Suhkrurikaste jookide tarbimine suurendab naistel podagrariski

Suhkrurikaste jookide tarbimine suurendab naistel podagrariski

Värske uurimuse kohaselt on naistel, kes tarbivad fruktoosirikkaid jooke, näiteks suhkruga magustatud karastusjooke ja apelsinimahla, suurem podagrasse haigestumise risk.

Podagrasse ehk ägedasse liigesepõletikku haigestumise sagedus USAs oli 1977. aastal 16 juhtu 100 000 inimese kohta, kuid 1996. aastal juba 42 juhtu 100 000 inimese kohta. Uurimuse autorid märkisid, et see langeb kokku suure kasvuga karastusjookide ja fruktoosi tarbimises, kirjutab HealthDay News.

Fruktoosirikkad joogid võivad põhjustada kusihappe sisalduse suurenemist veres, mis omakorda tekitab podagrat.

Uurijad olid analüüsinud andmeid 78 906 naise kohta, kes osalesid aastatel 1984–2006 meditsiiniõdede terviseuuringus (Nurses’ Health Study). Uuringu alguses ei esinenud kellelgi neist podagrat.

Järgneva 22 aasta jooksul diagnoositi podagra 778 naisel. Võrreldes naistega, kes tarbisid vähem kui ühe portsjoni suhkruga magustatud karastusjooke kuus, oli nendel, kes tarbisid ühe portsjoni päevas, podagrarisk 74% suurem ja nendel, kes tarbisid kaks või enam portsjonit päevas, 2,4 korda suurem.

Lisaks leiti, et võrreldes naistega, kes tarbisid vähem kui ühe klaasi (170 g) apelsinimahla kuus, oli nendel, kes tarbisid ühe portsjoni päevas, podagrarisk 41% suurem ja nendel, kes tarbisid kaks või enam portsjonit päevas, 2,4 korda suurem.

Muuhulgas selgus, et naistel, kes jäid fruktoosi tarbimise kõige ülemisse kvintiili (viiendikku), oli podagra tekkimise tõenäosus 62% suurem kui nendel, kes jäid kõige alumisse kvintiili.

Dr Hyon K. Choi Bostoni ülikooli arstiteaduskonnast (Boston University School of Medicine) märkis koos kolleegidega, et arstid peaksid olema kursis sellega, kuidas fruktoosirikkad joogid võivad mõjutada podagrasse haigestumise riski.

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada