vaba PSA 18.02.07 / Uroloogia

Külastaja küsib:

Tere,
olen 64 aastane mees.2005 a. oli eesnäärme healoomuline suurenemine, sain ravimit Omnic 6 kuud-urineerimine taastus. PSA näitajad olid normis.
Käisin nüüd kontrollimas PSA näitajad:3,75 ng/ml ja vaba PSA 0,43ng/ml, mis on üld PSA-st 11,4%.Teadaolevalt on norm üle 15%.
Kas peaksin pöörduma uroloogi poole(proovitükkide võtmiseks)?
Andrus

Arst vastas:

dr Ülo Zirel

Uroloog

Põhja Eesti Regionaalhaigla, uroloogia osakond

Tere Andrus,
selliste PSA näitude juures on tõepoolest soovitav lasta võtta eesnäärmest proovitükid, kuna eesnäärmevähi olemasolu risk on suur.
Ülo Zirel

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Uroloogia

Vaba PSA

Selline küsimus enda harimiseks: Minul 60 aastasel mehel on PSA 4,23 - referents < 4. Vaba PSA on 0,721 - referents < 0,42 ehk 17,07%. Siinjuures selline küsimus. Üheltpoolt on hea kui vaba PSA % on üle ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Esmalt pean ütlema, et PSA analüüsil puudub tegelikult normi piir - see tähendab ohutu tase. Väärtus 4,23 on 60-aastase mehe jaoks suhteliselt kõrge ja kindlasti peaks siin tegema lisauuringud PSa tõusu ...

Loe edasi

eesnaare

Tere-
-kui arst katsub sormega eesnaaret,siis ta tunneb umbes kui suur see on.
Nuud kusiksinTeilt - kas naarme kovadus voi pehmus utleb talle -
-seal on vahk,voi seal ei ole vahki ?

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
suuremaid kasvajaid eesnäärmes on võimalik sõrmega tunda.
PSA on prostata-spetsiifiline antigeen, mida toodetakse ainult mehe eesnäärmes. Seda antigeeni saab määrata verest. Eesnäärmevähi ...

Loe edasi

Kuidas edasi?

Tere lp. doktor!

57.a. mees tegi kontrolliks PSA analüüsi. Vastuseks: üldine 5 ja vaba % sellest üldisest 9%. Öeldi, et peab proovid võtma. Proovitükid võeti nagu ette nähtud, vist 10. (Antibiootikud ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
Prostata-spetsiifiline antigeeni (PSA) määramist veres kasutatakse eesnäärmevähi diagnoosimiseks. Kahjuks ei ole analüüs 100% vähispetsiifiline, mistõttu kasutatakse lisavõimalusi analüüsi ...

Loe edasi

PSA

Tere lp. Doktor,

Kas healoomulise kasvaja puhul eesnäärmes on ka PSA analüüsi tulemused normist väljas?

Ette tänades.

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
võib küll, kui eesnääre on väga suur (>50 cc) või kaasuvana esineb ka eesnäärme põletik. Siin peab siiski arvestama, kui palju see tulemus on "normist väljas", kui vana on patsient ja kui kõrge ...

Loe edasi

Immuunanalüüsi näidud

Olen 67 a. vana. Minu PSA on 3,08 ja vaba PSA on 0,896 (29%).Mis tähendb märkus; +f.Palun vastake kui suures ulatuses võivad need näitajad kõikuda.Mis tähendab et ei ole vähihaiguse ohtu.Teid tänab Rein ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere Rein,
ma ei tea, mis tähendab +f. Võimalik, et olete selle kontekstist välja võtnud ja kogu valem on tPSA+fPSA, mis ingl. keeles tähendab total prostata-spetsiifiline antigeen + free(vaba) PSA. ...

Loe edasi

PSA

Tere,
olen 63 aastane mees. Lasin teha PSA analüüsid, mis näitasid
PSA 3,75 ng/ml
vaba PSA 0,43 ng/ml
vaba PSA % üld PSA-st 11,4%.
Ilmselt pean pöörduma uroloogi poole. Kui ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere Andrus,
arvan, et ei jää. PSA on küllaltki madal, mis viitab asjaolule,et kui ka teil eesnäärmevähk proovitükkides leitakse, on see ikkagi algstaadiumis.
Ülo Zirel

Loe edasi

PSA tulemus

Tere
Kui 80-aastasel mehel on praegu PSA tulemus 3,51 ning vaba PSA % üld PSA-s 20,5 ja kolm aastat tagasi olid vastavad näitajad 5,32 ning 37,6%, siis mida näitab selline muutus?

Ette ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
ilmselt oli 3 aastat tagasi teil proovi võtmise ajal kerge eesnäärme põletik, mida te ise ei pruukinudki tunda.
Ülo Zirel

Loe edasi

Prostata kartsinoom

Murega unustasin ära küsida veel ühe küsimuse. Küsisin oma 55-aastase mehe kohta, kellel avastati eesnäärme pahaloomuline kasvaja G1 (PSA 10,5%, MRT uuring osutas kasvaja piirdumisele eesnäärme koega T1/2). ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere uuesti,
selle PSA numbriga on miski viltu. PSA väärtust mõõdetakse ng/ml, teil on see % -des. Ilmselt olete kirja pannud PSA vaba fraktsiooni suhtarvu.
Kirjanduse andmeil on luumetastaaside ...

Loe edasi

Carcinoma prostatae

Tere!

Kas 45 aastasel mehel, kellel PSA on 7,0 ng/ml ja vaba PSA 11%, biopsias oli adenokartsinoom 10% on põhjust sügavalt muretsemiseks, kui praegusel hetkel tunnen end suhteliselt ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
ei ole sagedane, aga on juhuseid küll ja aja edenedes järjest sagedamini. Kui jätta praegu ravimata, ei pruugi te 5 aasta pärast elus olla. Praeguste näitude järgi tundub olevat tervistav ravi ...

Loe edasi

Biopsia otstarbekusest

Teema: Biopsia otstarbekusest
Austatud dr. Zirel.
Juunis 2001 tehti minul (65.a.) suurenenud ebaühtlase eesnäärme biopsia. Patohistoloogiline leid: Prostata adenomüomatoosne hüperplaasia ...

Vastas dr Ülo Zirel

Tere,
paraku ei ole muud täpseimat uurimismeetodit eesnäärmevähi avastamiseks kui biopsia. Tänu prostata-spetsiifilise antigeeni (PSA) määramise kasutuselevõtuga Eestis 1995. aastal oleme rohkem ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi