miks ei suuda süüa? 02.02.09 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Esitan uue küsimuse, võib-olla kirjeldasin enda seisundit liiga vähe. Toitumisprobleeme on mul juba lapseeast, on olnud aegu kui pole üldse söönud (ise enda jaoks oli põhjus, et ei saanud süüa - ajas südame pahaks). Selle peale pandi mind psühhiaatriahaiglasse. Tänaseks olen teinud mitu mao-uuringut (on näitanud maohaavandeid ja viimasel korral liiga palju maomahla, mis kõrvetisi tekitas). Tarvitan pidevalt raniberi tablette 3x päevas, mis peaks soodustama vist seedimist ja ära hoidma kõrvetisi. Süüa ma sellegipoolest ei taha, sest söömisega kaasnevad alati mitmed vaevusi - iiveldus, raskustunne kõhus), vahel on kõhus tunda krampe. Toidukogused, mida päeva jooksul söön, on väga väikesed, vahel kord päevas mõni pirukas, soe võileib või natuke salatit. Keskmiselt sööngi kord päevas, sest ei taha tunda iiveldust ja paha olekut nt 3 korda päevas. Viimasel ajal on alanud tugevad peavalud ja nüüd siis ka ebameeldiva toidulõhna tundmine. Ei usu, et peaksin kurgu-kõrva-nina arsti juurde minema. Perearst, kellele olen oma seisundit kirjeldanud, ütles viimati, et "magu on ju ära uuritud".. ei usu et ka psühhiaatri juurde minekust väga palju tolku pole... aga ka mind ennast juba hirmutab et ma ei suuda süüa....

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Saan hetkel aru, et maoprobleemide kõrval on olnud teil ka psüühilisi probleeme. Toitumishäired on viimaste puhul üks võimalikke kaasnähte. Sageli vajavad taolised häired jälgimist ning psühhiaatrilist tuge väga pikka aega. Kuna teie magu on kahjustada saanud ning vajate ka pidevat ravi, siis peab toiduvalik olema eriti läbi mõeldud. Võileivad ja pirukad ei kuulu kindlasti teie toidulaua esmavalikute hulka. Eelkõige vajaksite kerget, vedelikurohket toitu (supid, hautised, vokitoidud). Kuna toiduvalik on olnud piiratud, siis võib ka teatud toitainete puudus süvendada maitse- ja lõhnatundlikkuse muutusi. Soovitan teil teadlikkult muuta oma menüü mitmekesisemaks, eelistades pigem väikeste portsjonite kaupa, aga sagedast söömist. Samuti võiksite pöörduda konsultatsioonile psühhiaatri poole ning kui tunnete selleks vajadust võite tulla ka toitumisnõustamisele.
Heade soovidega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Söögiisu puudumine peale füüsilist pingutust

Tere.

Räägin teile oma pisikesest murest, tõtt öelda lihtsalt huvitav oleks teada saada, miks minu keha niimoodi talitab.

Nimelt ei ole mul reeglina kunagi peale füüsilist pingutust ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kui treenime nö. parajal koormusel hakkab meie organism tootma õnnehormoonideks nimetatud endorfiine, mis ongi üheks põhjuseks, miks peale treeningut isu pole.
Heade soovidega, dr.Ehala

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: