Kas on enneaegse sünnituse risk? 03.07.13 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere
Olen hetkel 33. nädalat rase.
Ärkasin pühapäeva öö vastu esmaspäeva valulike toonuste peale, mis olid iga 3-5minuti tagant ja kestsid umbes 30 sek ja peale. Kuskil 2 tunni pärast valud läksid väiksemaks ja lõpuks oli ka võimalik uinuda. Hommikul ärgates olid tavalised harjutustoonused, aga need olid üsna tihedalt. Päeval vetsus käies avastasin, et limakork on eemaldunud ( kanamuna valge taoline ja kõvasti üle suppilusika täie). Sain aja ka arstile, kahjuks mitte naistearstile. Kõhubeebi süda lõi ilusti, vererõhk oli normis ja muud ei kontrollitud, veel tehti mingisugused põletiku ja suguhaiguste proovid ja nende vastused olid ka kõik negatiivsed. Arst katsus ka emakakaela, tema meelest oli emakakael pehmenenud ja ka 1 cm võrra lühenenud. Küll aga väitis ta, et emakakael on kinni, aga vetsus käies see kindlasti valgevoolus ei olnud, ikka täitsa teistsugune oli. Selle arsti meelest on kõik väga heas korras ja kõik peabki nii olema.
Hetkel enesetunne hea ja midagi nagu kurta pole, peale selle, et beebi on märgatavalt allapoole vajunud ja vahepeal on väga ebamugav ( peaseisu poel ultraheli kaudu uuritud, ainult katsudes). Endal aga jäi kripeldama, kas kõik ikka korras ja kas natuke rohkem beebi seisundit ei oleks pidanud kontrollima?

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog

Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 17-aastane. Kirjutate, et käisite arstil Soomes. Võimalik, et füsioloogilist rasedust jälgivad seal ka perearstid, aga diagnoosi täpsustamiseks vajate naistearsti nõustamist ja nii günekoloogilist kui ka abdominaalset ultraheliuuringut emaka kaela pikkuse ja avatuse täpsustamiseks, lootevee hulga täpsustamiseks.
Teid nõustanud arstil on õigus, kui kaebused mööduvad, siis nad ohtlikud ei ole. Olen ise olnud koolitusel Turu Ülikooli Naistekliinikus ja tõesti, päevastatsionaari paigutati vaid need rasedad, kellel toonus oli pidev ja vastavate ravimite ning tilkinfusioonidega on võimalik nn toonus maha võtta, kui see on patoloogiline. Kuna olete väga noor, siis patoloogia risk sünnitusabis on üldjuhul väike.
Soovitused: säilitage nn raseda režiimi kuni raseduse suuruseni 37, sest 37+1 on juba täiskantud rasedus; kasulikud on rasedate vitamiinid, külastage ämmaemandat. Eesti Naistearstide Seltsi raseduse jälgimise juhendis on ette nähtud nii visiitide kui ka uuringute sagedused, mida Eestis peavad jälgima kõik ämmaemandad, perearstid, naistearstid jt:
*34. rasedusnädalal täpsustada loote eesasuv osa;
*Näidustuste olemasolul suunata rase kardiotokograafiale ja/või ultraheliuuringule/
doppleruuringule (vt. 8.4.3., 8.4.4.)
Kui olete Eestis, siis saate kiiresti vastuvõtule fertilitas.ee
G.Litter, naistearst.ee, Maarjamäelt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Rasedus ja covid

Tere. Olen 17 nädalat rase ja olen koroonapositiivne. Kas koroona on ohtlik minu lootele? Kas on põhjust muretsemiseks, et midagi võib beebiga juhtuda?
Samuti küsin, kas raseduse ajal võib võtta ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane

Eestis kehtib kõigile rasedust jälgivatele meditsiinitöötajatele dokument:
https://www.ens.ee/ravijuhendid/synnitusabi
Loe edasi

Sünnituse tähtaeg I ultraheli uuringu järgi

Kas on võimalik, et esimeses ultraheli uuringus on sünnituse tähtaeg valesti määratud?

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere ,Sünnituse tähtaja määramises arvestatakse eelkõige viimast menstruatsiooni ja tsükli pikkust ja ka loote suurust. Seega see pole absoluutne ja kindlasti võib tekkida ka väike nihe. Kui menstruatsioon ...

Loe edasi

Ureaplasma urealyticum näit 10/4

Olen 21+ 5 nädalat rase ja uriinikülvist leiti Ureaplasma urealyticum. Näit oli 10/4. Külv võeti sest oli suurenenud pidev uriniirimse tunne. Urineerimine valulik ei ole olnud, sügelust, kipitust ei ole ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 28-aastane

Raseduse suuruses 21+5 on enamik antibiootikume lubatud, sest lootel on organogenees toimunud ja edasi on kasvufaasid. Seksuaalsel ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: