BMH ja ATH 06.08.22 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere!


Olen diagnoositud ATH ja bipolaarse meeleoluhäirega esimest tüüpi. Olen olnud hoslpitaliseeritud nii depressiivse kui ka maaniakaalse episoodiga. Hetkel võtan Lamictali 200 mg ja Abilifyd 30 mg. Samuti on mul QB-testiga paar aastat tagasi diagnoositud ATH. Olen olnud „on and off“ suhtes Concertaga. Olen palju arste vahetanud (mõned on soome sõitnud ja mõnega ei teki dialoogi) ja mõned arvavad, et seda võib võtta, mõned mitte. Lähen neljapäeval uue arsti juurde ja ei tea, kas arutada Concerta võtmist või mitte. Mida arvate situatsioonist Teie?

Parimat soovides

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Koostöö raviarsti-psühhiaatriga on väga oluline. Ravimi toime-tunnete kohta andke täpselt psühhiaatrile teada ja koos saate siis otsustada. Vajadusel ravimi annust muuta, aja jooksul see muutubki. Päevik, sinna ka muud terviseterad (mida teete) kirja. Iga tera tervise varasalve on kasuks.
Bipolaarse puhul on päevik vajalik - saab uut faasi ette näha, selleks valmis olla, faasi algust veidi edasi lükata ja faasi tugevust mõjutada.
Tundke rõõmu sellest, mis teil on!

Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

ADD täiskasvanul

Olen terve elu kahelnud oma mõttemaailmas, nimelt ma justkui elaks ainult olevikus, aga samas ka mitte, sest info tuleb pähe aga läheb sealt sama kiiresti ka minema, lihtsalt ei mäleta jooksvaid jututeemasi, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Lapseeas alanud käitumis- ja tundeeluhäirete algus on lapsepõlves ja avaldub siis ka hiljem: püsimatus, mõtete koondamise raskused, organiseeritud tegevuse organiseerimatus, sihipäratus.
Vajalik ...

Loe edasi

ATH

Tere.
Mul on selline küsimus et mul tunne just kui mul oleks midagi viga kas võib olla ATH ? Näiteks ma olen elu aeg närviline olnud töö juures lähen kiirelt närvi osad ütlevad et närvihaige. Ise ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Hüperaktiivsuse probleemid ilmnevad juba lapse- ja noorukieas.
Keskendumisprobleemid võivad väga mitmete häirete korral esiplaanile tulla. Soodustavad stress, üleväsimus,
suur töö- või ...

Loe edasi

Ath

Tere.
Küsimus tekkis kuna mul on olnud elus päris tihti probleeme tähelepanu fokuseerimisega.
Kuna nentis uuride selle kohta viitavad sümptomid aktiivsus ja tähelepanuhäirele siis tahtsin ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Need häired avalduvad ja diagnoositakse tavaliselt varases nooruses.
Aga neid tähelepanu- ja aktiivsusehäireid ka paljude teiste terviseseisundite korral.
Psühhiaatri jutule.

Kehaline ...

Loe edasi

Fenibut

Lapsel 11a.on segatüüpi ath. Mõningad autistlikud jooned. Neurootiline, samas ka kartik uute inimestega ja situatsioonidega. Koolitundides kaasa ei tee, on pidevalt väsinud ja depressiivne. Medikinet ja ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Koostöö oma Lastepsühhiaatriga.
Proovige Fenibut hommikul ja escitalopraam lõuna või õhtupoolikul võtta.
Unerežiim paika panna: õigel ajal ja vajaliku pikkusega.
Päeval kiitmist, tunnustamist ...

Loe edasi

Täiskasvanute ATH tartus

Tere, kes tegeleb tartus täiskasvanute ATH diagnoosi ja raviga? Kahjuks ei leia ise kuskilt adekvaatset infot.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Tähtis on see, et esmakohtumisel tekib usaldus, tunne - oleme nagu paar aastat juba tuttavad. Nüüd avan oma murelaeka, räägin - kuula!
On kliinikumi arste ja on ka era-psühhiaatreid. Elu näitab-annab ...

Loe edasi

Rohud

Tere

Pöördun Teie poole küsimusega, et kas teatud psüühilised ravimid võivad mõjutada vereanalüüse. Tehti rutiinne 5-osaline hemogramm. Kõik tundus justkui korrasolevat, aga ALAT seisis 92 ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

On üksikud psühhofarmakonid millede tarvitamisel on vaja kuu-poolteise tagant verepilti kontrollida. Vere kotrolliks on siis kasutusel ka vastavad kontrolliblanketid normide ja normist kõrvalekallete osas. ...

Loe edasi

Concerta

Tere!

Võtan Concerta’t ATH vastu juba ca. 2-3 kuud, psühhiaatri retseptiga. Ja on tekkinud probleem kohviga. Iga kord, kui ma joon tavalist kohvi pärast Concerta võtmist, tekivad mul tugevad ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Erinevate ainete tarvitamise vahel olgu paus tund-poolteist.
Omep jt selle rea rohud sobivad ja vajadusel enne kohvi joomist või ravimi (mis kõrvetisi tekitab) võtmist võtta.
Paljud Ravimid ...

Loe edasi

Stimulandid

Tervist, olen siis hetkeseisuga diagnoositud ATH/ADHD'ga ja kirjutati mulle siis Medikinet xl'i aga sellega on selline mure, et tekib iiveldus ja pearinglus. Soov teada, et mida muud on võimalik üldse ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Vajaliku ravimi määrab raviarst-psühhiaater, Ravimi toime osas on oluline ravimi annus.
Seisund peab paranema ja nn kõrvaltoimeid ei tohiks olla. Suur sõltuvust tekitav oht.
Peale ravimi ...

Loe edasi

ritalin

kas te saaksite mulle palun ritalin reotsoti välja palub kirjutada, nagu te näete ma olen väga õnnetus seisus

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ravim on hea stimulaator, on amfetamiini derivaat - seega hea narko-laksu jaoks.
Lastepsühhiaatrid - kasutatakse aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ATH) raviks koos teiste ravivõtetega.
Vajate ...

Loe edasi

Tähelepanuhäirete diagnoosimine täiskasvanutel

Kus Tallinnas tegeletakse täiskasvanu aktiivsus- ja tähelepanuhäirete (ATH/ADD/ADHD) diagnoosi ja raviga? Impulsiivne käitumine muudab mul vähegi suuremahulisemate tööülesannete täitmise praktiliselt võimatuks ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Psühhiaatreid on vabariigis parasjagu palju ja kindlasti leiate enda natuurile sobiva. psühhiaatriga koostöös selgub probleemi olemus ja lahenduse teed.
Lahendused on nii üldise iseloomuga (somato-psüühilised ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: