kehv veresus 03.09.07 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Elukaaslasel on kehv veresus (vähe rauda) ja tal perearst käsib süüa kogu aeg rohkem liha. Samas omastarust me nagu sööme iga õhtu pea mingit liha+ lõunaajal. Muidugi enamasti sööme ikka kana liha ja juurde kodujuustu ja toorest salatit ja punast peeti (üritame võimaliklt tervislikult toituda). Küsimus ongi selline, et kas siis sellest ikka ei piisa, et verenäidud paraneks. Ja kas siis mitte miski ei asenda loomaliha. Kas kanalihast ja muudest salatitest ja toiduainetes ei saa sama kätte. Muidugi sööme aegaajalt ka loomaliha (grillimseed jne) kuid mitte iga päev.

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Meie organismil on rauda parem kätte saada loomsetest kui taimsetest toiduainetest ning sestap tasub siiski süüa ka punasest lihast valmistatud sööke(valge linnuliha sisaldab rauda vähem võrreldes punase lihaga). Kui rauadepood on organismis tühjad võib vahel vaja minna ravikuuri rauapreparaatidega, kuid seda saab otsustada juba perearst. Liha kõrval võiks pöörata tähelepanu järgmistele rauda sisaldavatele toiduainetele oma menüüs: kakao, valged oad, läätsed, maks. Rauda leidub ka petersellis, kuivatatud puuviljades, kuivatatud hernestes, kamajahus, erinevates seemnetes ja idudes.
Heade soovidega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Kaalu tõstmine

Soovitage tablette, mis aitaks kaalu tõsta.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kuigi osade ravimite kõrvaltoimena võib mõnedel patsientidel esineda kaalutõusu, siis otseselt kaalu tõstmiseks mõeldud ravimeid müügil pole. Kui madala kaaluga kaasneb ka kehv söögiisu, siis ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: