Toitumishäired 17.02.09 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Lugupeetud Dr. Ehala-Aleksejev,

Loodan, et oskate mind kuidagi aidata. Minu teema vist sobiks rohkem gastroenteroloogia alla, kuid kahjuks hetkel sinna pöörduda ei saa.

Olen 21 aastane neiu. Alustasin kaalujälgimisega 19 aastaselt. Poole aastaga võtsin 164 cm pikkuse juures 64kg alla 51 kg peale. Tol perioodil tegin intensiivselt trenni. Sõin kolm korda päevas sooja toitu ning tervislike vahepalasid (puuvliju, köögivilju). Kui sain oma soovkaalu kätte, siis hakkasin toituma tavapäraselt. Lubasin endale rohkem magusat. Hirmutavad olid vahepealsed nö õgimishood, kus ma võisin lihtsalt terve saia ära süüa.

Nüüd ei ole tegelenud trenniga 2 aastat. Toitumine on paigast ära- ma söön näiteks 2 nädalat tavaliselt ja siis kui juurde võtan, piiran oma toitumist+ ei söö peale kella 18.00. Ma pole arugi saanud, et midagi valesti on, kui maos poleks hakanud valud. Käisin arsti juures. Kuna kartsin "mõõka" neelata, kirjutas ta mulle välja Raniberl tabletid, võtsin ilusti kuu aega 50 tabletti ja mao valud leevenesid. Enesetunne paranes.

Nüüd on mure. Kuidas saada oma toitumist korda, et ei tekiks tervisehäireid? Ei tahaks kaalus juurde ka võtta. Oskate ehk öelda kelle poole peaksin abi saamiseks pöörduma? Selline hirm on oma tervise pärast, sest olen alles noor ning vanemas eas ei tahaks hulle tervisehädasid kaela. Perearstiga ei julge avameelselt rääkida, kuna tegu on väikse maakohaga.

Tänan juba ette igasuguse nõu eest!

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Arvan, et vastus teie küsimusele on teie enda kirja alguses, kus kirjeldate korrapäraseid söögikordi ja treeningut. Kui tunnete, et üksi on raske oma toitumisega taas joonele tagasi saada, võite tulla vastuvõtule (reg: 533 18 008).
Heade soovidega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

3.a.lapse toitumishäired

laps tunnistab söögiks leiba,kanaliha,vahel sardelle,õuna,banaani,mahla,piima-ja neidki kõiki ainult eraldi... Vahel ei söö üldse midagi.
Kas see on probleem ,millega võiks Teie poole pöördud`?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Soovitan teil pöörduda oma perearsti või siis lastearsti vastuvõtule, et teada saada kas on tegu lapse tervise mõttes probleemiga. Mina väikelastega ei tegele.
Heade soovidega, dr.Ehala

Loe edasi

toitumishäired

Mul on küsimus seedehäirete kohta. Ma pidasin dieeti edukalt ja võtsin maha umbes 13 kilo, olen 42 aastane ja kaalun praegu 65 kilo. See oli nö veregrupi dieet, ma ei söönud kartulit ja liha koos jne. ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Teie kirja põhjal võin oletada, et olete oma toitumisharjumusi tugevalt muutnud, jättes osad toiduained välja ja võttes teised enam kasutusele. Kuna kirjast ei selgu, millised need muutused ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: