AOS tiiter 15.02.05 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

tere!1998.aastal diagnoositi esmakordselt südamereumat(klapirikketa) kuna reumatoid faktor positiivne ja aos tiiter üle 200.Järgnevatel aastatel olid mitmed ägenemised, sain ravi- nii haiglas kui ambulatoorselt,tehtud on kõikvõimalikud analüüsid ja ravi .Rõõmuga tõden et viimastel aastatel pole ägenemisi olnud ja tervis paranes tunduvalt pärast mandlite opi 2000-ndal aastal.Käin siiski iga aasta korralisel reumatoloogi vastuvõtul ja eelmisel kevadel 2004 saadeti mind täiendavatele uuringutele ,(ägenemist polnud ka siis),sest AOS tiiter on aastatega 700 hüpanud .Täienduuringud lisateadmisi arstidele ei andnud ja soovitati paar korda aastas Bicilini kuuri.
Minu küsimus niisiis järgmine - miks erinevad arstid on eri arvamusel sellest kas mul see tiiter tohib kõrge olla või mitte(kurguarst ütles et normaalne,reumatoloogid ütlesid et sellele peab mingi seletus olema(mida uuringud ei andnud)ja perearst ei oska midagi arvata.Kui kõrgeks see tiiter üdse minna võib ja mis tagajärjed sellel võivad olla juhul kui neid Bicilini kuure näiteks ei tee.Hetkel minu ainus mure on lastetus,millele põhjust ei osata leida.

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
AOS tiiter näitab, et organism võitleb streptokokkide poolt põhjustatud põletiku vastu. Kõige tüüpilisem on mandlipõletik. Vahel jääb peale op. alles nn. jääkkudet. Kas LOR-arst on üle veelkord vaadanud? Mis toimub hammastega(või nende all)? Imelikul kombel annab vahel AOS-tiitri tõusu ka akne. AOS-kõrge tiitri põhjus võib ka selgusetuks jääda.
Reumatoloogidele ei meeldi see kõrge tiiter seetõttu, et need antikehad(AOS) kipuvad omamoodi immuunreaktsioonina ründama mitte ainult streptokokke, vaid ka oma enda kudesid-k.a. südames ja liigestes, põhjustades nii reumokardiiti ja artriiti. Bicillin ja muud pikatoimelised penitsilliinid tapavad streptokokke. Antikehade rünnakut organismi enda kudedele nad aga ära ei hoia. Seetõttu oleks kindlasti soovitav võtta ka näit. Plaquenili v.m. kerget immunomodelleerivat ravimit.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

Kas reuma?

Tere.

Minu mure seisneb nii põlve valudes kui ka lõualuude raginas. Lisaks naksuvad ka hüppeliigesed kõndimise ajal. Lõualiigesed raksuvad söömise ja ka rääkimise ajal. Valu nad ei tee kuid ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Liigeste nagin ei ole reuma.
Põlvede valulikkus võib viidata algavale kõhreprobleemile (näiteks).
Võiksite hakata sööma glükoosamiini. Müüakse apteekides vabalt.

Loe edasi

AOS-tiiter

Tere,
Minul on mureks pikaaaegselt kõrge AOS-tiiter veres ja sellega kaasnev palavik. Oktoobri lõpus diagnoositi mul reuma ja määrati raviks penitsiliini süste (kord kuus) ja planquel-tablette. Tiiter ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
See tiiter on tõesti väga kõrge! Kas mandlid on ikka välja võetud?
Plaquenil ei vähenda AOS-tiitrit(s.o. streptokokkide vastaste antikehade hulka), vaid kaitseb omamoodi organismi nende ...

Loe edasi

reumatoidartriit

Tere! Mul on suur mure oma tervise pärast. Olen 28 a. naine, norm.kaalus, siiani hea tervisega.Liigesed hakkasid tunda andma sept. keskel. Algul "tuikas" üks põlv, siis teine, siis olid puusad kuidagi ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Kõrge AOS-tiiter näitab ikka suurt streptokoki vastaste antikehade hulka.
Mandlite op.oli väga õige tegu. Kui liigesed ikka endast tunda annavad, siis soovitan küll 6 kuu jooksul ravikuuri ...

Loe edasi

Andke nõu

Tere, mina olen 21 aastane neiu ja mure on mul järgmine. Sügisest saati on mul vereproovis ASO olnud kõrge (800, 575, 470 jne), olen käinud kaks korda erineva LORi arsti juures, nemad on öelnud, et kõik ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Kirjast ei selgu, kas teil ka peale subfebriilse temperatuuri mingeid kaebusi on...Üldiselt väga sageli on ebaselgete väikeste palavike põhjuseks krooniline tonsilliit e. mandlipõletik. Peale ...

Loe edasi

mandlid ja liigesevalud

Tere!

Olen 28 aastane mees. Olen kogu oma teadliku elu kõvasti sporti teinud. Viimaste aastatega on sporditegemisega kaasnenud põlvevalud. Sportimise ajal ei anna midagi tunda, aga näiteks ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!

Krooniline mandlipõletik annab sageli väikest palavikku (nn. subfebriliteet)
ja ka liigesvalu. Liigesvalu võib olla lihtsalt kui reaktiivne nähtus, mis kaasneb kroonilise põletikuprotsessiga ...

Loe edasi

angiini tüsistus

Põdesin mai kuus angiini, paar nädalat pärast seda tundsin täielikku füüsilist nõrkust, kardioloog diagnoosis mul (vist oli) stenokardiit, igal juhul mingi südame vaheseina põletik, teine kardioloog kuu ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!

Külmad istevannid kroonilise mandlipõletiku ravis.....mul on tõesti raske seda kuidagi mõistlikult kommenteerida...

Kroonilise mandlipõletiku puhul vaadatakse eelkõige streptokoki ...

Loe edasi

reuma ja kurgumandlid

Olen 35.a., pool aastat tagasi elasin üle südame mitraal- ja aordiklapi plastika.

Hiljuti arstil käies, selgus, et vereproov näitab põletikulist protsessi, mis ei

kadunud ka pärast ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere,

Teie kirjast kahjuks ei selgu, kas tegemist oli kindlalt reumaatilise kombineeritud klapirikkega või mõne kaasasündinud defektiga. Kui on vana reumaatiline protsess, siis jääb üle ainult ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi