Maks ja seedimine. 04.04.15 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere, kuna viimasel ajal on tekkinud seedimisega probleeme nagu puhitused, halb söögiisu otsustasin natuke puhastada maksa. Eelmine aasta proovisin paastuda kolm päeva arbuusidega ja oma ajast juurviljasupikestega. Juba esimese päeva õhtuks hakkas maksaiiveldus, teisel päeval läks hullemaks ja paremas küljes tekkis valu, kolmas päev katkestasin sest tundsin nagu taastuks maksa põletik, valu paremal küljel oli nädal aega. Sama tunne oli kui katsetasin võilillejuurega ja bentoniit saviga. Üks kord kui proovisin võtta carsili kuuri, siis hommikuti oli nägu paistes nagu joodikul. Ma ei saa aru miks maksa toetavat ja puhastavad meetodid mõjuvad vastupidiselt? Eelmine aasta palusin perearstilt maksa analüüsida tema vastas, et mul maks korras kuna kolesterool on normis. Sama vastikut iiveldust tundsin raseduste ajal, antibiootikumide kuuride ajal. Üks kord üledoseerisin diklac tablettidega ja sain maksa põletiku. Siis olid õnneks arbuusid, sain neid süüja ja carsili ka. Mul siis küsimus, miks selline probleem ja kas ma ikka tohin edasi maksa puhastusega katsetada?

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Paremas küljes tekkinud kirjeldatud valu võib viidata sapiprobleemidele(sapipõie põletik, sapikivi, vm), kuid loomulikult ei saa diagnoosi panna vaid kirja põhjal, uuringuid tegemata. Maks iseenesest valu ei põhjusta. Soovitaksin perearstiga uuesti rääkida ja kirjeldada täpselt oma valusid. Vajadusel saab teha analüüsid ja ultraheliuuringu ning hinnata sapipõie seisundit. Teie poolt kirjeldatud nö. maksa puhastavaid kuure ma ei soovitaks .
Parimatega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Maks ja alkohol

Tervist!
Küsimus siis selline, et kumb mõjub maksale "kergemalt" (kahjustab maksa vähem)- kas pudel viina või 10 pudelit õlut?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Millal ja mis määral maks alkoholi toimel kahjustatud saab sõltub alkoholi kogustest, tarbimise eriipäradest kui ka inimese pärilikest eelsoodumustest.
10 pudelit 5,2% õlu ehk siis 5 ...

Loe edasi

aeglane seedimine

Tere!

Selline mure, et mul on kogu aeg olnud väga väga aeglane seedimine, selline mulje jääb et kõht ei käi absoluutselt läbi. Peale sünnitust olen tublisti kergem kui enne rasedaks jäämist ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Ütlete ise, et olete oma toitumist tublisti muutnud ning antud hetkel seedimisega probleeme pole. Säilitage need positiivsed muutused ning jälgige, et tarbite piisavalt puu-ja juurvilju ning ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: