Lapse hysteeriahood.. 26.03.01 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Mure on 7 a poja pärast.Elame lapsega juba viiendat aastat isast lahus,laps suhtleb isaga ysna tihedalt.Varasemas lapsepõlves on mõned korrad, kus laps mingil esmapilgul ysna tyhisel põhjusel võis minna endast absoluutselt välja, kaotas totaalselt enesekontrolli, karjus, hysteeritses, õelutses.Ca tunni möödudes saabus tagasi "meie"maailma .Psyhhiaater arvas tookord,et kuna lapsel on kaasasyndinud pikem pärasool ja seoses sellega kuni kuuenda eluaastani kõhukinnisus,siis on selline väljendumine ysna normaalne.Nyyd on vanad probleemid tagasi,kyll veidi halvemal moel.Kuna laps läks esimesse klassi, siis tekkisid ysna alguses kohanemisraskused, õpetaja käskude mittetalumine,korrale allumatus jne.Suutsime koos lapse ja õpetajaga panna paberile põhireeglid, mida oleks vajalik jälgida, ja asi edenes kyll aeglaselt, kuid siiski.Nyyd, peale vaheaega ja nädalast viibimist isa perekonnas,läks laps endast täiesti välja, kuna võõras õpetaja keeelas koridoris jooksmise pärast.Asi kiskus hysteeriliseks ja õpetaja oli sunnitud minu kohale kutsuma.Resultaat on-"äärmiselt probleemne laps",kes tõenäoliselt ei sobi tervete inimeste seltskonda.Kõige kohutavam on,et ma ei mõista nende hoogude põhjust, samamoodi arvab laps,et keegi ei taha temaga suhelda jne jne.Tuttavate arvates on ta kena väike abivalmis poiss, suhteliselt aus ja hästi aktiivne ja tegus, kodus äärmiselt tundlik ja hingeline.Vyrtsi lisab muidugi isa idealiseerimine ja tähelepanu võitmine, mida paraku ignoreeritakse.Ootan Teie arvamust ja kindlasti ka arvamust, kas koolil on õigus laps eemaldada sellise juhtumi pärast(kõige mustem stsenaarium)Ja veel, käisime hiljuti lastepsyhhiaatri vastuvõtul, kes ei näinud tegelikult mingit suuremat probleemi, kui kohanemisraskused, aga kuidas neid leevendada?Tänan.

Arst vastas:

dr Kadri Toomla

Psühhiaater

SA TÜK Psühhiaatriakliiniku lasteosakond, Praktilise Psühholoogia Erakool ja Nõustamise Keskus SENSUS

Kui lapsel on emotsionaalsed- ja käitumisprobleemid seotud kooliga ja isaga suhtlemisega, muud valdkonnad (kodu, sõpruskond jne.) aga jäävad suhteliselt probleemivabaks, võiks olla tegemist küll kooliga kohanemisraskustega, mille fooniks on reguleerimata suhted isaga. Kohanemishäirete, nagu ka muude emotsionaalsete häirete korral võib last aidata antidepressantidega tasakaalukamana püsida ja end paremini tunda. Samas vajavad reguleerimist kindlasti suhted isaga, soovitavalt pereteraapia vormis, mida pakuvad vastava väljaõppe saanud psühholoogid ja arstid, valdavalt nõustamiskeskustes (näiteks Nõustamiskeskus Vaksali t., Sensus Kitsal t., EGU Emajõe t.). Kool ei tohiks abivajavat last lihtsalt minema saata, vaid võiks abiks olla õigete spetsialistide juurde suunamisel. Kohanemisraskus ja sellest tingitud käitumine ei ole põhjus, mis segaks tavakoolis õppimist.



Lugupidamisega Kadri Toomla

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Ei saa korralikult magada.

Minu abikaasa ei saa korralikut magada,kuhu pöörduda abi saamiseks?
Ta ise kardab arsti poole pöörduda,kui tean kuidas teda aidata,siis suunaksin teda,aitaks hirmust arsti poole pöörduda üle.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

vt eelnev vastus.
Vahetustega töötamise korral on uneprobleeme küllaltki sageli.
Õppida pingetest vabanemist ja seeläbi kiiremat uinumist.
Kasulik on endale tekitada mingi konkreetne ...

Loe edasi

puukborrelioos ja ärevus

Mida teha, kui ükski antidepressant ei sobi.Proovinud mitmeid.On hilinemisega diagnoositud ka puukborrelioos.On ka tinnitus,unetus, nüüd ka tinnitusest tekkinud ärevus.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Apteegi abamüügist saadaval Melatoniin - und soodustav ja rahustav.
2) Apteegist või koduapteegist endale meeldivad taimeteed, rahustavad teed. Rahustab neelamine, veelgi rohkem rahustab soe-kuum ...

Loe edasi

Autismi diagnoosimine lapsel

Elan välismaal, minu mees pole eestlane ja meil on 3-aastane poeg, kes räägib pudikeelt ja suunati lasteaia kaudu erialaspetsialisti juurde. Tegemist on arstiga, kes tegeleb eelkooliealiste neuroloogilise ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Mitmekeelsus võib oma mõju veidi avaldada,
armukadedus uue pereliikme ilmumisel on paljudel lastel.
Millised on lasteaias suhted kasvatajate ja teiste lastega? Ka sealt tuleb probleeme kaasa. ...

Loe edasi

Depressioon, toitumishäired

Tere, kirjutan oma murest. Nimelt on mul toitumushaigused, 2 aastat tagasi nàljutasin ja vòtsin 30 kg alla ja nùùd olen seepàrast vàga stressis ja mul on depressioon ja àrevushàired. Tahaksin vòtta kaalust ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Söö kolm-neli korda päevas,
kogused olgu veidi väiksemad,
magusat ja suhkrurikast - praktiliselt ei,
taimtoidu osa suurendada,
mäluda igat suutäit kaks-kolm korda tavalisest ...

Loe edasi

miks ma asju põletan

ma nagu panan kogu aeg asju põlema nagu tseke ja pabereid nagu mulle meeldib see see pakkub mulle münu aga mul öeldakse et mul on midagi viga nii et ma mõtlesin et ma küsin.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kui sul kodus kamin või ahi on, siis selles võid - vanemate loal ja juuresolekul - asju põletada.
Räägi oma probleemist vanematele - üheskoos leiate lahendi.
Kui ahju ei ole, siis võid koos ...

Loe edasi

Ajutöö justkui häiritud

Tere!

Nimelt olen aastaid vaevelnud unetuse käes. Vahel läks olukord paremaks, aga üldiselt vähklen iga öö tunde enne kui uni tuleb. Ma arvan mu mure on sellega seotud, aga vōib-olla mitte. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Depressioon viib mälutegevuse halvemaks, kestev väsimus alandab mäluvõimeid, psüühilist tegevust, enesetunnet. Mõned otsustamata olukorrad vaevavad ja vähendavad ajutegevuse võimekust.
Depressioooni ...

Loe edasi

Ärevus

Rinnus ilmelik tunne nagu ōrnalt suruks midagi, uinumiseks läheb 4 tundi, kui jään üldse magama.
Rahvarohkes kohas ja koolis viibimine tekitab ärevust, selline tunne nägu kōik jälgiksid.
Hästi ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kanep kohe lõpetada, alkohol ja õlu ka koheselt lõpetada.
Apteegi vabamüügist rahustad teed, kodus soojad-kuumad joogid rahustavad.
Igapäevane kerge kehaline aktiivsus (ca kolm km jalutamist, ...

Loe edasi

Tablettide Vahetamine

Tere

Kas pidev antidepressantide vahetamine ja mõningane dooside unustamine võib mõjuda halvasti? Ega sellest ei teki epilepsiat või šõsofreniat?

Ette tänades

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ei teki ei epilepsiat ega skisofreeniat!
Psüühikaprobleemide lahendamisel on tabletid-ravimid vaid 1/10 vajalikest tegemistest, 9/10 on ka vajalik ja see on: kehalised harjutused, korralik puhkus, ...

Loe edasi

Pidev väsimus ja suur unevajadus.

Tere!
Millest võib esineda kohutav unisus. Võin magada kuni 15 h ühtejutti korraga ja ilma vahepealse ärkamiseta. Olen suutelinegi ainult magama. Olen muutunud täielikult teovõimetuks juba ja mitte ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Vaja minna perearsti ja tema kaudu neuroloogi jutule, tehakse pilt - ilmselt radikuliit (selle valu kiirgab jalga)
Selili lamada kõvemal alusel, voodis madratsi alla panna viineeritahvel või papist ...

Loe edasi

Alkohool ja ravimid.

Ägeda valukorral võtsin lühikese vahega kaks tabletti VIMOVO ja veidi hiljem 100g kanget alkoholi kura valu jalas ei andud järgi. Valu alg punkt on tegelikust segroo lülide vahel kust see lööb vahel jalgadesse ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Vaja minna perearsti ja tema kaudu neuroloogi jutule, tehakse pilt - ilmselt radikuliit (selle valu kiirgab jalga)
Selili lamada kõvemal alusel, voodis madratsi alla panna viineeritahvel või papist ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: