kolesterool 22.05.09 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Võtan simvastatini 40mg.Kas see võib mõjuda kahjustavalt maksale?
Kas pean seda võtma nüüd kogu elu või saan hiljem siiski loobuda?Näiteks kasutada vaid looduslikke kolesterooli alandavaid vahendeid?

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Teatud patsientidel võivad maksanäitajad toodud ravi foonil kõrgeneda, kuid seda saab teie raviarst kontrollida. Soovitan teil koos mainitud ravimiga kasutada Q10-t. Ravimi doosi ja ravi kestuse üle saab otsustada ikkagi ainult teie raviarst, kuid omaltpoolt tasuks püüda korrigeerida nii toitumist kui ka vajadusel langetada kehakaalu (juhul kui olete ülekaaluline). Infot kolesterooli kohta saate leheküljelt kolesterool.net. Samalt leheküljelt leiate soovitusi elurežiimi ja toitumise muutmise kohta.
Heade soovidega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Kõrge LDL ja madalad triglütseriidid.

Olen 20-dates naine ja hiljuti mõõdetud LDL kolesterool oli 4,1. HDL kolesterool 1,7 ja triglütseriidid 0.69. Kas sellised näitajad vaatamata kõrgenenud LDL kolesteroolile on rahuldavad?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
LDL kolesterooli tase võiks olla madalam, aga kuna HDL tase on kõrge ja LDL/HDL suhe alla kolme (2,4), siis pole otseselt muretsemiseks põhjust.
Parimatega, dr. Ehala

Loe edasi

Kolesterool ja alkohol

Kas kolesteroolil ja alkoholil on omavahel seos? Kas kange alkohol tõstab kolesterooli taset? Kas vein tõstab kolesterooli taset? Kui eelmisel õhtul juua suurem kogus veini ja järgmisel päeval lõunapaiku ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kuigi alkohol võib tõsta organismis HDL kolesterooli taset ("hea kolesterool") ei tohiks see olla kriteeriumiks, millega õigustada alkoholi tarbimist. Kui olete vereanalüüsidele eelneval päeval ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: