Sarvkest 07.02.04 / Silmahaigused

Külastaja küsib:

Tere tohtrihärra! 2,5 aastat tagasi,kui parasjagu oma last rinnaga toitsin,torkas ta mulle oma väiksed näpukesed silma.Olin just jõudnud mõelda,et peaks tal küünekesed ära lõikama,kui söötmise lõpetan...Valu oli päris kohutav,mees viis mu kiirabisse.Seal vaadati,et on 3 üsna sügavat vagu sarvkestas,kirjutati retsept valuvaigistile(ALCAINE 0,5%).Kuna ma ei suutnud seda valu taluda,panin rohtu esimesel ööpäeval pea iga 10 min tagant,sest toime kadus kiiresti ja arst lubas ka nii tihti panna,kuigi infolehel oli kirjas,et vaid mõned korrad ja ainult lühiajaliseks tuimestuseks võib kasutada.Järgmisel päeval kirjutas silmaarst nädalaks antibiootikumi(tilgad) ja ütles,et siis saab kõik korda.Saigi,aga vaid kaheks kuuks.Siis tuli jube valu tagasi.Huvitaval kombel ei piinanud silm mind päeval,kui avatud oli,vaid just öösel,kui pidin silmad sulgema.Nüüdseks on Alcainest saanud mu igahommikune päästja.Aasta tagasi käisin uuesti (teiselt) silmaarstilt abi palumas,kuid tema kontollis vaid nägemist,mis oli korras,ja ütles,et selle hädaga pean nüüd elulõpuni elama,kuna see on niiöelda "taastuv haavand"(järeldas sellest,et peale antibiootikumi oli paus valul ja siis algas uuesti).Kas mul ei ole tõesti mingit lootust? Palun vabandust,et kiri nii pikk sai,aga ehk saite täpsema ülevaate.(olen 29 a) Ette tänades,Brita.

Arst vastas:

dr Leo Schotter

Pidev tuimestustilkade kasutamine pole silmale üldiselt hea, peaksite külastama silmaarsti, kes vast leiab sellele hädale muud ravi. Tuimestus iseenesest ei ravi ju midagi.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Silmahaigused

laseroperatsioon

Käisin operatsioonieelsel uuringul, seal selgus, et mul on liiga õhuke sarvkest. Enne uuringut olin 2 päeva ilma läätsedeta. Kas nii lühike läätsevaba periood võis tulemusi mõjutada? Ning kui peaks siiski ...

Vastas dr Tiia Jugaste

Kui on liiga õhuke sarvkest ja suur miinus, siis laseroperatsiooni teha ei saa.EpiK sobib küll õhemate sarvkestade korral , aga täpseid uuringutulemusi mitte teades ei oska öelda, kas Teie silmadele see ...

Loe edasi

Sarvkesta õhenemine.

Kui sarvkest on õhenenud, kas ta siis mingi aja möödudes võib uuesti paksemaks kasvada? Ja kui sarvkesta on kasvananud veresooned, kas siis ainult prille kandes on võimalik, et nad kaovad mingi aja möödudes ...

Vastas dr Tiina Pakosta

Tere,

Juhul kui sarvkestad on õhukesed siis puudub võimalus selleks, et nad paksemaks muutuksid. Küll aga võivad sissekasvanud veresooned taanduda prillide kandmisel (st. läätsede mittekandmisel).
Loe edasi

Katkine sarvkest

Tere!
Olen 20 aastane ja viimased 4 aastat paadunud läätsekandja olnud. Pisikesi silmapunetusi ja põletikke on ikka ag-ajalt olnud, kuid nüüd öeldi mulle, et mu sarvkest on katki. Mida see endast ...

Vastas dr Tiia Jugaste

Ilmselt on tegemist sarvkesta põletikuga, mis on väga ohtlik nägemisele. Tobrex salvi tuleb tavaliselt kasutada 5-7 päeva, aga kõik sõltub paranemisest.Põleik on vaja korralikult välja ravida, seejärel ...

Loe edasi

prillid

Pojal on prillid -6 ja lisaks veel "silindrid". Mida tähendab "silinder" ja kas see takistab lühinägevuse kirurgilist korrigeerimist ? Ja kas antud juhul soovitate teemantnoaga operatsiooni või laseriga? ...

Vastas dr Leo Schotter

Lühinägevuse kirurgiline korrigeerimine on võimalik vanuses alates 18 eluaastast ja kui lühinägevuse suurenemine on stabiliseerunud. Millisel meetodil ja kas üldse on lõikus võimalik selgub ikka silmakirurgi ...

Loe edasi

Silmade operatsioon

Tere!

Soovin teada, kas ja millise mõjuga on võimalik minu silmadele teha operatsioon. Mul on kahesilindriine nägemine, ühel silmal lühinägelikkus -13 ja teisel -15. Laseroperatsioon ei sobi ...

Vastas dr Leo Schotter

Kui ei sobi ka läätsevahetus, siis muid võimalusi ei ole.

Loe edasi

sissekasvanud veresooned

Tere!!
Minul selline mure, kontaktläätsede kandmisest on tekkinud mõned üksikud sarvkesta sissekasvanud veresooned. Tahaksin teada, kas mõneks ajaks läätsedest loobumine aitab sellest probleemist ...

Vastas dr Leo Schotter

Läätsed alati kahjustavad silma sarvkesta ainevahetust ja seetõttu hakkavad veresooned kasvama sarvkesta sisse, sarvkest õheneb. Läätsede jätkuval kandmisel võivad tekkida nägemise pöördumatud kahjustused. ...

Loe edasi

silma silinder

Mida tähendab, kui silma silinder on liiga suur? Kas seda peab arvestama läätsede/ prillide ostmisel?

Vastas dr Leo Schotter

Kui silma optiline pind (sarvkest) pole päris korrapärane, siis seda nimetatakse astigmatismiks. Astigmatismi korrigeerivad silindrilised prilliklaasid. Nii prille kui läätsi peaks ostma arsti määratid ...

Loe edasi

haige silm

minu sõbral on üks silmamuna hall ja talle on öeldud et seda ei saa ravida sest kuna tal on sarvkest haige mida teie arvaksite?

Vastas dr Leo Schotter

Mina arvan nii, et ilma sõpra nägemata ei oska midagi kindlat arvata. Juhul, kui on ainult sarvkesta probleem, siis on võimalik sarvkesta siirdamine. Juhul, kui on ka silma sügavamad osad kahjustatud, ...

Loe edasi

udu silmade ees

Tere! 2-aastat tagasi hakkan oma silma seest poolt nägema ,nüüd hõljub mul silme ees kogu aeg midagi.Kas seda on võimalik üldse ravida ja kuidas?

Vastas dr Leo Schotter

Udune nägemine võib olla tingitud silma optiliste keskkondade (sarvkest, lääts, klaaskeha) hägusustest ja ka silma võrkkesta või nägemisnärvi seisundist. Milliste udu põhjustaga on tegemist, ütleb silmaarst ...

Loe edasi

silma laserlõikus

Tere!

Kannan prille -6,5 ja silinder -0,5. Mõtlesin laserlõikuse peale. Olen aga kuulnud, et Eestis kasutatakse silma laserlõikuseks eri kohtades erinevaid lasereid. Kas oskaksite öelda milline ...

Vastas dr Leo Schotter

Sellise suhteliselt suure lühinägevuse korrigeerimiseks sobib (kui sarvkest võimaldab) LASIK meetod. Teemantnoa operatsioon (RK) tavaliselt sellist lühinägevust täielikult ei korrigeeri - jääb nii ca -1.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi