lapse kaal 21.05.07 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere.
Mul on mure oma tütre kehakaalu pärast.Ta on 8 aastane ,130cm pikk ja kaalub 35 kg.
Kas see kaal on tema vanuse kohta normaalne? Teda selja tagant vaadates on külje peal kaks voldikest. Ise ütleb ka ,et ma olen paks. Ta käib 2x nädalas tantsutrennis,sõidab rattaga.
Kuni 7 eluaastani polnud tal kehakaaluga varem probleeme olnud,kuid 2006 märtsis sündis perre kolmas laps(tema on pere 2 laps).Olin lapsega peale lapse sündimist kuu aega haiglas .Panin tähele ,et sel ajal hakkaski tema keha kaal tõusma.Seni oli tema pesamuna olnud ja hästi emmekas. Ise arvan,et see võib olla ka seotud sellega.
Söögiisu on tal normaalne.Muidugi on ta ka magusa sõber. Olen üritanud jälgida ja pidurdada tema magusa tarbimist.Kui palju kcal peaks ja võiks selles vanuses laps tarbima? Mida saaksin ise teha ,et tema kehakaal püsiks normi piires? Nii palju veel ,et kiirtoitu me ei harrasta,sööme koduseid toite.

Kiri sai küll nüüd pikk ,aga loodan ,et saate mingi ülevaate minu murest.
Ette tänades murelik ema.

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Laste puhul on oluline jälgida kaalu kasvu suhtetabeleid, et hinnata, kas muretsemiseks on põhjust või ei (need on teie perearstil kindlasti olemas). Arvan, et seda kaalu võiks pisut vähem olla, kuid oluline on ikkagi arvestada lapse kaalu ka aastate lõikes. Teie oletused kaalutõusu kohta võivad paika pidada, sest toit on lastele parim stressimaandaja ning kindlasti võis uue pereliikme ilmaletulek seda olla. Seda, kas ja mida saaksite toitumises parandada, on mul kirja teel raske öelda, kuna viimane ei sisalda ju menüüd. Vahest aitab väikeste asjade muutmisest, et liigne kaalukasv pidurduks. Oleks kergem, kui saaksite tulla vastuvõtule ja vaataksime koos võimalikud "komistuskivid" üle (tel:533 65 781, meil: toitumine@kliinikum.ee). Oluline on, et laps end oma kehas hästi tunneks, sest teadmine või ka uskumine, et olen paks, võib ise-enesest veelgi enam sööma panna, et muret leevendada.
Heade soovidega, dr.Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Lapse kaal

Tere,
Pöördun teie poole küsimusega oma lapse kaalu kohta. Tüdruk on 3.5a, pikkus 91cm ja kaal 15.8kg.
Kas see on normaalkaal?
Ta on rahulik laps, mitte väga liikuv. Julgustame teda palju, ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Toodud näitude kohaselt peaks vastava vanuse kasvukõvera alusel teie laps olema keskmisel tasemel. Saate perearstilt küsida tema kaalu-kasvukõverat näha, siis saate hinnata muutusi ajas.
Loe edasi

ülekaaluline

Mul selline probleem et mul kaal seisab muutsin oma toitumise,liigun palju,algul langes kaal ilusti sain 2kuuga 8kg alla aga nüüd seisab ja mul see kaalu probleem hakkas peale 3nda lapse sündi ja on tekkinud ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kuna puuduvad igasugused andmed teie kohta(kaal, pikkus, toitumismuster, jmt), siis ei ole võimalik ka oletada, miks kaal ei lange. Soovitan teil oma toitumisnõustajaga menüü uuesti üle vaadata, ...

Loe edasi

Lapse ülekaal

Tere. Mul mure lapse pärast. Vanus 14, kaal 75, pikkus 160. Teeb trenni 2 korda nädalas. Ei õgi toitu sisse. Aga kaal ainult tõuseb. 5-aastaselt lõigati ära adenoidid. Kuhu pöörduda et abi saad?. Kardan, ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Hetkel oskan soovitada vaid Tallinna Mustamäe Lastehaiglat, kus on spetsiaalne ülekaaluliste lastega tegelev meeskond dr. Ü.Einbergi juhtimisel.
Heade soovidega, dr.Ehala

Loe edasi

lapse kehakaal

Sooviksin teada, et kas minu laps on ülekaalus kui tal on pikkust 164 cm. ja kaal on 55 kg. Kas sellise pikkuse ja kaalu juures on laps ülekaaluline või on ta täiesti normaalkaalus.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Oluline oleks siinkohal teada ka lapse vanust, sugu ning näha tema üldist kasvu-kaalu kõverat. Üldiselt võib aga öelda, et selline suhe peaks vastama normile.
Heade soovidega, dr.Ehala

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: