Kõhuvalu 07.01.20 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere, 3 kuud tagasi hakkasin alakõhus tundma ebamugavus tunnet, peale sööki oli pikalt täiskõhu tunne, praegu sama lugu, peale füüsilist pingutust on veelgi raskem olla, võtsin omeprosooli, ole n käinud gastroskoopias, ei leitud miskit, käisin eraarsti juures ultrahelis sammuti ei leitud midagi, vereproovi korras, peiteveri sammuti. Üldiselt koguaeg kõhus pinge tunne. Ainevahetus on aeglasemaks jäänud. Enne kaebusi ei söönud hommikuti paar kuud, ning tarbisin palju kohvi, energiajooki, suitsetasid. Praegu söön hommikuti ja 1 tass kohvi. Suitsetan. Perearst määras duspatalin, apteekides seda praegu pole saadaval. Mure tervise pärast, suur ja stress sellepärast. Enne kaebusi sammuti oli stressirohke periood. Kas võib asi olla psühholoogiline või on ärritunud soolesüdroom, või mis uuringuid võiks veel teha? Ette tänades

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.

Saan teie kirja põhjal aru, et valud olid alakõhus (3 kuud tagasi hakkasin alakõhus tundma ebamugavus tunnet), mitte ülakõhus. Antud uuringud, mida mainite, seonduvad pigem ülakõhu kaebustega. Kui ebamugavus ja valu on tõesti pigem alakõhus, võiks mõelda ka meestearsti konsultatsioonile. Kui tegu on väikese näpuveaga kirjas ja ebamugavus ning valu on seotud ikkagi ülakõhuga, tasuks pöörduda toitumise osas konsultatsioonile ning vaadata üle, kas selles osas peaks ja saaks mingeid muutusi teha, mis võiksid enesetunnet parandada.
Parimatega, dr. Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Kalprotektiin näit väga kõrge

Tere!

Seoses probleemidega seedimisel pöördusin gastroloogi poole. Kes läbivaatust ei teinud,kuid minu kirjeldatud sümptomite põhjal kirjutas mulle rohud pantoprazolum ning duspatalin. Tegi ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Kalprotektiini taseme tõus võib viidata mõnele põletikulisele soolehaigusele, mille osas selguse saamiseks soovibki gastroenteroloog teha uuringut. Ilma uuringutulemuseta ei oska ka ...

Loe edasi

Valu vasakul pool ribide all ja süda väga tihti paha.

Tere!
Mul juba tükimat aega süda tihiti paha kuid ei ole saanud aru täpselt kas pärast sööki või enne jne. Peale selle mul kõht valutab vasakult poolt ribide alt (viimaste ribide alt kui te mõistate) ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Siin tuleb ikkagi rääkida otse raviarstiga, sest kirja teel oletusi teha ei saa.

Parimatega, dr. Ehala

Loe edasi

Laktoositalumatus

Tere
Lapsena on diagnoositud laktoositalumatus. Olen ikkagi tarbinud piimatooteid. Kas piimatoodete tarbimine võib tekitada akne.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Piimatoodete ja akne vahelisi seoseid on näidatud mitmetes uuringutes. Kui teil on diagnoositud laktoositalumatus peaksite sellega ka arvestama ning vajadusel loobuma piimatoodetest ...

Loe edasi

1 aastase poisi kaal seisab paigal.

Tere,

olen 1-aastase poisi isa,poiss on rinnapiimalaps ja näputoidul. Sünnikaal oli poisil 4kg ja 1-aastasena kaalub ta 10kg. Viimased 3-4 kuud ei ole poiss grammigi juurde võtnud(pigem alla). ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Tänan väga põhjaliku ja tähelepaneliku kirjelduse eest. Kui tegu on mõne terviseprobleemiga ja laps on nö. näljas, siis peaks muutuma ka kaal ning sellisel juhul on lapse kaalu-kasvu ...

Loe edasi

Toitumine - mõistus otsas

Tere. Olen juba pikemat aega hädas seedeprobleemiga - täpsemalt siis kõva ja valuliku väljaheitega, mis aeg-ajalt ka fissuure on tekitanud. Probleem seisneb siis selles, et väljaheide on periooditi väga ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Kirja põhjal saan aru, et probleem on pikaaegne. Probleem ei tundu olevat haiguslik vaid pigem keha eripära, millele võibki olla raske lahendust leida. Annan siiski mõned soovitused.
Loe edasi

Seedimine

Tere, minul probleem seedimisega. Toitun, tarbin vett ja liigun. Kuid siiski vöib olla nädal kus käin ainult 1 korra wc. Kui varasemalr käisin vähemalt hommikuti siis nüüd on olukord kus käin nädalas 1-2 ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Soovitan rääkida probleemist esmaselt perearstiga, kes saab välistada võimalikud terviseprobleemid, mis võivad seonduda kõhukinnisusega. Toidu osas on oluline piisav vedelikutarvitamine kui ...

Loe edasi

Düsalimentaarne aneemia lapsel

Tere!
Küsin, kuidas düsalimentaarse aneemia korral mitu korda päevas peaks laps sööma ja kuidas peaks 1-3 aastasel lapsel jagunema päevane toiduenergia söögikordade lõikes?
Võite ka saata ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Teie lapse tervislikku seisundit,meditsiinilise mõttes, teab kõige paremini raviarst ning kui tema soovitus oli proovida esmaselt probleemi lahendada toitumise tasakaalustamise läbi, ...

Loe edasi

Kaalu langetamine hüpotüreoosi korral

Kas hüpetüreoosi korral kehtivad nn tavalised nõuded toitumisele või on mingeid erisusi, mis protsessi mõjutavad?
Kas on võimalik haigekassa toel pöörduda toitumisnõustaja vastuvõtule?
Lisan ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Haigekassa poolt praegu toitumisnõustamise teenust ei pakuta.
Kaalu tõusu võivad põhjustada erinevad faktorid ning seda ainult kilpnäärme tööga seostada ei saa. Neljakümnendates ...

Loe edasi

pidev näljatunne ja liigne söömine

tere olen 36 a 168 cm pikk ja kaalun 61,5-62 kilo .küsimus selles,et pidev näljatunne vaevab isegi juba pool tundi peale korralikku einet ,on olnud selliseid perioode kui olen söönud töö tõttu vaid korra ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Kõige esmaselt tuleks anud juhul analüüsida oma toitumist, sest mõnede toitainete puudus või vähesus võib seonduda näljatundega. Selles aitab Teid nutridata.ee toitumisprogramm. Kui ...

Loe edasi

Kehakaal langeb

Tere!
Viie aastaga on kehakaal langenud pidevalt.Kaalusin 56kg ja tänaseks päevaks kaalun 44 kg.
Perearstile räägitud ,käidud ja uuringud tehtud.Vereproov , gastroskoopia , kolonskoopia tehti ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Kirja põhjal saan aru, et siiani tehtud uuringud on olnud korras. Edasi tuleks kaalulanguse võimaliku põhjusena analüüsida teie toitumist ja hinnata, kas saate ikagi toiduga vajamineva ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi