skisofreenia oht 26.12.16 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Minu vanatädil on diagnoositud skisofreenia. Nüüd diagnoositi minu tütarlapse õel samuti skisofreenia. Kas meie tulevasel lapsel on suurenenud oht haigestuda skisofreeniasse, kuna kummagi vanema liinis esineb seda haigust? Kas skisofreenia on geneetiliselt päranduv ja kas on võimalik kindlaks teha, kui suur on skisofreenia risk, kui otsustame lapsi saada?

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

a) Täpseid ja kindlaid vastused tänapäeva geeniuuringutega veel öelda ei saa, aga teatud tõenäosuse suurenemine võib arvesse tulla. Võib, aga ei pruugi.
b) Minu seisukoht on, et eelsoodumuse vallandamiseks (kui seda eelsoodumust üldse ongi) on vajalikud ka haigust-häiret vallandavad tegurid: ebatervislikud eluviisid, alko-narko lembelisus, liigne ja sagedane stress, või vähene kehaline aktiivsus jms.
c) Kui teil kahekesi seda häiret ei ole, elate tervislikult ja tugevdate oma tervist, soovite last, siis täituvadgi teie soovid.
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Skisofreenia

Tere! Olen 17 neiu ja minu mureks on hirm skisofreenia ees. Tarvitasin hiljaaegu teatud uimastit, millest võib avalduda skisofreenia, kui selleks on olemas eelsoodumus. Mida ma saaksin teha oma südamerahu ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Õigel ajal magama, piisav uni;
2) mõõdukas treening;
3) Enneti palve; (vt eelnevatest otsinguga)
4) iga tera tervise varasalve on kasuks;
5) vaimuhaiguse sümptomeid sul ...

Loe edasi

Skisofreenia

Tere,

Palun Teie abi ja selgitust.
Minu väga lähedasel inimesel edaspidi patsient, diagnoositi ca. 8 aastat tagasi skisofreenia. NB: Lähedaseks muutus mulle inimene suht hiljuti :D ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Koostöö oma raviarstiga.
2) Skisofreenia valdkond väga lai: seinast - seina ja seega ainult Dgn.: Skisofreenia ei anna meile piisavalt ülevaadet tervisest.
3) Oluline on Haiguskriitika ...

Loe edasi

Skisofreenia ja autojuhiload

Kui mul on diagnoositud maniakaaldepresiivne skisofreenia ja võtan iga päev arstide poolt kirjutatud rohtusid, siis kas autojuhilubade saamisega võib tekkida probleeme? Või kas need on lubatud sellise ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Sama diagnoosi taga on sadu seisundeid ja olukordi. Ravitohter ütleb ja soovitab. Sealt tuleb adekvaatne vastus.
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Loe edasi

skisofreenia

kas on vöimalik saada skisofreenia ka sellisel juhul,kui arst on määranud vale antidepressandi ja inimene on seda kasutanud mitu kuud s.t.3-4 kuud framexit,mis oli esimene antidepressant ravimina.Olukorra ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

AD kasutamisest ei ole tekkinud ja ei saa tekkida skisofreeniat. Õige ravimi leidmine käib koostöös tohtriga.
Parimat soovides,
Jüri O.-M. Ennet

Loe edasi

dementsus

tere, kas on võimalik, et 78.aastane, kelle diagnoosiks on dementsus(pöördumatu) võib olla lisandunud ka skisofreenia jälitamine jne. pidev hirm,et tegemist vandenõuga tema vastu?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Skisofreenia sellise elutarkus (vanuse) juures enam tekkida ei saa. Skisofreenia on puberteedist 25-30-ni "avanev" haigus. Peale 30. ta ei teki. Ei saa tekkida. Need psüühikahäired, luululised elamused ...

Loe edasi

skisofreenia

Tere! Sooviksin teada, kas skisofreenia on pärilik ning kas ta üldjuhul esineb enamusel järeltulijatest või üle põlvkonna? marika

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Skisofreenia variante on mitmeid ja ravivõimalused on tunduvalt viimastel aegadel paranenud. Emil Kraepelin selle haiguse 1896.a. esimesena kirjeldas, aga ikkagi tänase päevani on selle haiguse süva-olemus ...

Loe edasi

meditsiin aita meedikut

Minu ema on 10 aastat psühhiaatriahaiglas ravil käinud,neurasteenia ,depressioon jne.Elasin ema juures koos 7a pojaga,juunis kolisin lahku aga linn jäi samaks ja ema hoidis last minu tööpäevadel.Juulis ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Juriidilised küsimused Lapsega seoses - lastekaitsetöötajaga.
Ema tervis? Mis vanuses, mida senine ravitohter leidnud ja ütleb? Paranoilist käitumist võib põhjustada nii kiuslik iseloom, nii vaimuhaigus ...

Loe edasi

skisofreenia

Tere. Kas skisofreeniahaige peab ilmtingimata kuulma-nägema hallutsinatsioone? Või võib seda haigust põdeda ka selline inimene, kel ei ole hallutsinatsioone , kes aga tunneb tihti vihahoogusid kõigi ja ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Viha ja vihahoogusid tundev inimene ei pruugi pödeda skisofreeniat, see ei ole skisogreenia häirele tüüpiline. Hallutsinatsioonid-nägemused võivad esineda psühhoaktiivsete ainete (narkots) tarvitamise ...

Loe edasi

skisofreenia

Tere dr.Ennet

Minu mure on järgmine, olin 8 aastat tagsi (20 aastaselt) ravil psühhiaatriahaiglas paar korda meeleoluhäiretega , kuid kolmandal korral pikemalt ja tõsisema diagnoosiga. Nägin ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Elu kulgeb olevikus. Oleviku hingerahu ju vajamegi. Mineviku "tunnustähed" viitavad sellele, et vaimse ning hingelise tervise eest hoolitsemist tuleb oluliseks pidada. Mis Teiega aastaid tagasi täpselt ...

Loe edasi

Skisofreenia

Tere doktor, minu tädil on skisofreenia juba mitmeid aastaid, kaovad igasugused asjad ja keegi räägib koguaeg temaga ja teeb talle küll sinna ja siia valusid ja südame pekslemist jne. Teen talle kord kuus ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Krooniliste vaimsete häiretega inimestel on sageli probleemiks ka unehäired ja psühhootiliste häirete elavnemine öösel. Arven, et olukorda saaks siiski leevendada ravimite annuse muutmisega või ka nende ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: