Antidepressantide vahetamine 21.02.19 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere, kasutasin Mirtazapin depressanti umbes 5 kuud, sümptomid (ärevushäire, väike depressioon) kadusid nädalaga ja kõik oli hästi, kuni 5ndal kuul hakkasid sümptomid tagasi tulema. Arsti soovitusel alustasin
Escitalopram depressandiga, jättes ära järk-järgult (nädal pool ja teine nädal veerand) Mirtazapini. Nüüd tundub, et olen alguses tagasi, ühtegi muutust enam ei näe, seis endine, nagu enne rohtude võtmist, kohati isegi hullem. Escitaloprami olen võtnud nüüd kuu aega ja teist rohtu enam ei võta kuskil 2nädalat, kas need võivad olla nö võõrutusnähud ühest ravimist ja teine ei ole lihtsalt veel hakanud toimima? Alguses nädal umbes polnud midagi hullu, nüüd kuskil peale teist nädalat ärajätmisest on palju kehvem.

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

1) Rohi peab suhteliselt ruttu toimet avaldama, ei pea eelnevalt nädalate viisi vaevlema. Mina valin arstirohu selle printsiibi järgi.
2) Mirtazapin hakkab kohe toimima (teil see nii ka oli, toime juba nädalaga oli v.hea). Escitalopram vajab subjektiivse tunde paranemiseks nö soojendusperioodi (nädal-kaks).
3) Ainult tabletineelamisega probleemi ei lahenda!!! Vaja on teha harjutusi, elukorraldust muuta. vt varasemad - soovitusi hulgi.
4) Teadmisest üksi ei piisa, neid soovitusi (mis teile meeldivad) tuleb ka rakendada.
Kui teame, aga ei rakenda, siis oleme nagu Ohmu.
5) Ohmu ei kasuta oma võimalusi, neid ju sotsiaalseid, somaatilisi, psüühilisi, emotsionaalseid ja eetilis-ideaalseid. Ohmu ei otsi endas Geeniust - geeniuse-talendi nabanöör meis kõigis - see vaja leida ja seda kasutada.
vt varasemad.
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Ravimisõltuvus

Tere!

Olen üle 4 aasta kasutanud uinumiseks Imovane 7,5 mg (1/2) ja Rivotrili 2mg (1/4). Soovin tarvitamise lõpetada. Kuidas seda teha?

Tänan!

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Pöörduge psühhiaatri poole, ravimi vahetamine kas und soodustava AD-ga õiges annuses või neuroleptikumiga või siis nende kombineerimisega.
Loomulikult kõik muud unehügieeniga seonduvad võtted. Ainult ...

Loe edasi

Cymbalta vahetamine Elontrili vastu

Kui 1 kuu on võetud Cymbaltat ja see ei sobi, siis kui kaua peab vahet pidama, et hakata Elontrili võtma?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Koostöö raviarstiga.
Ei pea vahet pidama. Rohi hea. Harjutused ikkagi vajalikud.
"uued prilid" ka. vt. varasemaid soovitusi.
Jüri O.-M. Ennet

Loe edasi

rohud

tere olen söönud 2 kuud antidepressanti Cipralex ja nüüd vahetatakse need välja paroxetini(seroxat)vastu.Kas selline ühelt rohult teisele üleminek on lubatud?ette tänades.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Nii Cipralex (estsitalopraam) kui ka paroksetiinirea ravimid ( Seroxat, Rexetin, Paroxetinhexal) on sarnase toimemehhanismiga - selektiivsed serotoniini tagasihaarde inhibiitorid, s.o. valikuliselt pidurdatakse ...

Loe edasi

neuroleptikum?

Palun selgitage,misasi see on.Soovitasite kellelegi ,kes on igasuguseid antidepressante söönud ja pole abi saanud.Mul sama mure.Elan nii juba 8 aastat ,ikka aeg-ajalt jälle antidepressantide peal.Nüüd ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Neuroleptikumidega mõjutatakse tavaliselt mõttemaailma häireid (luulumõtted jt.) või siis ka aistingute/tajude häireid (hallutsinatsioonid jt.). Vaimsed funktsioonid on omavahel seotud: emotsioonid-mõtted, ...

Loe edasi

antidepressantide üledoseerimine

Tere
Sooviks teada kuidas mõjub organismile antidepressantide üledoos? Millal see ajaliselt mõju hakkab avaldama? Kas teatud annus on ka surmav?

Tänan, kui võtsite vaevaks mu küsimusele ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Suitsiidiks neid ei soovita, ei ole nii "head". Antidepressante väga mitmeid rühmi ja nendega üleannustamise teoreetiline võimalus olemas. Arst määrab ju koostöös patsiendiga vajaliku annuse, teinekord ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: