vitamiinid 16.11.07 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere! Umbes aasta aega tagasi tekkis mul äge idiopaatiline urtikaaria angiödeemiga. Kuna otsest pohjustajat vaatamata pohjalikele analüüsidele ei leitud, suudan löövet mingil määral kontrolli all hoida vaid dieediga. Sellega seoses on mul aga kahtlus, kas toidust saadavate vitamiinide hulk on piisav voi peaks neid juurde votma (näiteks tundub viimasel ajal nahk eriti kuiv olevat, ka venitusarmid on silmatorkavad).
Ma ei söö peaaegu üldse järgmisi toiduained: tomat, tsituselised, banaanid, viinamarjad ja muud eksootilised puuviljad, maasikad, spinat, avokaado, paprika, brokkoli, baklazhaan, kuivatatud puuviljad, pähklid, kakaotooted, muna, kala, mereannid, sealiha, kääritatud toit, hapendatud toit.
Söön regulaarselt: kanaliha, loomaliha, teraviljatooted (kaeraküpsised, rukkileib, sepik, pasta, riis), piim, juust, voi, eesti ounad (voi ökoloogilised ounad), porgand, kartul, kaalikas, suvekorvits, kurk, toiduvalmistamisel oliivioli, koorekaramell.
Ette tänades.

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Sisehaiguste arst

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Antud diagnoosi juures vajab nahk erilist tähelepanu ning hooldust. Selles osas tasuks ehk nõu pidada mõne drmatoloogiga. Usun, et kasuks tuleksid ka vitaminikuurid ning toidulisandite kohatine kasutamine. Samas võivad aga viimased samuti sisaldada komponente, mis kutsuvad esile ärrituse, mistõttu ei julge kirja teel otseselt ühtegi preparaati välja paakkuda.
Heade soovidega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Mikrolaineahi

Ma ei tea, kas sellele küsimusele vastate ja kas see üldse kuulub Teie valdkonda. Soovin teada, kas mikrolaineahjus valmistatud/soojendatud toidul säilivad mõnedki vitamiinid? Olen kuulnud, et ei säili ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Mistahes toidu töötlemine (küpsetamine, praadimine, jm) vähendab toidus teatud vitamiinide osakaalu ning see kehtib ka mikrolaineahju kasutamise kohta. Kindlasti ei kao mikrolaineahjus toidu ...

Loe edasi

Vitamiinide omastamine

Tere,

lugesin kuskilt, et E-vitamiini sisaldavad muu hulgas näiteks porgand, piim ja munakollane. Tekkis küsimus, kas E-vitamiin nende toiduainete töötlemisel (keetmine, küpsetamine) hävib?

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Vitamiinid jagunevad rasvlahustuvateks ja vesilahustuvateks. E vitamiin kuulub esimesse gruppi. Kõik rasvlahustuvad vitamiinid peavad üldjuhul töötlemisele üpris hästi vastu kui temperatuuridega ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: