Progresseeruv miinus või mitte 01.07.04 / Silmahaigused

Külastaja küsib:

Lp. Leo Schotter

Olen 22 aastane, mistõttu praegune silmamiinus - mõlemad üle miinus 8 - halveneda enam ei tohiks. Nagu olen aru saanud ei sobi minu miinuse täielikuks korrigeerimiseks ükski teine operatsioon peale LASIKu, see on aga, teadagi, see kõige enam raha tahtev. RKle ei mõtle, sest põhjus, miks operatsiooni kaalusin oli: nende läätsede ja prillidega jantimisest igaveseks lahti saada.
Mainitu kui õieti aru sain, seda aga ei taga (ainult need, kel on kuni miinus 5).
Ühel mu vanavanemal oli-on säärane probleem: ajus olid-on mingisuguse toksoplasmoosi (komplikatsioonid) tõttu tekkinud liited, mis poosid nägemisnärvi (kui ma ei eksi, olite Teie see, kes nägemise halvenemise tegeliku põhjuse avastas). Talle tehti mitu peaoperatsiooni aga nüüd on tal need liited jälle tagasi ja uut operatsiooni ta enam ei soovi, ju see vist on vanas eas riskantne ka. Ühest silmast on ta juba täiesti pime ja teist ootamas sama saatus (lisaks veel kae, mis pole opereerimiseks vist veel piisavalt paks). Tema soovitaski mul Teie poole pöörduda niisuguse küsimusega: kas ülalpool kirjeldatud haigusjuht võib olla pärilik, sest nagu aru sain - toksoplasmoos võib seda olla (kuigi üks läätsepunktis silmi kontrollinud arst seda eitas), kas tuleks silmapõhje lasta kontrollida... Väikene hirm, et miinus progresseerub, on, sest siiamaani on ta pidevalt halvenenud, viimase aasta jooksul küll vähe, seega on ehk lootust, et see protsess koos vanusega peatub.?
Küsiksin ka vanavanema kohta: kas tal on mõni ohutu võimalus oma vähest nägemist päästa, praegu ta näeb veel küll aga kui kauaks.?

Ette tänades,
lühinägelik.

Arst vastas:

dr Leo Schotter

Kui vanaemal on kae, siis kae on operatsiooniga kergesti eemaldatav, olenevmata kae intensiivsusest. Praegusel ajal ei pea ootame kae "küpsemist".
Vt www.silmakeskus.ee
Toksoplasmoos ei ole päritav haigus, on looteas põetud infektsioosne silmapõhja põletiku tagajärg.
Kas ka LASIK op on võimaliik, jne., selleks ikka peab silmakirurgi vastuvõtule pöörduma.
Vt. www.laservisioon.ee www.silmarst.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Silmahaigused

laseroperatsioon

Käisin operatsioonieelsel uuringul, seal selgus, et mul on liiga õhuke sarvkest. Enne uuringut olin 2 päeva ilma läätsedeta. Kas nii lühike läätsevaba periood võis tulemusi mõjutada? Ning kui peaks siiski ...

Vastas dr Tiia Jugaste

Kui on liiga õhuke sarvkest ja suur miinus, siis laseroperatsiooni teha ei saa.EpiK sobib küll õhemate sarvkestade korral , aga täpseid uuringutulemusi mitte teades ei oska öelda, kas Teie silmadele see ...

Loe edasi

silindrilised prillilklaasid

kas silindrilised miinus prilliklaasid on samasuguse kujuga kui tavalised miinusklaasid

Vastas dr Leo Schotter

Jah, klaasid näevad välja samasugused.

Loe edasi

silmade laserlõikus

Olen 37a. ja silmad on -2.75, -3.0 Silmade operatsiooniks vajalikud uuringud on kõik tehtud, nii et võiksin kohe lõikusele minna. Nüüd olen aga hakanud kõhklema. Kas ma ei tee mitte endale karuteenet, ...

Vastas dr Leo Schotter

Te olete asjast päris õieti aru saanud. Teie lüinägevus on just nii suur, et 45-50 aastaselt ja edsapidi te saate lugeda ilma prillideta, kaugelevaatamisel prillid siiski jäävad, võivad nii pool numbrit ...

Loe edasi

kas nägemine võib veel hullemaks minna?

Tere,

olen 50-aastane naine. Minu mõlema silma miinuseks on -18. Nüüd uusi läätseid tellima minnes sain teada, et lisandunud on veel üks miinus. Aastased läätsed kindlasti teevad mu silmadele ...

Vastas dr Leo Schotter

Nii suure lühinägevuse puhul pole garantiid, et nägemine jätkuvalt ei halvene. Sellise tugevusega prillid on ikka alati kaunis paksude servadega, nii, et kui on läätse taluvus, on kindlasti nägemine ja ...

Loe edasi

Tere

Sooviks teada, kui palju üldse miinus prille maksimumis välja antaks?
Kas üle - ( miinu)20 tehakaks prille?

Vastas dr Leo Schotter

Jah, tellimusel.

Loe edasi

läätsede tugevuse määramine

Olen kohanud kaht mõtteviisi kontaktläätsede määramisel. Üks arst ütles, et olgu läätsed tegelikust silma miinusnumbrist nõrgemad, et silm "laisaks" ei läheks.
Teine arst jälle ütles, et tuleb panna ...

Vastas dr Leo Schotter

Läätsesid ikka kantakse selle jaoks et näha. Nägemise järgi mõõdetuna peaks läätsedega olema täielik nägemine. Võrreldes prilliga on lääts silmaga kontaktis ja moodustab ühtse optilise süsteemi. Sellest ...

Loe edasi

progresseeruv lühinägelikkus

Tere! Mul on tekkinud palju küsimusi. Olen lühinägelik (läätsede tugevus -8,5). Olen läätsi kandnud juba aastaid ning nüüd selgus, et mul hakkavad veresooned sarvkesta sisse kasvama. Kas mul oleks võimalik ...

Vastas dr Leo Schotter

Läätsede kandmisel tekkivat tüsistust, veresoonte sissekasvu sarvkesta on võimalik peatada ainult ühel viisil - mitte kanda läätsi. Lühinägevust korrigeerivad lõikused on sobivad siis, kui nägemine on ...

Loe edasi

Veresooned silmas.

Tere!

Olen 17. aastane neiu ja kannan miinus läätsesid(mõlemad silmad miinus 7) juba viiendat aastat vaheldumisi prillidega. Viimasel ajal olen märganud mõlemas silmas veresooni. Kas see tähendab, ...

Vastas dr Leo Schotter

Läätsede kandmise korral alati kannatab silma sarvkesta ainevahetus. Pikemaajalise läätsedekandmise kõige sagedasem tüsistus on veresoonte sissekasv sarvkesta, laienenud veresooned moodustavad punetava ...

Loe edasi

tugev lühinägelikkus

Tere.

Minu lühinägelikkus avastati kui läksin kooli, st. 7.aastaselt. 1988.a. tehti mulle mõlema silmaoperatsioon Tartus, et lühinägelikkus ei suureneks enam, peale seda tõesti nii kiiresti ...

Vastas dr Leo Schotter

Lühinägevus on tõesti väga suur. Sellist lühinägevust on võimalik ainult laseriga korrigeerida, ka mitte alati. Sõltub see ikka silma ehitusest. Reg tel 6460484.

Loe edasi

kontaktläätsed

Austatud Leo Schotter



Olen kandunud kontaktläätsesid 5 aastat (aastaseid). Üks silm on miinus 4 ja teine 4, 5. Küsimus on selline: mitmed mu tuttavad on hakanud kandma kuuajalisi ...

Vastas dr Leo Schotter

Põhimõtteliselt iga kontaktlääts on võõrkeha silmas, mille tõttu kannatab silma sarvkesta ainevahetus. Aastased läätsed on tihedamast materjalist ja lasevad läbi pisarat ja hapniku vähem kui kuuajalised ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi