pöidlaliiges 01.03.04 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Tere
Olen 53 aastane naine.157 sm.pikk ja normkaalus,töötan arvutiga.Jõulude aegu 2003 a. tundsin ühel hommikul valu parema käe pöidlaliigeses.Pöidlaringe tehes oli see valus ja oli kange.Kas esimest sõrme on hakanud juba aastaid talvel õues koheselt külmetama ja muutuvad valgeks.Jaan. 2004 määras perearst 7 tabletti Vioxxit. See ei aidanud.Pidevat valu pole olnud.Edasi suunas perearst neurologi juurde,kes kirjutas Diclofenaci(50 tabletti).Ka see ei aidanud.Pöidlallikuvus ei paranenud ja jäi valulikuks.Edasi määrati 1 Kenologi süst randmesse.See ei aidanud ja suunati reumatoloogi juurde.Küsimise peale kas on tegu reumatoidartriidiga vastasid kõik eitavalt.Reumatoloog soovitas ööseks pöidlalahast ja päevaks elastiksidet.Arvas et tegu on pöidla ülekoormusega)Miski pole aidanud.Parama käe pöial on aga juba deformeerund ja püsti nagu lipu mast peopesa poolt vaadates võrreldes vasaku käega.Asjad pudenevad käest ja pöidla liikumisraadius on väike.Põlved on hakanud naksuma ning võimeldes tunnen nagu paikneksid liivaterad põlves ümber.Nüüd tunnen juba imelikke muutusi ka vasakus käes.Ise hakkasin võtma glükoosamiini tablette ja multitabs vitamiine.Juurvilja olen alati hoolega nosinud ning hommikuti püüan võimelda.Reumatesti pole mulle tehtud.Kas korduvvisiidile minnes tuleks seda nõuda .Ise kardan RA kohutavalt.Mida võiksin veel teha ja looduslikest juur-ja puuviljadest tarvitada.Olen lugenud et seller pidi päris hea juurvili,kui suur oleks normaalne annus.
Suur ,suur tänu vastuse eest.

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
Kaebuste järgi on tegemist artroosiga ja glükoosamiini võtmine on täiesti õige tegu. Pöidla põhiliigese valu ( ja ka deformatsioon) viitab nn. risartroosile ( ehk 1. sõrme põhiliigese artroosile) ka kaebused põlvede poolt on tüüpilised põlveliigeste artroosile. Liigeste ülekoormus muidugi soodustab haigust.
Reumatoidartriidile kaebused ei viita.
Söögiga te palju oma haigust mõjutada ei saa. Soovitan jätkata glükoosamiini
ja Vioxx sobib sinna juurde hästi. Seal ei saagi olla kohest ja kiiret effekti.
Soovitav oleks teha ka Rö-pilt labakätest.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

mandlid ja reuma

Tere, mure järgmine. Olen 26-aastane naine. Aastaid on olnud mure põletikuliste kurgumandlitega ja aastaid on raviks kirjutanud perearst antibiootikume. 1,5 aastat tagasi käisin mandlioperatsioonil, peale ...

Vastas dr Kati Otsa

Tere!
Pöidlaliigese ja kannakõõluse valu ei pea just tingimata tõsist kroonilist liigeshaigust tähendama. 431 on ilmselt ASO tiiter ja norm on alla 200. Ega kurk ja kurgumandlid pole ainus koht, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi