Kas skisofreenia ja ärevushäire on päritavad? 13.01.19 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Olen 30 aastane noor naisterahvas ja mul diagnoositi 2006. aastal skisofreenia. Kõik sai alguse mu isa surmast 2005. aasta sügisel. Vähemalt ma ise ja ka ema arvab seda. Mulle on öeldud, et mul ongi soodumus skisofreeniale ehk siis nõrgem närvisüsteem kui teistel. Samuti on öeldud, et mul on ajus mingi filter nõrgem mis laseb alateadlikud mõtted ajju. Kas need väited vastavad tõele? Minu elukaaslasel on diagnoositud ärevushäire. Tahaks veel teada, et kui tõenäoline on, et meie lapsed võivad pärida skisofreenia ja/või ärevushäire?

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Skisofreenia ala-rühmi on palju ja palju on skisofreenseid (skisofreensete tunnustega) häireid, mis ei ole skisofreenia. Seega - diagnoosi osa vajab täpsustamist.
Skisofreenia pärilikkuse küsimused on käesoleva ajani lahtised ja nn pärilik komponent, et pärilikkus ja haigus jätkub - seda käesolevalt ei ole täpselt teada.
Koos raviarstiga on vaja mõelda sellele, et need arstirohud, mida võtate ja võtma peab, et kuidas need lootele-rasedusele mõjuvad.
Ärevushäireid on väga paljudel ja võib küllaltki suure tõenäosusega öelda, et nõrgemal kujul puutub sellega kokku Iga Inimene. Siin esiplaanil eluviis, kohanemine sotsiaalse keskkonnaga, pingetest vabanemise tervislikud oskused (mitte alko-narko ained).
Ajaloos suurmehi/naisi küllaga, kelledel esivanemate hulgas vaimu-häirega inimesi - A. Schopenhauer, Fr. Nietzsche.
Koostöö raviarstiga,
tervislikud eluviisid ja siis selgub ka otsus.
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

skisofreenia oht

Minu vanatädil on diagnoositud skisofreenia. Nüüd diagnoositi minu tütarlapse õel samuti skisofreenia. Kas meie tulevasel lapsel on suurenenud oht haigestuda skisofreeniasse, kuna kummagi vanema liinis ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

a) Täpseid ja kindlaid vastused tänapäeva geeniuuringutega veel öelda ei saa, aga teatud tõenäosuse suurenemine võib arvesse tulla. Võib, aga ei pruugi.
b) Minu seisukoht on, et eelsoodumuse vallandamiseks ...

Loe edasi

Ärevushäire

Tere! Minu probleemid algasid 4 aastat tagasi. Tegin rasket füüsilist tööd ja mul oli toitumishäire, sõin väga vähe. Peale töölt ära tulemist hakkas tervis igalt poolt lagunema. Öösiti kiskusid jalad krampi ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Minevikku taga ei nuta - sealt võta vaid Õpetuseivad kaasa.
1) AD-d veidi võtta
2) Minu Palve - mitu korda päevas.
3) Kindlasti kord päevas (parem õhtul) Rohi ja minu Palvet koos teha, ...

Loe edasi

Skisofreenia prodromaalstaadium

Kuivõrd tõenäoline on, et diagnoositud ärevushäire (hüpohondrilise kalduvusega) ning sellega kaasnev depressioon võib olla skisofreenia prodromaalstaadium? Milline näeb skisofreenia prodromaalstaadium ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Saite ülikoolis sisse - super, ole Õnnelik!
Sügisel läheb õppimiseks, endale elukutse omandamiseks - ole Õnnelik!
Ärevused-pinged, neid on kõigil, tuleb kehalise aktiivsuse maandada ja seeläbi ...

Loe edasi

Skisofreenia

Tere. Olen 34aastane naine. 20aastaselt oli mul psühhoos. Toona arstile sellest ei rääkinud. Elu läks edasi, kodus olin 2 nädalat, siis läksin tööle tagasi, kuigi oli raske. Oli pidev ebareaalsuse tunne ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Täpsemaid selgitusi annab ikka raviarst. Ühe elamuse puhul ei või veel vaimuhäire olemuses kindel olla. Tänapäeval eeldab skisofreenia diagnoos aastast psühhiaatripoolset jälgimist. Psühhootiline episood ...

Loe edasi

Kas võin hulluks minna?

Olen juba pea 10 aastat aeg-ajalt kannatanud paanika ja ärevuse käes. Põhjuseks on lapsepõlvetraumad (alkoholism ja isa enesetapp). Enamasti saan oma hoogudega hakkama-korra proovisin ka AD- aga see ei ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ärevushäire ja sellega on Teil vaja tegeleda. Järjekindlalt. Päevik aitab. Kehaline tegevus annab baasi ja mudeli vaimseks tegevuseks. vt. varasemaid ärevushäire valdkonna soovitusi.
Head harjutamist, ...

Loe edasi

Skisofreenia ja autojuhiload

Kui mul on diagnoositud maniakaaldepresiivne skisofreenia ja võtan iga päev arstide poolt kirjutatud rohtusid, siis kas autojuhilubade saamisega võib tekkida probleeme? Või kas need on lubatud sellise ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Sama diagnoosi taga on sadu seisundeid ja olukordi. Ravitohter ütleb ja soovitab. Sealt tuleb adekvaatne vastus.
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Loe edasi

skisofreenia

kas on vöimalik saada skisofreenia ka sellisel juhul,kui arst on määranud vale antidepressandi ja inimene on seda kasutanud mitu kuud s.t.3-4 kuud framexit,mis oli esimene antidepressant ravimina.Olukorra ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

AD kasutamisest ei ole tekkinud ja ei saa tekkida skisofreeniat. Õige ravimi leidmine käib koostöös tohtriga.
Parimat soovides,
Jüri O.-M. Ennet

Loe edasi

Paanikahäire, depressioon, skisofreenia?

Olen 20 aastane noormees ja Nimelt kurnab mind juba 3-4 aastat ärevushäire või paanikahäire (paranoia), ei oskagi seletada.
Sellega on kaasnenud depressioon... ei ole viitsimist voodist välja ronida ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kõigi nende küsimuste kohta olen siin ka kirjutanud (vt. otsinguga).
Ja ikkagi soovitan psühhiaatri jutule minna, siis saab olukorrast selgema pildi ja soovitused on konkreetsemad. Autoteeniduses ...

Loe edasi

skisofreenia

Tere! Sooviksin teada, kas skisofreenia on pärilik ning kas ta üldjuhul esineb enamusel järeltulijatest või üle põlvkonna? marika

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Skisofreenia variante on mitmeid ja ravivõimalused on tunduvalt viimastel aegadel paranenud. Emil Kraepelin selle haiguse 1896.a. esimesena kirjeldas, aga ikkagi tänase päevani on selle haiguse süva-olemus ...

Loe edasi

coacilist...

Arst ütleb ,et skisofreeniat mul ei ole ja seda ei maksa kohe mitte arvatagi,aga coacili infolehel on kirjas ,et selle rohuga ravitakse ka seda haigust.Hirmsasti häirib see ja mõtlen ,et ega arst ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Depressivne seisund võib olla Depressioonist kui haigusest, see võib olla ka kaasnev sündroom mitmete vaimsete või ka kehaliste häirete korral. Sellest ei järeldu ju seda, et mul peaksid esinema antidepressandi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: