puusaliiges 19.04.01 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Tere.

Olen 69 aastane naine, kasv 169 sm, kaal 78 kg. (viimane 15 kg on lisandunud peale 60.sünnipäeva, enne seda olin peaaegu terve elu püsivas 62-64 kg kaalus)

Töötan täiskohaga , istuv töö, ka arvutiga.

Mõned aastad tagasi hakkasin tundma õrna närivat valu paremas puusas. Tehti ka röntgeni ülesvõte, ja öeldi, et liiges on hakanud kuluma. Luu hõreduse mõõtmist pole tehtud, seni ei teadnud seda ka perearstilt nõuda ja ta ise ka ei pakkunud. Kas luuhõrenemise mõõtmine desintomeetrial annab pildi ka olukorrast puusaliigeses? (Teaksin siis saatekirja perearstilt nõuda) Helistasin oma probleemiga liigesevalu telefonil ja sealt sain soovituse läbi teha Arthryl ravimi kuur. Informeerisin sellest perearsti ja nüüd olen juba 2 x 40 pulbrilist kuuri läbi teinud. (Kolmas on praegu pooleli) Algul tundus, et ravim mõjub hästi ja peaaegu juba unustasin probleemi. Kuid kuna on istuv töö, tean, et pean rohkem liikuma: seetõttu hakkasin tegema umbes tunniaja kestvusega jalutuskäike looduses ja valu puusas tuli tagasi. Nüüd olen nõutu: kas liikumine on halb või hea? Millised liigutused on sobivamad? Sporti ei ole elu jooksul aktiivselt teinud.

Omal ettevõtmisel hakkasin tarvitama ka Glucosamine Complex kapsleid, peale selle olen tarvitanud regulaarselt Multi Tabs vitamiintablette ( 1 päevas).

Kas olen ennast nn üleravinud?

Kas selline liigeseprobleem peab tõesti lõppema liigese asendamisega proteesiga või on lootust ka sellest ravimitega pääseda (kui õigel ajal alustada) ? Kui on juba tunda valulikkust , kas siis on juba hiljaks jäädud?.

Kuna rohud on kallid, võibolla hoopis koguda see raha proteesi tarbeks.

Mida peaksin veel tegema et " pääseda" operatsioonist?

Polikliinikus, kus töötab minu perearst , on ainult üks reumatoloog, tema vastuvõtule pole seni õnnestunud numbrit saada, kuna töö tõttu ei saa (ega ka julge töökoha kaotuse hirmus) seda hommikuti hankima minna.

Aitäh vastuse eest.

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere,

Kindlat vastust anda küsimusele, kas pääsete operatsioonist või mitte on võimatu. Vahel ei aita ka kõige korralikum medikamentoosne ravi ja liiges ikka laguneb.

Esiteks on Teil kindlasti vaja oma kehakaal kontrolli alla saada. Soovitav mitmed kilod alla võtta. Liikumine on väga vajalik, kuid seda arukuse piires. Läbi suure valu pole soovitav. Soovitav oleks jalgrattasõit, ujumine. Glucosamin Complex kapsleid koos Arthryliga pole mõtet võtta. Arthryli soovitan jätkata ja valu puhul võtta näit. Ibuprofeni. Rohud on küll kallid, kuid proteesiraha pole mõtet korjata. Kui tekib vajadus op.-ks, siis tasub selle haigekassa. Valulikkus on tihti esimeseks sümptoomiks ja ei tähenda veel sugugi peagi eesseisvat operatsiooni.

Densitomeetria võiksite siiski ära teha. Võimalik, et Teil kaasneb ka luuhõrenemine, mis vajab samuti ravi.

Arvan, et kui Te suudate kaalu vähendada ja korralikult Arthryli edasi tarvitate, siis kiiret artroosi progressiooni ei toimu.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

küünarliiges

NN tennisiküünarnukk. Suht loll vigastus, mis jääb piinama tennisemängijate endi sõnul elu lõpuni. Küsimus aga selle ravimetoodika suhtes. On tehtud 2 teatud hormonaalset süsti (selline piimvalge vedelik). ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Süsti tegija peab olema proff ja mitte süstima kõõlusesse. Kui hormonaalset ravimit süstida kõõlusesse või kõhre, siis tõesti need koed muutuvad rabedaks aja jooksul ja hakkavad ka kergemini ...

Loe edasi

JIA

1,3a lapsel on diag. JIA, mis algas parema jala põlve põletikuga. Käisime uh ja nagu mina sellest uh vastusest aru saan on haigus haaranud ka mõlemat puusa (parema põlveliigese bursa suprapatellariase ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!

Juveniilne artriit on eluaegne haigus.
Väga korraliku ravi ja ka individuaalse hea ravile allumise korral võib aga saavutada väga pikaaegse remissiooni ( vaibeperioodi).

Loe edasi

reaktiivne artriit

Kas reaktiivse artriidi korral tohib kasutada rasestumisvastast ravimit Tri- Regol? Kas Arxocia võib põhjustada väikest palavikku? Minu artriit on põhjustatud tarkusehambast, mis küll eemaldati, aga leiti ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Rasedusvastaseid pille võib kasutada.
Arcoxia üldiselt palavikku ei põhjusta. Ta kuulub hoopis ravimite gruppi, mis on palavikualandajad. Ükski arst ei suuda 100% öelda, et reaktiivne ...

Loe edasi

tonsilliit, jalad valutavad

Tere. 27 aastane naisterahvas. Üldiselt terve kogu elu, kui arvata välja viimased 10 aastat põletikus olnud mandlid, kuid kuna need suurt häda kunagi ei valmistanud (ei valu ega palavikku, üksnes mädane ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Peaksite kindlasti perearstile rääkima. Teoreetiliselt on võimalik, et valu põlveliigestes on tonsilliidi tulemus. Kui kroonilisest mandlipõletikust tingituna on immuunsüsteem juba "nihkes" ...

Loe edasi

reaktiivne artriit

Kuidas on võimalik, et reaktiivne artriit võib kesta 1- 4 aastat? Kas nii pikka aega kestev haigus pole juba reumatoidartriit? (Milles sel juhul vahe?) Kuidas haigus väljendub nende 4 aasta jooksul (reaktiivse ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Artriit, mis on alanud reaktiivsena, võib tõesti muutuda tõeliseks reumatoidartriidiks, kui immuunsüsteemis toimuvad teatud muutused.
Milles on vahe? Reaktiivne artriit ei lammuta liigeseid ...

Loe edasi

Luupus

Tere!
Palun rääkige lahti diagnoos luupus.Milles väljendub,millised on ohud,millele eriti tähelepanu pöörata,millised on väljavaated ravile keskealisel,milline on tulevikuprognoos lähemas ja kaugemas ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
See oleks pooletunnine loeng. Kõigile neile küsimustele vastab Teie reumatoloog. Sageli on patsient vastuvõtu ajal nii hirmul või ähmi täis, et kõik läheb meelest. Kirjutage kõik, mida küsida ...

Loe edasi

liigesepõletik

millest on liigesepõletik tingitud?Jalg on paistes ja punane,kuidas ravida?

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Liigespõletikke on väga erinevaid. Õieti välja näeb liigespõletik sama, kuid põhjused ja ravi on sageli väga erinevad. Kui teil on liiges paistes ja punane, siis pöörduge otsekohe arsti poole. ...

Loe edasi

käevarre valu

ülevalt poolt küünarnukki kuni õlani nii käe pealt kui käe alt, öösel surevad sõrmed ära.

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Oli see küsimus?
Alustage neuroloogi konsultatsioonist.

Loe edasi

MEDROL

TERE!

Medroli ei soovitata kõrvalmõjude tõttu pikalt ja koguaeg tarvitada.Kuidas on
kõige ohutum ja samas võimalikut kasulikum medroli võtta?Kas teha üks kuur,pidada vahet või jätkata ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Esiteks tuleb Medroli väga rangelt võtta ainult hommikul. Mida varem, seda parem. Juba see hoiab tagasi mitmeid kõrvalnähte. Veerand tabletti on väga väike doos ja sellisel doosil kõrvalnähte ...

Loe edasi

artroos

Tere
Probleem selles, et minu emal on artroos (perearst ütles selle kohta veel, et see on üldhaigus!). Asi on päris hull, vahepeal käib kepiga lausa. Sööb tablette,ei tea kahjuks, mis tablette,Arvata ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Paluge ikka saata ema kas ortopeedi või reumatoloogi vastuvõtule. Võibolla vajab ta operatsiooni? Võibolla vajab täiendavaid uuringuid võimaliku kaasuva liigespõletiku osas?

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi