Vaktsineerimine 05.03.14 / Vaktsineerimine

Külastaja küsib:

Tere! B-hepatiidi vaktsiini infolehel on kirjas, et vaktsinatsioon on vastunäidustatud ülitundlikkuse puhul vaktsiini mingi koostisosa suhtes. Sellest tingituna minu küsimus: kas vastsündinu verd kontrollitakse haiglas enne vaktsiinisüstide teostamist, välitmaks võimalikke vaktsiinitüsistusi? Kas tehakse kindlaks, et imikul ei esine mingit võimalikku ülitundlikkust vaktsiini koostisosade suhtes?

Arst vastas:

Karmen Joller

dr Karmen Joller

Perearst

Kivimäe Perearstikeskus

Ülitundlikkus tähendab teisisõnu seda, et inimene on allergiline vaktsiini või ravimi mõne komponendi suhtes. Kuna allergia võib esineda ükskõik millise aine suhtes, on tegu standardlausega, mis lisatakse kõikide vaktsiinide ja ravimite infolehtedele.
Allergia ei avaldu kunagi esmakordsel kokkupuutel ainega, vaid alles teisel, kolmandal, sajandal või tuhandendal korral - seda on võimatu ette öelda. St organismi jaoks peab olema aine tuttav, alles siis suudab organism allergiliselt reageerida. Seepärast ei ole mõtet vastsündinuid ülitundlikkuse suhtes uurida - üsasiseselt vaktsiine ju ei tehta.
On täheldatud, et teatud ainete suhtes tekib inimestel allergia kiiremini, teatud ainete suhtes aga peaaegu mitte kunagi. Ravimitesse ja vaktsiinidesse üritatakse lisada ained, mis on allergia seisukohalt kõige ohutumad. Vahel on sellise aine lisamine siiski vältimatu, siis on olemas ka vastav hoiatus infolehel. Osa vaktsiinide tootmisel on kasutatud näiteks munavalku ja seetõttu võib allergiline reaktsioon tekkida inimestel, kellel esineb allergia munavalgu suhtes. Kuna vaktsiin sisaldab munavalku mikrokogustes, eeldab reaktsiooni tekkimine ülitugevat, lausa eluohtlikku allergiat munavalgu suhtes. Vastav hoiatus on alati olemas ka pakendi infolehel. Kui on teada, et lapsel tekib muna söömise järel näiteks nahalööve, on vaktsineerimise järgse allergia tekkimise risk peaaegu olematu, sest nahalööve (kuigi see võib olla vahel väga häiriv) on nõrga allergia väljendus.
Allergilistest reaktsioonidest tuleb karta just anafülaktilisi ehk kõige ägedamaid allergilisi reaktsioone, mis võivad mõnel juhul lõppeda ka surmaga. Selliseid reaktsioone esineb erinevate uuringute andmetel vähem kui üks miljoni vaktsineerimise kohta. Kuna vaktsineerimise järgselt jälgitakse patsienti tavapärasest tähelepanelikumalt, on abi õigeaegne ning patsient paraneb täielikult.

Mis puutub teie küsimuses puudutatud B-hepatiidi vaktsiini, siis selle vaktsiini tootmise käigus kasutatakse pärmseent. Seetõttu on vaktsiin vastunäidustatud ka inimestele, kellel on ülitugev (NB! Mitte keskmine ega nõrk) allergia pärmseene vastu. See eeldab jällegi seda, et inimene on oma elus pärmseenega (pärmiga) varem kokku puutunud ja tal on tekkinud sellest eluohtlik allergiline reaktsioon.

Peale anafülaksia võib vaktsiinidel veel olla raskeid kõrvaltoimeid, kuid neid esineb samuti üliharva ja kõiki minu poolt kirjeldatud aspekte kaalub arst alati enne, kui ta patsienti vaktsineerib - olgu see patsient siis suur või väike. Minu praktikas ei ole 10 aasta jooksul esinenud ühtegi rasket vaktsineerimise järgset kõrvaltoimet - ei väikelastel ega täiskasvanutel.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Vaktsineerimine

Hantaviirus

Tere!

Mul on kodus 2-kuune imik. Viibisime kaks nädalat maal. Selle ajal jooksul koristas minu isa terve päev keldrit, viis prahti välja, puutus kokku hiirte sekreetidega. Olime ise toas, ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Hantaviirusinfektsioon ei levi inimeselt inimesele, seetõttu pole teil põhjust muretsemiseks.

Loe edasi

täiskasvanule MMR vaktsiin imetamise ajal ja kunagise kilpnäärmeprobleemi korral

Elan riigis, kus on hetkel suur leetritepuhang. Leetreid lapsena ma põdenud ei ole ja tervisetoimik, kus oleks nõukogude ajal tehtud vaktsiinid kirjas, on kahjuks aja jooksul kaduma läinud. Ka ei ole kursis, ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

2-doosiline leetrite vastu vaktsineerimise skeem võeti Eestis kasutusele peale 1980ndat aastat. Vaktsineeriti 1,5 ja 6-aastaseid lapsi. Arvestades teie sünniaastat olete te tõenäoliselt ...

Loe edasi

teistmoodi nohu

Tere,
Mul on nüüd tänaseks (19.03) kestnud nohu seitse päeva. Algul oli tavaline nohu, ent viimased 4-5 päeva on lima tulnud ainult paremast ninasõõrmest. Vasakpoolne on nagu terve, ent parempoolsest ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Teie kirjelduse järgi võib tõesti olla tegu hambajuurepõletikuga, mis on tekitanud põskkoopapõletiku. Kindlasti pöörduge hammaste kontrolliks ka hambaarsti poole.
Põskkoopapõletiku ...

Loe edasi

PAPILLOOMID sünni9märgid ja näsad kehal

Tere.
Mida arvate sellisest nahamoodustisest ja selle eemaldamisest.
mida arvate sellest ravimist? (link)
http://bestsales.papillor.com/

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Papilloomviiruse poolt tekitatavad healoomulised nahanäsad võib eemaldada küll, selleks tuleks pöörduda nahaarsti poole, neid eemaldatakse ka osades perearstikeskustes. Enne eemaldamist ...

Loe edasi

Lapsel probleem likumisega Koksaki viiruse tõttu

Lapsel diagnoositud Koksaki. Haigus algas 29 jaanuar ja kestab siiani. Kõik see aeg ilma palavikuta. Kaks korda haiguse jooksul probleem liikumustega - algul veebruari alguses oli valus käed tõsta ja liigutada, ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Lugupeetud lapsevanem!

Teie kirjelduse järgi on lapse põhikaebusteks liigeste valulikkus, mis tekkis infektsiooni järgselt?, mistõttu laps on saanud raviks ibuprofeni, mis on ka aidanud. ...

Loe edasi

3 nädalat kestnud köha

Tere! Köha on kestnud 3 nädalat. Köhahood on pikemad ja lühemad. Tihti lööb köhimise ajal valu rindu ja ka pähe. Algul kuulsin ka hingates vilinat, nüüd on see kadunud. Palavikku ei ole olnud. Nohu samuti ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Teie kirjast ei selgu, kas oi ka palavikku, lihasevalu jm üldsümptomeid. Kui köha sel kujul, nagu teie kirjutate, kestab muutumatuna üle 3 nädala, peaksite kindlasti oma perearsti poole ...

Loe edasi

Vaktsineerimine

Tere !
Minu 4.5 kuusel avastati 26.02 noroviirus.Saime suht kiiresti sellest lahti, esmaspàeval oli oksendamine 3x, haiglas saime tilka, kuna laps polnud sòònud pool pàeva. Òhtuks saime koju. Kòht ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Kui laps tunneb end hästi, palavikku ei ole ja söögiisu on hea, siis ei ole vaja vaktsineerimist edasi lükata. Enne vaktsineerimist vaatab arst lapse üle ja annab oma hinnangu.
Vaktsineerimise ...

Loe edasi

Lapsel ebaselge palavik

Tere. 9aastasel poisslapsel on palavik 37.1-37.6 (2 nädalat, kaenla alt), kraadisin 2 nädalat tagasi teda seetõttu ,et kurtis peavalu, mis kestis vaid ühe õhtu. Lapsel ei ole palaviku perioodi jooksul ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Lugupeetud lapsevanem!

Olete mures, kuna teie 9 aasta vanusel lapsel on 2 nädalat olnud kehatemperatuur 37.1-37.6 C. Lapsel kaebused puuduvad. Perearsti poolt tehtud analüüsid on patoloogiliste ...

Loe edasi

Kas viirus?

Tere.Minu lapsel on olnud pikka aega vesine nohu,paar päeva tagasi tekkis ka köha ja aevastab pidevalt.Palaviku pole,sööb ilusti ja on aktijvne laps.Aevastab isegi une ajal.Kas võib olla et tegemist on ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Lugupeetud lapsevanem!

Teie kirjelduse järgi on lapsel pikka aega nohu, nüüd on tekkinud lisaks köha ja laps aevastab sageli.
Kahjuks ei selgu, kas lapsel on varasemalt olnud probleeme ...

Loe edasi

Villiline põletik käel

Kas olete taolise pildiga varasemalt kokku puutunud? Algas see 1 päev peale Zinnati kuuri algust. 09.02 hakkasime siis zinnatit võtma punetava kõrva tõttu. 10.02 tekkis villike peopessa. 14.02 lõperasime ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Lugupeetud lapsevanem!

Teie kirjelduse järgi on tegemist villilise lööbega, mis tekkis tsefuroksiimi andmise järgselt. Selline lööve võib tekkida ka kontakti tõttu mingisuge allergiat põhjustava ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi