Kaalulangus 30.05.21 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere.
Algas kõik sellest kui 1.5 aastat tagasi arst kirjutas mulle antidepressandid àrevushàirete tôttu , olin siis alakaalus . Olen 183cm pikk ja kaalusin toona 65kg. Vôtsin 1.5 aastaga palju juurde, lôpuks siin kaalusin 84kg. Nüüd viimased kaks kuud olen vàhendanud antidepressante, vôtan 1 tbl asemel pool tbl. Viimastel kahel nàdalal on mu kaal hakanund langema. Olen 5 pàevaga vôtnud kaalust alla 1,1 kg. Oma elustiilis olen muutnud vaid nii palju, et olen viimasel kahel nàdalal kôndinud pàevas ca 8000 sammu. Muidu ei liikunud pm üldse, pàevas max 1000 sammu. Esimene söök on mul kuskil kell 3 pàeval, ja see on supp( iga paev erinev ) ja pool vôileiba. Ôhtuks söön iga paev erinevalt , aga ka vàhe. Öelge palun kas selline kaalukaotus on normaalne ? Viimaselajal on kôht ka lahti, mitu korda pàevas kàin vetsus. Viimaselajal on ka vàga stressirohke elu olnud , seoses elukaaslasest lahkuminekuga ja töiselt . Antidepressantide vàhendamisega on mul tasapisi hakanud ka terviseàrevus tagasi tulema.. Muretsen igast kehaliste probleemide pàrast(isegi kui tegelt ei ole probleemi). Mul on kaalulanguse üle hea meel, sooviksingi saada kuskil 70-65 kg peale aga kuidas eristada normaalselt kaalulangust mittenormaalsest? Alates millisest kaalulangusest kui kiire aja jooksul see pole enam normaalne? Aitàh

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Kaalulangus võib olla seotud erinevate põhjustega nagu ka ise oma kirjas oletate. Teadmata täpselt teie päevaseid toidukoguseid ja neist saadud energiat, on raske öelda, mil määral toit siin rolli mängib. Kirjelduse põhjal võin oletada, et menüü pole tasakaalus, kuid mis täpselt muutmist vajaks, seda on raske öelda.
Soovitan teil oma toitumist analüüsida, et saada teada, kas ja kuivõrd on teie menüü tasakaalus. Seda nii saadavate toitainete kui energia osas. Saate seda teha nutridata toitumisprogrammis.
Ravimi vähendamine, kehalise koormuse tõus ja ülemäärane stress võivad toetada kaalulangust. Kui tahate, et kaal langeks aga targalt ja te ei kaotaks lihasmassi, vaid ülekilod kaoksid suures osas rasvamassi arvelt, siis tuleb oma menüü üle vaadata ja vajadusel ka mõnelt spetsialistilt nõu küsida.

Parimatega, dr. Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Kaal langeb

Tere, olen 15 aastane tüdruk. Olen 166cm pikk ja hetkel kaalun 54 kg. Olen võtnud nädalaga 4kg alla. On seda liiga palju selle aja kohta? Olen arvestanud, palju kaloreid pean päevas tarbima ja toitun selle ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Olite ja olete praegu normkaalus, kuid kindlasti pole tervisele kasulik ühe nädalaga sellises suurusjärgus kaalu vähendada. Liigkiire ja suur kaalulangus on kehale koormav ning tervist kahjustav. ...

Loe edasi

Kaalulangus

Tere,
Muutsin umbes 4 kuud tagasi oma toitumist kardinaalselt. Piirasin küllastunud ja hüdrogeenitud rasvade, kiirete süsivesikute tarbimist, eraldasin täielikult dieedist nisutooted(gluteenitundlikkus), ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Arvestades vanust ja pikkust võiks kaal olla siiski suurem ning kaalulangus sellises mahus näitab, et toiduvalikud tuleks siiski uuesti üle vaadata ja panna paika täpne päevane energiavajadus ...

Loe edasi

Kiire kaalulangus

Tere!
170cm
116kg
Nädala jooksul võtsin 10kg alla.
Enesetunne on üldiselt halb - väsimus, nõrkus, iiveldab, söögiisu ei ole, peavalud vasakul pea küljel, mäluprobleemid, keel ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kaalulangust raua ja vitamiin D madala tasemega kindlasti seostada ei saa. Taolise halva enesetunde püsimisel peaksite laskma perearstil teha uuesti tervisekontrolli.
Parimatega, dr. ...

Loe edasi

Kaalu langus ja isutus

Asi algas umbes pool aastat tagasi. Olen alla võtnud, kuigi kaal püsib hetkel samal tasem koguaeg, siis teistele nähtavalt olen ma alla võtnud. Perearst arvas, et mul on stress. On tõesti olnud pingelised ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Isutus ja kaalulangus võivad olla seotud stressiga, kuid kui see on kestnud juba kuid , tuleks teha nii terviseuuringud kui käia ka nõustamisel psühholoogi või vajadusel psühhiaatri juures, ...

Loe edasi

kiire kaalulangus

Tere
Mul on selline mure, mul avastati väiksed maolimaskesta haavandid ja tänu sellele ei saanud korralikult süüa. Tänu sellele on mul ka kiiresti kaal langenud kahe kuuga kusagil 10 kilo,ma olen ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
On täiesti võimalik, et kaalulangus seostub teie terviseprobleemiga, kuid kui kaal normaalse söömise foonil ei taastu või kaalulangus jätkub tuleb kindlasti pöörduda uuringuteks oma raviarsti ...

Loe edasi

kaalulangus

Tere, olen 158cm pikk 31a ja peale rinnaga toitmist kaal langes kuni 38kg. Varsti juba aasta kui rinda ei anna aga kaalu enam tagasi ei saa juurde. Vahest tuleb 2-3kg juurde aga siis mone nädalaga läheb ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kaalulangus on küllalt märkimisväärne, mistõttu kirja vastusest ainuüksi probleemi lahendamiseks ei piisa. Vajaksite toitumise poole ülevaatamist ka mõne spetsialisti poolt. Esimene soovitus ...

Loe edasi

Kiire kaalulangus

Tere!
Selline mure, et kuu aega tagasi olid nii kiired ajad ja võtsin 10 kilo tänaseks alla. Siis hakkasid päevad -olid 7 päeva, nagu mul alati on, ja nüüd aeg-ajalt veritseb intiimpiirkonnast. Olen ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Jätan oletused tegemata ja soovitan läbi teha korralik tervisekontroll. Kindlasti pole kiire kaalulangus tervisele hea.
Heade soovidega, dr.Ehala

Loe edasi

Tsöliaakia

Tere.
Tunnen muret 80-aastase isa pärast. Ta sattus haiglasse hüpoglükeemiaga, kus tehti suur hulk erinevaid analüüse, ka 3-päevane diabeedikontroll. Tulemused ei erinenud normist. Silmaga nähtavaks ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Viiteid tsöliaakia võimaliku olemasolu kohta saab spetsiaalsete vereanalüüside ning sooleuuringu kaudu. Tsöliaakiat iseloomustab küll kaalulangus, kuid viimase korral võiksid olla kaebusteks ...

Loe edasi

alakaaluline?

14 aastane
42,9 kg
158 cm

Ma toitun korralikult, aga mu kaal läheb aina väiksemaks.
mida valesti teen?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Selleks et öelda mida võiksite muuta-parandada, peaksin teadma enam teie toitumise kohta, sest kui kaal langeb on enamjaolt puudujäägid toitumises ning harvematel juhtudel võib kaalulangus ...

Loe edasi

kaalust allavõtmine

Kas kilpnäärme alatalitluse korral on võimalik kaalust alla võtta ?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kilpnäärme alatalitlus on sageli seotud ainevahetuse aeglustumisega, mis toob pigem kaasa kaalutõusu. Küll on aga teisi kilpnäärme talitlushäireid, millega võib kaasneda kaalulangus.
Heade ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi