Probleemid seedimisega 25.05.08 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere!
Olen üks neist juhmidest kes pool elu oma seedimist igasugu dieetidega rikkunud on, tänaseks 40 aastat vana ja ikka 15-20 kilo ülekaalus. Nüüd on probleemiks pidevad kõrvetised ja probleemid seedimisega. Vajadus tõsisemal põhjusel WC-külastada on vahel üle kahe päeva, vahel veel harvem, nii on see olnud viimased 3-4 aastat. Viimasel ajal on tekkinud äkiline kõhulahtisus, sendimeetrisest tükist rabarbrist piisab - õnneks läheb see kõhulahtisus küll ruttu üle. Viimased kuud ei söö ma midagi praetut, rasvast ega ka vürtsist. Ka leiba ei söö. Ainsaks patuks on kohv, mida joon segatuna poole tassi piimaga. No vahel harva ka šokolaadi. Alkohol tarbin ainult lahjat. Aga kõrvetised on jätkuvalt igapäevased, muud probleemid kah. Kas peaksin kohvist - šokolaadist-õllest täiesti loobuma? Samas kõrvetised on mul ka neid asju puutumata. Kõrvetiste raviks pöördun perearsti poole, aga kust otsida materjali selle kohta mida minu häda korral kindlasti süüa ei tohiks, mingeid näidismenüüsid näiteks? Täna ei saa ma tegelikult aru mis mulle tegelikult vaevusi põhjustab ega oska ka enam midagi süüa ega söömata jätta.

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Ravi kõrval vajab teie menüü ilmselt korrigeerimist. Esmased soovitused oleksid: korrapärane (pigem sagedasem väikeste portsudega) söömine, teravamaitseliste ja hapude toitude piiramine menüüs nagu ka kohvi ja alkoholi viimine miinimumi. Samuti võiks vältida gaasilisi jooke. Vältida tuleks ka toitude liigset ületöötlemist (eelistada aurutamist-hautamist). Süüa tuleb kiirustamata ning kindlasti ei tohiks magama heita täis kõhuga. Kui soovite täpsemaid nõuandeid olete oodatud vastuvõtule.
heade soovidega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Seedimisega probleemid

Tere!
Mul on mitmeid aastaid juba seedimisega probleemid. Kõht ei ole mitte kunagi korras ja enamjaolt täiesti vesilahti, vahutav või harvemini täiesti kinni. Ja tohutud gaasid. Ja nii absoluutselt ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.

Toodud kaebustega võiksite pöörduda uuringutele küll. Alustage perearstist, kes saab teid vajadusel suunata gastroenteroloogi vastuvõtule ning mao-sooletrakti uuringutele.
Kuna ...

Loe edasi

Seedimine

Pidevalt on probleemid seedimisega. Pärast söömist on kõhus palju gaase, tekib puhhitus ja ebamugavustunne. Tunne et kõht on täis tuleb pärast väga suurte toidukoguste söömist ning see lõppeb kõhuvaludega. ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Oletetugevas alakaalus ja siin on vajalik pöörduda arsti vastuvõtule, et välistada võimalikke terviseprobleeme. Toidu osas tuleb oma toitumisplaan üle vaadata, soovitavalt toitumisnõustaja ...

Loe edasi

Kõhulahtisus

Tere!
Mul on olnud juba aasta aega probleemid seedimisega. Mis arsti juurde ma peaksin oma probleemiga pöörduma. Ma kahjuks ei saa aru minu jaoks keerulisest meditsiinikeelest.
Ette tänades ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Alustada võiks pöördumisest oma perearsti poole, kes saab teha esmased vajalikud uuringud ning seejärel suunata teid edasi kui see peaks osutuma vajalikuks.
Heade soovidega, dr.Ehala

Loe edasi

Mure seedimisega! palun aidake:)

Tere!
olen 18 tütarlaps ja mind vaevab juba pikemat aega 2a kõhukinnisus. Toitun korralikult ei piira enda jaox midagi ning käin ka trennis.
Hommikul üles tulles on pidevalt vasakulolev sool ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kõhukinnisusel on mitmeid põhjusi ning enamjaolt on nad seotud meie toitumisega. Harva on kõhukinnisus mõne kaasuva haiguse sümptomiks. Kõigepealt tuleks vastata küsimusele, mis toimus kaks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: