Kaalutõus ja üleminekuiga 23.04.15 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere! Tahaksin küsida: kas üleminekuea kaalutõusu tuleb võtta kui paratamatust? Ka minu ema ja kaks tädi läksid sellel perioodil kohevaks. Kuidagi ei suuda sellega leppida, sest olen terve elu olnud heas vormis ja lähtunud sellest ka riiete valikul. Nüüd on viimase kahe aasta jooksul välimus saanud minu suurimaks stressi allikaks. Ei oska ka enam midagi ette võtta: söön vähe ja tervislikult (juurvili, puuvili, lahjad piimatooted, juust, munad, vähesel määral kanaliha ja kala, harva kartulit või riisi. Kokat ei joo, krõpse ei krõbista, saiakesi ei söö, vahel paar tükki tumedat šokolaadi või mõni komm.) Aasta algusest hakkasin käima joogas, iga nädal käin ujumas, tööle ja töölt koju käin iga päev jala (kokku 5km). Suuremaid füüsilisi pingutusi takistab tervislik seis: mul on vahetatud südameklapp ja seoses kehakaalu suurenemisega (ilmselt) on tekkinud ka uriinipidamatus, mille nüüd viimase kuuga olen tänu harjutustele saanud kontrolli alla. Lasin igaks juhuks kontrollida kilpnääret - analüüsid olid korras. Seoses ärevushäirete ägestumisega olen nüüd võtnud kaks kuud Remeroni aga isu pole kasvanud, vaid pigem kahanenud. Ja minu psühhiaatri väitel on selle rohuga sageli kaasnev kaalutõus seotud otseselt ainult isu suurenemisega. (Olen seda rohtu aastaid varemgi võtnud, siis ei kasvanud ei isu ega kaal). Nii et ühtegi otsest kaalu tõusu allikat ei näe aga sügisel ostetud riided enam selga ei mahu (kahe aasta tagusest 38-st on saanud 42) ja peeglisse ka ei taha vaadata. Olen ka väga hästi teadlik sellest, et stress takistab kehakaalu langetamist, eriti kui kehakaal ise ongi stressi põhjus. Mul on tekkinud ka probleemid suhtes, sest ei tunne ennast enam ka naisena kindlalt. Kas oskate mulle nõu anda?
Ette tänades,

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Sisehaiguste arst

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Kaalutõus üleminekuperioodis on mõnes mõttes paratamatus, olles seotud meie hormonaalsüsteemi ja ainevahetuse muutustega. Mõned lisakilod võivad vanuse tõustes teatud juhtudelja mõistlikes piirides isegi kasu tuua, kuid kui kaalutõusust saab rasvumine tuleb seda tõsiselt võtta. Kuna ma ei tea teie rõivanumbri kõrval ühtegi olulist markerit (KMI, vöö-ümbermõõt, kehakompositsioon, jm), on raske öelda, kas hetkel teie jaoks olulisest enesetunnet mõjutavast probleemist on saamas ka terviserisk. Soovitaksin teil kasutada oma toitumise analüüsimiseks nutridata.ee ja toitumine.ee keskkondi. Isegi teadlikud toitujad kipuvad sageli ühe või teise toidugrupiga liialdama, osakamata hinnata oma päevaseid vajadusi. Siin ongi eneseanalüüs abiks. Kui soovite personaalset nõustamist, võite tulla vastuvõtule, mille kohta saate infot meilil toitumine@kliinikum.ee
Parimatega,
dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

ülekaalulisus

2 .aastat tagasi.hakkas
tekkima ülekaal alates selle aasta veebr.võttis juurde 10.kg.praegu kaalub 165.cm.pikkune 13.aastane 88.kg.d.vitamiini näit oli veebr.ainult 19.nüüd arst alles ütles .käisime ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Teismeea ülemäärane kaalutõus on tänapäeval kahjuks küllalt sage. Teie kirjast ei selgu, kas tegu on tüdruku või poisiga. Üleminekuiga on keeruline mõlemale soole, kuid soost lähtuvalt tuleb ...

Loe edasi

Kaalutõus

Tere!
Hakkasin rasestumisvastaseid pille tarbima umbes 4a tagasi ja viimase aastaga on kaal märgatavalt tõusnud (pea 20kg). Kas see kaalutõus võib olla tingitud sellest, et olen pille pikalt tarbinud? ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Mõnikord võivad rasestumisvastased pillid anda mõnekilose kaalulisa, kuid 20 kg kaalutõusu pole kindlasti seotud beebipillidega, vaid siin on mingi muu põhjus. Vaadake üle oma toitumine, liikumisaktiivsus ...

Loe edasi

Kaal

Tere! Olen 17.a, pikkus 165 cm ja kaal 58 kg.Olen viimase aasta jooksul juurde võtnud 6 kg, kuigi pikkust pole juurde tulnud. Millest võib selline kaalutõus olla tingitud? Käin 2 korda nädalas tantsutrennis ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Olete hetkel normkaalus ning seetõttu kaalu langetamist ma teile ei soovita. Kui kaalutõus aga jätkub, siis tuleb üle vaadata oma toitumine. Toitumise analüüsimiseks saab kasutada nutridata.ee ...

Loe edasi

Antidepressant ja kaalutõus

Tere, tahaksin küsida kas antidepressant FLUX võib põhjustada kaalutõusu?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Pigem võib Fluxist just kasu olla kaalulangetamise juures, mitte aga vastupidi.
Parimatega, dr.Ehala

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: