Vitamiinid 19.12.11 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere.

Mina tahaksin teada, kuidas nende vitamiinidega siis ikkagi on? Kas tasub ja peaks eelistama multivitamiine, kus on kõik vajalikud ained korraga koos või peaks eelistama vaid teatud vitamiine, näiteks raud ja B vitamiinid - kas ja miks ma peaksin tarvitama vaid rauatablette, kui multivitamiinis on samuti raud sees? Sellest tekib küsimus, et miks siis üldse on olemas vitamiinid eraldi ? Kui ma tarbin rauatablette, siis kas sellele lisaks enam tohibki võtta multivitamiini või peaks siis ka teised vajalikud ained eraldi juurde võtma? Kas see võib olla kuidagi ka kahjulik?

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Sisehaiguste arst

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Kirja teel ei saa kindlasti öelda, kas vajaksite mingeid toidulisandeid või ei. Kõik sõltub inimese toitumisest, tervislikust seisundist, füüsilisest koormusest, jpm. Mõnikord vajame tõepoolest mingit konkreetset vitamiini või mineraalainet. Näiteks võib esineda rauavaegus, mille puhul aitavad seisundit parandada vastavad rauapreparaadid. Samas on teinekord mingil põhjusel organismi üldine kurbatus, kus võib kasuks tulla mõne komplekspreparaadi kasutamine. Kindlasti ei tasu toidulisanditega liialdada ning mingil juhul ei asenda nad tasakaalustatud toitumist. Kui tunnete end hästi, tervis on korras ning füüsiline ning vaimne jõudlus on head võib suure tõenäosusega öelda, et mingeid toidulisandeid te ei vaja. Kui on aga terviseprobleeme, siis tasub õige toote leidmiseks nõu pidada oma arsti või kogenud apteekriga.
Parimatega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Mikrolaineahi

Ma ei tea, kas sellele küsimusele vastate ja kas see üldse kuulub Teie valdkonda. Soovin teada, kas mikrolaineahjus valmistatud/soojendatud toidul säilivad mõnedki vitamiinid? Olen kuulnud, et ei säili ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Mistahes toidu töötlemine (küpsetamine, praadimine, jm) vähendab toidus teatud vitamiinide osakaalu ning see kehtib ka mikrolaineahju kasutamise kohta. Kindlasti ei kao mikrolaineahjus toidu ...

Loe edasi

Vitamiinide omastamine

Tere,

lugesin kuskilt, et E-vitamiini sisaldavad muu hulgas näiteks porgand, piim ja munakollane. Tekkis küsimus, kas E-vitamiin nende toiduainete töötlemisel (keetmine, küpsetamine) hävib?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Vitamiinid jagunevad rasvlahustuvateks ja vesilahustuvateks. E vitamiin kuulub esimesse gruppi. Kõik rasvlahustuvad vitamiinid peavad üldjuhul töötlemisele üpris hästi vastu kui temperatuuridega ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: