Soolekeerd ehk volvul 11.02.15 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Poeg ( 25, vaimse puudega) sattus kiirabiga Sütiste tee haiglasse. Diagnoos - soolekeerd e volvul, sigmavolvulus, millest tingitud ileus (loen kompuutertomograafia kokkuvõttest. Väljendus tohutus kõhuvalus ning kõht läks paiste. Edasi loen: koloskoopiliselt volvulus lahendatud. 2 päeva oli haiglas, lubati koju. Arstil oli kogu aeg nii kiire, et rääkimise aega ei olnud, paberid toodi üle palatiukse ja küsimused jäid pojal esitamata. Kas üldmassaažis tohib käia? Kas jõusaalis tohib käia? Kas korvpallitrennis tohib käia? Mida kindlasti süüa ei tohiks? Kui on mõni koht, kust lugeda, palun saatke link. Ei leia ise oma küsimustele vastuseid.
Ette tänades,
puudega poja ema

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Kirja teel väga konkreetseid soovitusi anda ei saa, teadmata teie poja täpset haiguslugu ning üldtervislikku tausta. Üldjuhul võiks mõõdukas füüsiline aktiivsus avaldada positiivset mõju soolestiku tööle, kuid kõik mis puudutab treeninguid ja massaaži, siis siin küsige nõu poja arstilt ( perearstilt), kes kursis haiguslooga laiemalt. Siiski mõned soovitused. Vältida tuleks toiduaineid, mis tekitavad gaase (sh. gaasilisi jooke). Riskifaktoriks on kõhukinnisus. Viimase vältimiseks olgu eelistatud vedelikurohked toidud (köögiviljarikkad supid, hautised, küpsed puuviljad). Vältida tuleks kiirtoitu ning magusaga liialdamist. Samuti võivad mõned ravimid soole aktiivsust mõjutada, kuid siinkohal tuleks samuti nõu pidada poja raviarstiga. Eestikeelseid materjale teile kahjuks soovitada ei oska, küll leiate lugemist inglise keeles, kasutades märgusõna: volvulus, diet.
Parimatega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Soolekeerd ja menüü

Tere

Üks mu pereliige sattus mõned päevad tagasi haiglasse, diagnoosiks soolekeerd. Nüüd on küsimus, milliseid asju ta süüa tohib ja milliseid mitte. Seda olen ma erinevatest tekstidest välja ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Toitumissoovituste saamiseks võite tulla vastuvõtule. Registreerumine aadressil toitumine@kliinikum.ee
Heade soovidega, dr.Ehala

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: