valud 19.01.04 / Reumatoloogia

Külastaja küsib:

Eelmisel aastal tekkisid kätes ja jalgades tugevad valud (mitte liigestes), mis taandusid suvel. Käisin ka reumatoloogi juures, tema arvates oli tegemist algava artriidiga, mis esialgu ei vaja ravimist, soovitati võtta valuvaigisteid. Nüüd hakkasid tunda andma õlakondid, eriti käte tõstmisel ning raskete esemete tõstmisel. Kas võib olla tegemist reumaga ning kas reumatoloogi juurde tuleb alles siis minna, kui liigestesse valu lööb? Reuma on diagnoositud nii minu emal kui vanaemal.

Arst vastas:

dr Kati Otsa

Reumatoloog

Erakliinik Reumed, Tallinna Keskhaigla reumatoloogia osakond

Tere!
Kui vana te olete?
Reuma on lai mõiste. Selle all võib mõelda nn. reumapalavikku ( südame ja liigeste haigestumine näit. peale angiini v.m. streptokokkidest põhjustatud põletikku), võib ka mõelda kõiki muid reumatoloogia valdkonda kuuluvaid haigusi. Viimaseid on palju ja nad kõik võivad anda liigesvalu.
Kuna aga perekonnas mingi reumaatiline haigestumine ilmselt on, siis te olete muidugi nn. kõrge riskiga pt.-s.t. tõenäosus haigestuda reumaatilisse haigusesse on suur. Eelkõige peate olema väga valvas igasuguste põletike suhtes (hambapõletikud, kurgupõletikud, põskkoopa põletikud, sugulisel teel levivad põletikud j.n.e.), kuna põletik organismis vallandab reumaatilise v.m autoimmuunhaiguse muude soodustavate faktorite ( k.a. eelsoodumus) olemasolul.
Ma ei taha uskuda, et reumatoloog diagnoosib algavat artriiti ja ei pea ravi vajalikuks. Te olete ilmselt millestki valesti aru saanud. Artriit on ikka selge põletik, mis vajab kohest ravi alustamist. Artralgia on liigesvalu, mille puhul võib võtta ainult teatud valuvastaseid preparaate.
Teie kaebused on suht. segased, aga alati pidage meeles, et kui te ka olete käinud eriarsti juures, kuid vaevused siiski püsivad, minge ALATI julgelt tagasi!
Ilmselt tuleb teha täiendavaid uuringuid.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Reumatoloogia

Liigese valu

Umbes aasta eest hakkasid valutama reielihas ja põlveliiges, peale mitmeid kuid kestnud uuringuid eemaldati novembris kurgumandlid. Peale seda valud kadusid,kuid nüüd on valud jälle tagasi.

Vastas dr Kati Otsa

Tere!

Ilmselt vajate siis täiendavaid uuringuid. Alustage perearstist.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi