Vaktsineerimise vastunäidustused 22.04.15 / Vaktsineerimine

Külastaja küsib:

Vaktsineerimisel on vastunäidustusteks ülitundlikus mõne vaktsiini komponendi suhtes. Kust ja kuidas ma saan teada enne vaktsineerimist, kas on ülitundlikus?
Lapsel on tehtud tuberkuloosi vaktsiin ainult ( hetkel on ta 7 a) ja sellele järgnes lööve kogu kehal, palavik, lünfisülme pöletik, süstekoht mädane, punetav, paistes mitu kuud. Samuti on ta reageerinud lööbega paratsetamoolile ja antibiootikumidele. Muid keemilisi ravimeid pole saanud. Kas või nendele sümtomitele tuginendes oletada, et ta võib ka teistele vaktsiinidele ülitundlik olla? Millised peaksid olema nö tegurid, et teie kindlasti lubaks/soovitaks vaktsineerida?

Arst vastas:

Karmen Joller

dr Karmen Joller

Perearst

Kivimäe Perearstikeskus

Kõigepealt vabandan, et vastamine aega võttis.

Kõikidel vaktsiinidel võib esineda kõrvaltoimeid. Kõige sagedasem vaktsiinide kõrvaltoime on palavik ning süstekoha punetus ja valu. Need kõrvaltoimed mööduvad tavaliselt iseenesest 48 tunni jooksul. Tuberkuloosivaktsiini puhul on tavapärased ka teie poolt kirjeldatud sümptomid - mädane süstekoht ja suurenenud, valulikud lümfisõlmed (tavaliselt kaenla all). Need kõrvaltoimed mööduvad samuti iseenesest, kuid kestavad mitu kuud. Samas on need "head" kõrvaltoimed, mis näitavad, et immuunsüsteem toimib ja töötab välja tuberkuloosivastaseid antikehi.
Ravimid ja vaktsiinid sisaldavad kahesuguseid komponente: toimeained ja abiained. Viimased on mõeldud selleks, et ravim/vaktsiin oleks näiteks parema maitsega, imenduks paremini, säiliks paremini. Allergia võib olla nii toimeaine kui ka abiaine vastu. Kas allergia tekkis kõikide paratsetamooli sisaldavate ravimite suhtes või ainult mõnel? Antibiootikumidest esineb üsna sageli allergiat penitsilliinile ja sellele sarnastele toimeainetele. Kuid kui andsite antibiootikumi lapsele näiteks siirupina, võis allergia esineda hoopis mõne abiaine suhtes.
Osa vaktsiine võib sisaldada jälgi munavalkudest. Sellised vaktsiinid on vastunäidustatud lastele, kellel tekib eluohtlik allergiline reaktsioon munavalgule (tekivad hingamishäired, näo, keele ja kõri paistetus).

Tagantjärele hinnates näib, et teie lapse puhul olid vähemalt tuberkuloosivaktsiini järel tekkinud kõrvaltoimed tavapärased ja loomulikud. Kui teie lapsel ei esine eluohtlikku allergiat munavalkude suhtes, võib ta saada kõiki vaktsiine.
Vaktsineerimiseks pöörduge kindlasti perearsti poole, sest 7-aastast last vaktsineeritakse veidi teistsuguse skeemi järgi kui päris beebit.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Vaktsineerimine

Beebi vaktsineerimise edasilükkamine

Tere!
Kas ja milliseid vaktsineerimiskava vaktsiine oleks beebil okei edasi lükata ja kui pikalt?

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Vaktsineerimise eesmärk on kaitsta last tõsise haiguse eest. Mida noorem on laps, seda raskem võib olla haiguse kulg võrreldes vanemate lastega - seega tuleks last vaktsineerida järgides ...

Loe edasi

Puukentsefaliit ja vaktsineerimine

Tere!

Palun abi järgmises küsimuses. 2004-2005.aastal olin ma vaktsineeritud puukentsefaliidi vastu. 5 aasta möödumisel korduvat vaktsineerimist ei ole ma saanud. Kas ma pean tegema jälle ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Piisab 1 doosist ning esmase vaktsineerimise skeemi kasutama ei pea.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: