Vaktsiinide riskid 29.03.24 / Vaktsineerimine

Külastaja küsib:

Tere! Vaktsiinide ohud tulenevad toksiinidest (surnud bakteritest), lisaainetest (nagu näiteks äärmiselt ohtlikuks peetavad ained alumiinium ja naatriumglutamaat, mida sisaldavad ka meie riiklikud vaktsiinid), autoimmuunsusreaktsioonidest, mis võivad olla ja vahel ka on invaliidistavad ja eluohtlikud. Miks arstid kasutavad vaktsiinidest rääkides tihti väljendit "ohutu"? Kust leiab adekvaatset infot meil käibel olevate vaktsiinide riskide kohta?

Arst vastas:

Karmen Joller

dr Karmen Joller

Perearst

Kivimäe Perearstikeskus

Peamised vaktsineerimisega seotud ohud on allergia vaktsiinis sisalduvate koostisosade vastu ja vaktsiini mittetoimimine teatud seisundis patsientidel. Allergia ongi oma olemuselt autoimmuunreaktsioon, mida te oma küsimuses mainite. Allergia võib tõesti kujuneda eluohtlikuks või invaliidistavaks. Selliseid juhtumeid esineb üliharva, ka vaktsiinide puhul. Kui teil või lapsel on esinenud raskeid allergilisi reaktsioone, tuleks seda enne vaktsineerimist arstile kindlasti mainida. Kerge toiduallergia vaktsineerimise vastunäidustuseks pole.

Seisundid, mille puhul vaktsiin ei toimi (ei teki immuunsust): haigus, millega kaasneb palavik üle 39C, immuunpuudulikkus, raske krooniline haigus. Kerge köha-nohu ja väike palavik vaktsineerimise vastunäidustuseks ei ole.

Vaktsiinides sisalduvad ained, mis suurtes annustes võivad olla toksilised, on reeglina lisatud just vaktsiini ohutuse tõstmiseks ja säilivuse parandamiseks. Meie igapäevases joogiveeski on aineid (nt radioaktiivsed ühendid), mis suurtes annustes võivad ohtlikuks osutuda, kuid väikestes annustes midagi ei tee. Farmakoloogia e ravimiteaduse üheks põhieesmärgiks ongi leida, milline on kontsentratsioon, mille juures ravim või ravimtaim inimesele kahju asemel kasu toob.

Eestis on ravimil (sh vaktsiinil) turule pääsemine väga keeruline - Ravimiametile tuleb esitada väga põhjalikud uuringumaterjalid ravimi/vaktsiini ohutuse ja efektiivsuses kohta. Tänapäeval viiakse uuringuid läbi kümnetel tuhandetel inimestel. Lisaks registreeritakse iga vaktsineerimise korral ka vaktsiini partii number, mis võimaldab vaktsiini teatud kõrvaltoimete puhul "jälitada" - et vajadusel saaks kindlaks teha, kas konkreetse partii tootmisel on esinenud vigu. Partii number on märgitud teie vaktsineerimispassi ning selle märgib vaktsineeriv meedik ka teie tervisekaarti ning veel eraldi toimikusse.
Laste vaktsineerimise eest tasub Eestis täies mahus riik ja riik on huvitatud, et vaktsiinist ka kasu oleks ning et see kodanike tervisele mingit ohtu ei kujutaks.

Muide, teie poolt mainitud naatriumglutamaati sisaldavad ka väga paljud toiduained. Tõenäosus saada sealt toksiline kogus seda ainet on palju suurem kui ühe- või paarikordse vaktsineerimise puhul.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Vaktsineerimine

RSV vaktsiin ja muud vaktsiinid

Tere!

Tekkis selline küsimus, et kui lapsele tehakse RSV vaktsiine, siis meie enda pediaater ütles, et samal ajal ei tohiks teha prevenaar vaktsiini (kui siis ainult samal päeval RSV vaktsiiniga), ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
RSV vastane lastele mõeldud klassikaline vaktsiin on uuringute staadiumis. Praegu manustatakse erinäidustusega so sügavalt enneaegsetele ja raskete südame-, kopsuhaigustega, immuunpuudulikkusega ...

Loe edasi

Puukentsefaliidi vaktsiin rasedana

Tere! Kas oskate palun nõu anda, kas rasedana võib teha puukentsefaliidi vaktsiini?

Olen vaid raseduse alguses, hinnanguliselt 4-5 nädalat. Esimese vaktsiini doosi sain kuu aega tagasi. Kas ...

Vanda Kristjan

Vastas dr Vanda Kristjan

Tere!

Puukentsefaliidi vastased vaktsiinid on raseduse ajal ohutud. Puukentsefaliidi vastased vaktsiinid kuuluvad inaktiveeritud vaktsiinide hulka ja inaktiveeritud vaktsiinid on nii lootele ...

Loe edasi

Vaktsiinide võimalikud kõrvalmõjud

Tere


Lasin endale teha puugivaktsiini ja teetanuse /difteeria vaktsiinid.
Olles hüpohondrik ja aastaid ärevuse all kannatanud ning loomulikult oli vaja hakata uurima kõrvalmõjusid, ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Kuigi te oma sümptomeid ei kirjelda, siis on väga ebatõenäone, et need võiksid olla seotud 1 kuu tagasi tehtud vaktsineerimisega.

Loe edasi

Vastureaktsioon vakstineerimisele

Tere! Üldiselt arvatakse, et vaktsineerimise vastureaktsioonidest annavad arstid märku vaid 1% korral, milline võib olla see protsent Eestis? Kust saab infot Eestis aset leidnud vastureaktsioonide-tüsistuste ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Ka mina olen kuulnud infot, et Eesti arstid teatavad vaktsiinide ja ravimite kõrvaltoimetest üldiselt üsna vähe. Vaktsiinide puhul võib selle põhjuseks olla asjaolu, et 99% või enamgi vaktsineerimise kõrvaltoimetest ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: