Tsöliaakia 04.01.10 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere.
Tunnen muret 80-aastase isa pärast. Ta sattus haiglasse hüpoglükeemiaga, kus tehti suur hulk erinevaid analüüse, ka 3-päevane diabeedikontroll. Tulemused ei erinenud normist. Silmaga nähtavaks probleemiks on kiire kaalulangus ca poole aasta jooksul, pikkuse lühenemine paaril viimasel aastal ja raskused käimisel, eriti tasakaaluga. Lugesin, et ka vanematel inimestel võib tekkida tsöliaakia. Kas sellised sümptomid võivad tekkida tsöliaakia tagajärjel? Kuidas seda diagnoosida?

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Viiteid tsöliaakia võimaliku olemasolu kohta saab spetsiaalsete vereanalüüside ning sooleuuringu kaudu. Tsöliaakiat iseloomustab küll kaalulangus, kuid viimase korral võiksid olla kaebusteks ka soolestikuprobleemid (kõhulahtisus, gaaside kogunemine, oksendamine, jm). Pöörake tähelepanu oma isa toitumisele ka üldisemalt. Kas kaloraaž on piisav ning kas toit, mida teie isa sööb tagab talle vajalike vitamiinide-mineraalainete kättesaadavuse.
Heade soovidega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Gluteenivaba dieet

Tere!
Soovin alustada gluteenivaba dieediga ning igaks juhuks küsin ka Teilt arvamust. Perearst on teinud tsöliaakia testid ning nende järgi tsöliaakia kahtlust ei ole, kuid ta ütles, et nii spetsiifiliselt ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Olete oma loo väga põhjalikult ning täpselt kirja pannud, kuid esmamuljena ei julgeks ma öelda, et teie kaebuste ainus põhjus on gluteenis. Kuna teil on teostatud gastroskoopia, siis minu küsimus ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi