Viha/käitumise kontroll 06.02.19 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere,

Kirjutan seoses probleemiga, mis on mind juba pikemalt aega vaevanud. Nimelt on mul suuri raskusi enda viha kontrollimisega. See tähendab, et võin minna väga väikeste asjade peale endast välja ja vihaseks. Selle tagajärjel satun tülidesse, olen lõhkunud asju ning isegi ennast vigastanud (näiteks raevuhoos käenukkide veriseks ja paiste peksmine vastu objekte). Tavaliselt lähen ma endast eriti välja kui keegi lähedane on mind reetnud/mulle selja pööranud, mulle ei anta piisavalt isiklikku ruumi ning kui asjad ei lähe plaanipäraselt (sh ka kui inimesed ei käitu nii nagu oleks kohane). Viimase probleemiga suudan ma enamasti hakkama saada. Olen vihahoos öelnud isegi, et tahaksin kedagi tappa. Tihti tunnen ka nende hoogude ajal et tahaksin kellelegi teisele füüsiliselt haiget teha. Ma tunnen ise, et selline reageerimine ei pruugi olla kõige normaalsem, ka mu sõbrad ja lähedased on öelnud, et ma ei ole vihasena päris korras omadega ning olen vägivaldne. Tahaksin siin kohal paluda abi, et mida edasi teha. Olen ka loomu poolest äkiline ja emotsionaalne inimene kuid ma ei soovi, et see äärmustesse läheks. Olen proovinud mediteerimist, joogat, elukeskkond on mul üpriski pingevaba, koolis ei ole suurt pinget ning eraelus on kõik korras. Käin ka trennis ja proovin ennast seal nö välja elada.
Kas peaksin pöörduma psühholoogi poole?

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Treeningu variant on hea - seda jätka.
Korralik puhkus on hea - uni olgu piisava pikkusega.
Võta elu näitemänguliselt - selle "tüübi" roll ongi selline (elunäitemängus), et sind närvi ajada. Sinu roll on aga sellele rahulikult vastu seista.
Temal on probleem, mina saan teda aidata. Aita.
Sellest alusta.
Rahustav tee on kasuks - neelamine rahustab, soe jook rahustab rohkem, ravitee - veelgi rohkem.
Head näitlemist!
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Probleemid enesevalitsusega

Tere!
Mure on selles, et kui keegi või miski mind vihale ajab (seda juhtub kahjuks väga tihti), siis ei suuda ma enda käitumist ohjes hoida. Tihti taban end ütlemast asju, mis on solvavad või teravad. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1. Tegele regulaarselt kehaliste harjutustega, spordiga. Kes keha valdab, see valdab ka psüühikat.
2. Kui korralikult puhata (õige õpi- ja puhkerežiim), siis ka impulsiivseid "närvipuhanguid" on ...

Loe edasi

Suhteprobleemid

Kui mul on tüli oma poiss-sõbraga ja ta käitub minuga väga halvasti (ta on näiteks öelnud, et mine ma ei tea kuhu, kao ära jne) siis ma tunnen viha, et mida, et kuidas ta ometi ütleb/teeb nii. Korraks ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Nn kett unusta ära ja oma Mina (nina) tõsta palju kõrgemale. Mida rohkem sa ise ennast austad, seda rohkem paned ka teised end austama (kui nad sinust huvitatud ja tõsiselt sissevõetud on).
Enesekindlust ...

Loe edasi

inimese psühholoogilise seisundi kontroll

mul on viimasel ajal tekkinud kahtlusi, et üks minu pereliige võib olla pisut ebastabiilne, kui leebelt väljenduda. avaldub see hooti, aeg-ajalt suudab käituda adekvaatselt, ilma ümbritsevaid inimesi süüdistamata ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Tekkinud mõtted:
1) alko- või narkosõltuvus teeb inimesi selliseks. Ka valede rohtude vale tarvitamine;
2) üleväsimus ja stress, millest ei osata normaalselt vabaneda;
3) isiksusehäire ...

Loe edasi

Mis see on,mis teha,kui ise toime ei tule enam?

Tegin paar testi internetis ja vastuseks sain seda, et pean pöörduma psühoterapeudi juurde. Algul ei vütnud seda tüsiselt. Müne aja pärast töökaaslane ütles et ma olen täielikus stressis ja peaksin kiiremas ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kaebdusi väääääääga palju, terve meditsiini-vademecumi jagu. Kohtuge psühhiaatriga ja 9/10 saate kohe maha jätta ja ülejäänud 1/10-ga on siis vaja veidi ühiselt tegeleda.
Tervislikud eluviisid on ...

Loe edasi

alkoholist tulenev agressiivsus

Tere dr. Mumma,



Minu 20 aastasel sõbral on väga suuri probleeme enda agressivsuse taltsutamisega. Ta on olnud viimased 2 aastat täiskarsklane kuid viimase aja probleemid on viinud ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Tere!

Läbipõetud peatraumad üsna sageli põhjustavad inimestel joobe muutusi.

Kontroll kaob kergemini alkoholi üle,kergesti tekkivad mälulüngad joobe ja ka käitumine võib muutuda ...

Loe edasi

alkoholism

Tere lp.dr.Mumma!Olen 40 a naine,firmaomanik.Elukaaslasega koos elanud 8 aastat.Tööalased ning kodused pinged 6a.Alkoholi tarvitan mõned korrad aastas,kuid alati jään väga kiiresti purju ning reeglina ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Tere!

Joomatõbe Teil küll ei tohiks olla.Ilmselt on tegemist Teile omase reaktsiooniga alkoholile.Inimesed ju taluvad ja rageerivad küllaltki erinevalt alkoholile.See sõltub inimese ainevahetuse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: