Gluteenivaba dieet 28.02.19 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere!
Soovin alustada gluteenivaba dieediga ning igaks juhuks küsin ka Teilt arvamust. Perearst on teinud tsöliaakia testid ning nende järgi tsöliaakia kahtlust ei ole, kuid ta ütles, et nii spetsiifiliselt ta seda haigust ei tunne ja seepärast tahan veel kellegagi nõu pidada. Gluteenivabalt toituda tahan seepärast, et tunnen ennast nii palju paremini, sest olin vahepeal 3,5 kuud sellisel dieedil. Tsöliaakia korral peab gluteenivaba dieet olema väga range, kuid mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkuse korral on väikesed gluteenikogused lubatud. Kuskil 8-10 aastat tagasi hakkasin tundma väsimust, vahel iiveldust hommikuti. Arvasin, et põhjuseks on töö või väikesed lapsed, kohviga liialdamine jne. Viimastel aastatel muutus minu enesetunne väga halvaks, pidevalt oli iiveldus, väsimus, jõuetus, juuksed langesid suures koguses välja, külmatunne, unehäired, seedehäired jne. Tundus, nagu oleksin pidevalt kõhugripis või mingis viirushaiguses. Peale ühte lennureisi tundsin, et mul on ärevusega probleeme ning panin aja psühhiaatri juurde. Sinna oli 4 kuud järjekord ja selleks ajaks olin ma juba oma ärevusest jagu saanud. Psühhiaater kuulas mu muresid (2018 jaanuar) ja minu selgitusi ning ütles, et depressioonist on asi kaugel ja soovitas perearsti juures vereproovid anda, et väsimuse põhjust otsida. Selleks ajaks magasin keskmiselt 10-12 h päevas, iiveldus oli igapäevane ja nõrkus ja jõuetus samuti. Vereproovid olid korras, välja arvatud ASO tiiter, mis oli siis umbes 580 vist. 2017 mais opereeriti mul mandlid, mis olid täielikult hävinud ja korgistunud jne, vahetult enne op-i oli AS0 alla 300. Jääkkudet ei jäänud nina-kõrva-kurgu arsti sõnade kohaselt. Kuna 2018 jaanuaris oli ASO tõusnud, siis kahtlustas perearst, et viga võib olla südames, kuid ehho ja koormustest olid korras, samuti reuma analüüsid. Juhuleiuna avastati mul kõhunäärme kasvaja, mis opereeriti 2018 a aprilli alguses, see oli ca 4 cm läbimõõduga ja healoomuline (seroosne tsüstadenoom), enamus pankreasest jäi alles ja peaks funktsioneerima hästi. Kuna mul on juhtunud, et külma ilmaga on tekkinud diktsiooni raskused ja on olnud raskusi silmade fokusseerimisega (ilmselt suurest väsimusest), üks kord ka nii, et ei saanudki pilti enam fookusesse, kõik oli mitmekordselt, siis tehti mulle ka ENMG ja EEG uuring, kuid närviülekandes ega ajus midagi valesti ei ole. Suvel tundsin ennast juba üsna hästi, hakkasin ise füsioteraapias käima, kuid siis järsku suve lõpus olin jälle suure iivelduse ja nõrkusega pikali maas, sundisin ennast sööma, kuid suutsin vahepeal ainult 1 banaani kahe päeva peale ära süüa, jõin kummeliteed. Vererõhk oli madal, 90/45 ja ärevusetunne kogu aeg, värinad ja muidu paha olla. Kui sain vererõhu 100/60 peale, siis oli enesetunne oluliselt parem. Septembris tehti mulle gastroskoopia ja sain diagnoosiks sapirefluks ja maopõhja krooniline gastriit koos helikobakteriga. Sain kolmikravi ja loobusin kohvi joomisest. Uuriti ka võimalikku neerupealisehormooni puudulikkust jms, kuid kõik on korras. Samal ajal käisin toitumisnõustaja juures, kes soovitas võtta lisaks D-vitamiini suurendatud koguses kaks kuud (4000 ühikut) , sest see on mul aastaid madal olnud (35-57 nmol/L). Toitumisnõustaja soovitas katsetada gluteeni- ja laktoosivaba dieediga, mida ma pidasin 3 kuud. Alustasin uuesti gluteeni tarbimist, sest perearst soovis ikkagi tsöliaakiatestid ka teha ja tahan ka ise kindel olla. Gluteenivabalt toitudes tundsin ennast väga hästi, seedimine muutus, väsimus kadus jne. Tegin ühed tsöliaakiatestid 28.12.2018 - selleks hetkeks ei olnud ma gluteeni tarbinud 3,5 kuud. Siis hakkasin gluteeni uuesti tarbima ja tegin uued testid 22.02.2019. Testi järgi ei ole mul tsöliaakiat. Kuid kuna jaanuarist uuesti gluteeni tarbides tekkis mul terve hulk seedeprobleeme, väsimus on kasvanud, praeguseks on tekkinud juba kerge iivelduse tunne hommikuti, isu ei ole enam eriti hea, vehel tunnen ärevust, külmavärinaid jne, siis arvan, et selle põhjuseks on toitumine. Ka ASO tiiter on jälle tõusnud, mis võib väsimust põhjustada, kuid ma ei oska kuskilt seda põhjust leida, kurk valus ei ole ja kõik võimalikud analüüsid on tehtud.
Minu pika kirja kokkuvõtteks tahan küsida, kas ma võin kindel olla, et mul tsöliaakiat ei ole (sest olen kuulnud, et peale gluteenivabal dieedil olemist võib minna isegi pool aastat, enne kui antikehad uuesti tekivad) ja kõik mu sümptomid on tingitud minu teistest diagnoosidest, millega toimetulekut võiks kergendada gluteenitoodete tarbimise vähendamine (aga ma ei peaks pidama väga ranget gluteenivaba dieeti?).
Loodan, et saate mu pikast ja segsest kirjast aru ja suur tänu vastuse eest!
NB! Ma olen kogu elu olnud pigem normaalkaalu alumisel piiril, gastriidi diagnoosimise hetkel ka alakaaluline. Peale gluteenivaba dieediga alustamist muutusid söögikogused päris suureks, kaalu lisandus 3 kuuga vast 1 kilo. Kui alustasin uuesti gluteeni tarbimisega, siis lisandus kahe kuuga ca 3-4 kilo, lisaks kõhugaasid, puhitus jms. Praegu olen 173 cm pikk ja 57 kg. Kohvi ei tarbi enam pool aastat, ei suitseta, tarbin väga vähe alkoholi (viimase aasta jooksul 2 pokaali veini ja 1 väike õlu suvel), karastusjooke ei joo jne.

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Olete oma loo väga põhjalikult ning täpselt kirja pannud, kuid esmamuljena ei julgeks ma öelda, et teie kaebuste ainus põhjus on gluteenis. Kuna teil on teostatud gastroskoopia, siis minu küsimus on, et kas sel korral ei võetud proovi peensoolest või piirdus uuring ainult maoga? Kirjelduse ja teostatud testide alusel pigem tsöliaakiat ei kahtlustaks kuigi mõningatel juhtudel võib antikehade tõus võtta peale välistamise dieedist väljatulekut mõnevõrra kauem aega.
Väikese kaaluga kaasuvalt võib olla hoopis erinevaid toitumuslikke defitsiite, mis võivad üldseisundit halvendada, aga sellele peaks oskama toitumisnõustaja toitumispäeviku analüüsi alusel tähelepanu pöörata.
Kui teile sobib gluteenivaba dieet, siis võite seda proovida, aga oluline on, et kõik toitained oleks tasakaalustatult kätte saadud.
Parimatega, dr. Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

ketogeenne dieet

Paluksin Teie arvamust ketogeensete dieetide kohta, mille eesmärk on viia keha ketoosi seisundisse, et see siis avaldaks oma ravivat toimet.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kui küsite minu isiklikku arvamust, siis mina ühtegi äärmuslikku dieeti ei poolda, isegi kui näiliselt on tulemused esialgu positiivsed. Ketogeenne dieet on äärmuslik dieet.
Parimatega, ...

Loe edasi

Dukani dieet

Mida arvate Dukani dieedist? Mõned mu tuttavad on sellest silmnähtavalt abi saanud, aga ega detaile ju keegi ei avalda. Mis te arvate, kas selline valgusöömine (esimene nädal ainult valk) mõjub halvasti ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kui küsite minu isiklikku arvamust, siis minu jaoks on Dukani dieet küllalt äärmuslik ning ma ei usu selle pika-aegsesse toimimisse. See, et lühitulemused on head, seda küll. Oluline on muuta ...

Loe edasi

Dieet

Tere!

Mida põhjustavad mahlas immutatud vatipallid? Milliseid seedeprbleeme jne?

Vastust ootama jäädes L.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Vabandan, aga selle küsimuse sisu jääb arusaamatuks, sest loodan väga, et te ei plaani kirjas manustatud vatipalle süüa.
Parimatega, dr. Ehala

Loe edasi

Dieet

Kuidas Te defineeriksite mõistet "range dieet"?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Peate ilmselt oma küsimuses silmas kaalu alandamiseks mõeldud dieete. Kui nii, siis minu jaoks on range dieedi näol tegu kas väga madala päevase kaloraažiga ja/või väga piiratud toiduvalikuga ...

Loe edasi

Efektiivne dieet

Tere, tahaksin teada lihtsat dieeti või kaalulangetamismeetodit, mis ka aitaks.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Teadmata teie toitumis-liikumisharjumusi ei saa ka anda ühtegi soovitust, sest universaalset dieeti pole. On vaid soovitused, millest tasuks oma toitumises lähtuda ja ned leiate toitumine.ee ...

Loe edasi

dieet

Olen vist arvatavasti ülekaalus. pikkus 185 ja kehakaal 85 kg.
Kas tegu on ülekaalulisusega,kui kõhtu vaadates moodustus väike kõhuke,mõjutab selga,tekitades valulikust.
Milline oleks normalne ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Püsite normkaalu ülemisel piiril. Kui olete mees, siis ei tohiks teie vööümbermõõt olla suurem kui 102 cm ja kui naine siis 88 cm. Püüdke leida enam liikumis-sportimisvõimalusi, pöörates tähelepanu ...

Loe edasi

dieet

Tere!
Ma olen 14 aastane tüdruk ning ma olen ülekaaluline. Ma otsisin netist dieetide kohta. Ma leidsin ühe huvitava dieedi- kremli dieedi. See dieet on punktide peale. Seal on aga öeldud, et enne ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kremli kui ka mistahes muu dieet on kasutu kui sellele ei järgne püsivaid ümberkorraldusi oma elustiilis, mis tagaks tasakaalustatud, organismi vajadustele vastava menüü ning aitaks hoida kaalunumbrit ...

Loe edasi

kas dieet on tervisele ohtlik?

mis te arvate kremli dieedist? kas see kahjustabb kuidagi tervist? millised kõrvalnähud olla võivad?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kremli kui ka mistahes muu dieet on kasutu kui sellele ei järgne püsivaid ümberkorraldusi oma elustiilis, mis tagaks tasakaalustatud, organismi vajadustele vastava menüü ning aitaks hoida kaalunumbrit ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi