsiine siis nägin, et nõutud on vaid A-hepatiit. Oma vaktsineerimispassi vaadates ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Rasedale ei tohi A-hepatiidi vaktsiini teha. Kui soovite teada, kas teil hetkel on A-hepatiidi vastu piisav immuunsus olemas, siis selleks peaks tegema vereanalüüsi.

Lugupidamisega
Loe edasi

Puukborrelioos

Tere! Küsin oma isa (75a) analüüside ja vôimaliku ravi kohta. Tegin isale analüüsid. Kui borrelioosi analüüside vastused on- IgM negatiivne ja IgG positiivne 179,2 ning IgG kinnitav ka positiivne, kas ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Synlabi vastuses on selgelt öeldud, et võib olla nii üks kui teine.
Arst ei tee raviotsuseid kunagi 1-2 analüüsi põhjal, vaadata tuleb suurt pilti. Lisaks hindab arst, kumb on ...

Loe edasi

Valu rinnus

Kuskil nädalaega tunnen vasakus pool rinnus valu, harva ka paremal pool kuid enamasti vasakul. Valu kestab alla minuti ja tunnen 3-4 korda paevas või rohkem. Vahest tunnen ka vasakul õlas kerget valu ja ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Minge ikka oma perearsti vastuvõtule ja las ta vaatab teid läbi.
Kirjelduse järgi ei tundu ohtlik, aga ilma teid täpsemalt ära kuulamata ja läbi vaatamata ei saa seda kindlalt ...

Loe edasi

Erinevad sümptomid

Kuskil aasta-poolteist aastat tagasi oli aneemia ning selle sain august 2019 aastaks korda, tihti kais pearingi ja tasakaaluhäired ja seostasin seda alati aneemiaga. Nüüdseks on olnud vereproovid korras ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Pulsi kõikumine selles, isegi palju suuremas ulatuses on täiesti normaalne.
Kui pearinglus võtab kõikuma ja on tunne, nagu oleksite karussellil, võib tegemist olla sisekõrvast ...

Loe edasi

Helocobacter

Tere,
mul on hiljuti avastatud roojaproovil Helicobacteri olemasolu. Paar aastat tagasi olin ravil kroonilise gastriidiga ja tol ajal sain ka kolmikravi H. bakteri puhul. Diagnoosiks on ka ösofagiit. ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

See analüüs sobib ravitulemuste hindamiseks, kuid mitte diagnoosimiseks. Tõlgendamisel tuleb lähtuda ka teie seisundist. Peate pöörduma ikka oma perearsti või tema asendaja poole.
Loe edasi

Reisimine ja A hepatiit

Reisime Taisse. Tegeleme A hepatiidi vastu vaktsineerimisega. Olen rase (20 nädalat) ja mul on 1,5 aastane laps. Perearst ütles, et temale infektsionist andis nõu, et laps tuleks kindlasti vaktsineerida ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Raseda vaktsineerimine A-hepatiidi vastu reisimisel ohupiirkonda on kindlasti näidustatud.
Lapsi on lubatud vaktsineerida alates 1 aasta vanusest.

Loe edasi

Paelussid!

Juhtusin kuulama saadet, kus räägiti paelussidest. Kui olin laps kuskil 10-13 ärkasin öössel ülesse suure kakahäda peale. Istudes potil tundus, et tuleb midagi pikka. Tõmbasin käega ära. (seda asja ei ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

See võis olla ka solge.
Nii paelussi kui solget saab diagnoosida väljaheiteprooviga. Kui see on korras, siis tõenäoliselt neid usse pole.

Tervitades
Karmen ...

Loe edasi

Rota vaktsiin

Tere

Meil oleks tarvis Teie arvamust.
Probleem on nimelt rota vaktsiiniga, beebi on saanud 2 korda vaktsiini ja oleks tarvis kellegi targema arvamust. Lugu ise selline:
Meil on ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!
See võib olla seotud rotavaktsiiniga, aga ei pruugi: lapse seedetegevust mõjutab ka näiteks tema kasvamine ja areng. Probiootikumid võivad aidata, aga ei pruugi.
Lapsel on veel üks rotavaktsiin ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi