Kõhugaasid täiskasvanul 17.12.12 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Probleem algas sellest, et kõht muutus valulikuks ja läks väga punni, avastasin et kõht on kinni juba pea nädala ( enne selle avastamist olin söönud üle nädala igal hommikul Activia jogurtit - see on ainuke uus asi, mida olen teinud/söönud). Must ploom, kiivi, ingveritee, kreekapähklid ja kõik muu, mida pidasin ehk seedimist soodustavaks ei aidanud, isegi kohv hommikul mitte, kõht oli endiselt nii valulik, et valus oli liikudes. Perearst lasi mul teha roe- ja vereproovid, kõik oli korras. Arst soovitas võtta Duphalaci, kuna olevat tavalised gaasid - võtsin viis päeva ja aitas ning peale seda veel nädal aega oli kõik korras. Siis tuli sama valulik ja punnis kõht tagasi 1-2 päevaga, ehk oli see eelmisel päeval joodud gaasilisest limonaadist ja rämpstoidust (hamburger, friikartulid). Perearst soovitas uuesti Duphalaci kuuri pikemalt, tegin 10 päeva, esimene päev kui ma seda nüüd ei võtnud, on õhtuks gaasivalud tagasi. Lisaks võtan veel piimhappebakteri kapsleid.

Kunagi ei ole mul kõhuga probleeme olnud, söön kõike (liha,putrusid,salateid, puuvilju - st. kõike mõistuse piires ja ei piira toitumist). Töötades ei istu kogu aeg paigal ega seisa ka kogu aeg jalgadel. Teen umbes 4 korda nädalas trenni ja joon palju vett. Stressi ei ole ega mingeid elumuutuseid. Lisaks tarbin ma peale esimeste haigusnähtude tekkimist palju vähem magusat, seegi pole aidanud.

Mida arvate perearsti soovitusest, mul teha neid Duphalaci kuure, seni kuni see mööda läheb, kuna vere- ja roeproov korras olid? Kas ei ole veel mingeid haiguse põhjustajaid olemas, mida tuleks kontrollida?

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Võib-olla eksin, aga kirjast jääb mulje, et kohati on olnud liialdamist nii kiirtoidu kui magusaga, mida olete nüüd küll piiranud. Kui nii, siis võib see olla seedeprobleemide põhjuseks. Kui halva enesetundega kaasuvad kõrvetised või ka valulikkus mao piirkonnas tasub proovida kuuri (7-10 päeva) mõne maohappesust vähendava käsimüügiravimiga (Nolpaza, Nexium, vm), millele lisaks võib võtta probiootikume sisaldavaid tooteid, kus koos erinevad bakteritüved (Beneflora, Lactoseven, vm).
Abi võib olla sellestki kui panete oma toitumist kirja, siis saate jälgida, milliste toiduainete puhul end halvemini tunnete.
Kui korduvast Dupalaci kasutamisest kui ka muudest soovitustest abi pole võib arutada perearstiga võimalust pöörduda gastroenteroloogi vastuvõtule. Mõelda tasub sel juhul veel mõne toiduaine talumatusele(laktoositalumatus?). Kirja põhjal aga ühtegi kindlat diagnoosi panna ei saa.
Heade soovidega,
dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

kontrollimatud kõhugaasid

Tere, juba mitu kuud olen kimpus kontrollimatute kõhugaasidega. Kõhugaasid tulevad kuna ise tahavad nii, et arugi ei saa ja kohati liigagi pidevalt. Olen loobunud igasugusest gaasilistest jookidest ja ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kui liigne gaaside teke on püsinud nii pikalt ja pole ka toidusedelit muutes möödunud, siis võiksite nõu pidada perearstiga, sest võib olla vajate ka mingeid uuringuid.
Seni võite proovida ...

Loe edasi

Kõhugaasid

Tere!

Kirjutan, kuna mind vaevavad juba pikemat aega kõhugaasid ja pidev puhitustunne. Olen teinud proovi erinevate toidugruppide väljajätmisega (mõnel päeval kordagi söönud nisujahutooteid ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kõik põhjused, mida oma kirjas nimetate võivad olla seotud liigsete kõhugaaside tekkega. Soovitan teil proovida teha kuuri probiootikumidega ning vajadusel pidada siiski nõu arstiga.
Heade ...

Loe edasi

Kõhugaasid

Tere, 5 aastat tagasi tekkisid mul järsku suured kõhugaasid, millest siiamaani pole osanud lahti saada. Olen muutnud oma toitumisharjumusi ja tegelen iga päev spordiga ning puhkan regulaarselt. Ei joo, ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Soovitan teil proovida pikemaaegset kuuri (3-4 nädalat) probiootikumidega (Beneflora, Linex forte, Lactoseven, vm).
Heade soovidega, dr.Ehala

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: