Liha aseaine 26.04.13 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere

Mul on selline problerem, et loobusin liha söömisest umbes kaks kuud tagasi, kuna ei olnud enam lihasöömisisu, ütleks, et liha söömine "viskas üle". Probleem on selles, et nüüd söön palju magusat, arvestades, et enne ei armastanud üldse magusat süüa, ainult puuvilju. Tänu magusa söömisele olen veidi hakanud juurde võtma, näen, et magus on mulle liha aseaine. Sooviksin teada, mis aine puudus mul võib olla? Kas saaksin mingeid vitamiine võtta ja kuidas magusaisu vähendada?

Aitäh.

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Loobudes mingist toiduainete grupist on vaja kogu toitumine põhjalikult läbi vaadata ning seda ühe kirja sees teha pole võimalik. Suure tõenäosusega on üks osa teie probleemist seotud puudujäägiga raua, B12 vitamiini ja valgu(teatud aminohapete) osas. Soovitan teil läbi mõelda, et kas tegu pole lihtsalt ühe tujuga. Kui ei, siis võtke aeg ja tehke endale selgeks, kust mida ja millega asendada, et toidulaud tasakaalus oleks.
Parimatega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Loomsete toodete hulk igapäevases toidus

Tere! Olen lugenud suurte väljaannete lehekülgedelt, et keskmine Eesti inimene sööb liiga palju liha. Koolist on kõrvu jäänud kuidas liha pole kõige jätkusuutlikum toiduaine maailmas. Ma ei soovi hakkata ...

Artur Minenko

Vastas dr Artur Minenko

Tere!
Loomse valgu osakaal peab koolilapse menüüs moodustama 60% ööpäevas söödavatest valkudest. Ööpäevane norm valku 14-17 aastasele - 2-15 g. Ma sain aru, et olete 15 aastane.
Laste ja noorukite ...

Loe edasi

tervislik toitumine

Kuidas süüakse toitu eraldatud näiteks; kartulid ja juurviljad---ja lihatoidud,kas üks toidukord liha ja järgmine toidukord juurvilja ----või üks päev liha-, ja teine päev taimetoitu.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Vabandan, kuid ma ei saa teie küsimusest hästi aru. Kui soovite teada, kas peaksime iga toidukord sööma ainult ühte kindlat toiduainet, siis arvan, et kui tegu on enamjaolt terve inimesega, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: