kardan, et süda läheb pahaks! 19.06.04 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere. Lugesin siit palju küsimusi nii paanikahoogudest ja foobiatest kuid seda õiget ei leidnud.
Minu mure on minu jaoks suur. 2aastat tagasi bussiga sõites hakkas mul paha (pole kunagi varem juhtunud). Pärast seda olin voodis 3 päeva, pidevalt maa ja taeva vahel kõikudes. Kuna käisin koolis ja koju sai ainult bussiga, siis pidin tahest tahtmata bussiga sõitma. Ostsin mitut erinevat sorti tablette (merehaiguse vastu, mustikaekstraktiga, palderjani jne.....) Mitte midagi ei aidanud. Pärast igat bussisõitu olin voodis paar päeva. Pidevalt öökisin (nagu okserefleks, aga välja ei tule midagi). Kool jäi pooleli, sest võimatu oli käia!
Bussiga ma enam ei sõida, isegi bussi kõrval ei saa seista- hakkab paha!
Aga nagu sellest oleks veel vähe, hakkasin ma kartma, et mul hakkab paha. Paljast mõttest, et mul hakkab paha oksendasin välja kõik söögid-joogid. Käisin perearsti juures, rääkisin mure ära, et süda paha ja süda klopib ja üldiselt halb olla. Arst saatis mind kilpnäärme uuringutele-ei leitud midagi! Järgmisena soovitas günekoloogi juures käia kontrollimas, et äkki...-ka see negatiivne. Siis teatas arst et läheb puhkusele ja arvatavasti on mul (võin ka eksida) labiilne või midagi sellist närvisüsteem ja küll see läheb üle!
Nüüd on aga asjad võtnud veel hullema pöörde! Pidevalt kardan, et süda läheb pahaks, paljast mõttest tunnen kuidas: süda taob, pilt hakkab virvendama, üle keha hakkavad käima vaheldumisi kuuma ja külmalained!
Perearstile, kes mind günekoloogi juurde arvatavasti uuesti saadab ma enam pöörduda ei taha. Olen oma kehakaalust selle ajaga kaotanud enam kui 10kilo.
Siit küsimus- kas mul on foobia või on mingid paanikahäired, või midagi muud?
Ma ei jaksa enam nii elada! Kõige kergem ja enesekindel tunne on siis, kui ma ei ole midagi söönud ega joonud, sest siis tean, et kui süda pahaks läheb siis pole lihtsalt midagi välja tulla! Olen proovinud korrutada endale, et see on kõigest lihtsalt paha mõte ja tegelikult ei ole mul viga mitte midagi, aga see ei aita. Viimane piisk karikasse oli täna, kui pidin minema oma tööd kooli kaitsma, kuid vara hommiku paljast mõttest et äkki ma ei saa hakkama ja (lihtsalt kardan võõraste seas olla) läks süda pahaks, nõrkus, süda tagus nagu meeletu! Võtsin südametilku, kuid ei aidanud! Nüüd jälle kursus pooleli ja eluisu otsas!
Mida teha? Kelle poole pöörduda? Kuna ei ela suurlinnas, vaid väikeses maakohas, siis ei ole siin ei psühholooge, ega psühhiaatreid? Kui palju vastuvõtt ja ravi üldse maksab?

Nüüd sai küll pikk kiri, aga loodan, et saan lootustandvat abi ja ehk leian ka kunagi lahenduse!

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Hoolsatel ja hingelistel inimestel on selliseid häireid - paanika, depressiooni, stressi, vegetatiivsete kaebuste "assortii" - tunduvalt sagedasem kui "külmkõhtudel". Need häired on kõrvaldatavad. Pöörduge Teile lähima psühhiaatriaasutuse poole ja saate spetsialistilt abi. Haigekassa kaart Teil ju on.
Organismi "häälestamine" tervise lainele võtab veidi aega. KÕIK tervislik ja sportlik on kasulik. Alustage õigest puhkerežiimist, siis piisav ja jõukohane kehaline aktiivsus. Siis psühhoregulatsiooni harjutused (vt. soovitused eelnevale küsijale).
Varasematest soovitustest noppige välja need, mis Teile sobilikud, mida rakentada saate-suudate.
Alustuseks ikkagi - tervitage psühhiaatrit. Siis saab Teie seisundist täpsema ülevaate, saate osa muret arstile pihtida.
Peretohtriga hoitke ka häid suhteid.
Sellest murest saate lahti!
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Hirm inimeste ees , suhtlemise raskus ning enesekindlus

Tere!

Mul on mure, mis tundub vaikselt üle pea kasvavat. Üritan seletada ja loodan et liiga keeruliseks ei lähe.

Nimelt on võõraste inimestega suhtlemine mulle väga raske, kohe ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Osa inimesi on liigselt täpsed, liigselt põhjalikud, oludele mittevastavalt analüüsivad. Tallinn - Tartu vahemaad mõõdame me tavaliselt km täpsusega, selline inimene mõõdaks seda meetsi ja isegi cm täpsusega. ...

Loe edasi

Concerta

Tere!

Võtan Concerta’t ATH vastu juba ca. 2-3 kuud, psühhiaatri retseptiga. Ja on tekkinud probleem kohviga. Iga kord, kui ma joon tavalist kohvi pärast Concerta võtmist, tekivad mul tugevad ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Erinevate ainete tarvitamise vahel olgu paus tund-poolteist.
Omep jt selle rea rohud sobivad ja vajadusel enne kohvi joomist või ravimi (mis kõrvetisi tekitab) võtmist võtta.
Paljud Ravimid ...

Loe edasi

alko vastane süst

Tere.Lasin kolm nädalat tagasi alko vastase süsti teha aga nüüd tõusis vererõhk kõrgeks 170{90 oli viimati.Varem pole kunagi rõhuga probleeme olnud.Kas võib olla see seotud selle süstiga.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Organism häälestab end ümber ja otsib õigeid lahendusi, alkoga on mõned "liiklusmärgid" organismis valesti paigaldatud.
Rahustav tee (soe jook ja neelamine rahustab).
Apteegi vabamüügist ...

Loe edasi

Ärevus, paanikahäire, depresioon

Tere! Minu depressioon ja sellega kaasnev algas kuskil 6 aastat tagasi. Lõi välja peale pikaajalaist kanepi suitsetamisest. Oli selline tunne et jäingi nagu selle kanepi mõju alla. Ootasin kuskil kuu aega ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Koostöö raviarstiga.
Kuu aja möödudes läheksin ühe ravimi peale ja siis nädala kahe-kolme möödudes jääks ka teine ära.
Muid kehalise aktiivsuse tegevusi jätkake.
Soojad joogid (neelamine) ...

Loe edasi

Antidepressantidest loobumine

Tere. Mul on mure seoses 16a tütrega. Aasta tagasi läksin temaga psühhiaatri vastuvõtule, seoses käitumisprobleemidega. Tal diagnoositi ärevushäire, hiljem pervasiivne sündroom. Määrati kanged ravimid- ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Koostöö psühhiaatriga vajalik. Kui reaalset kokkusaamist ei ole või psühholoogilist "klappi" ei - siis arsti vahetada.

Ravimiga tehke nii: üks päev ei võta, siis kolm päeva võtate;
...

Loe edasi

Halb enesetunne

Tere!Pöördun murega 85 a ema nimel.Mureks see,et 4 a tagasi saadud insuldi järel on tal pidevalt peavalud,pearinglus,üldine enesetunne väga halb.Mureks see,et arsti nõuandel on mu ema eestkostja õde käinud ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Arstirohu võtmine peab subjektiivselt ja objektiivselt olukorda-enesetunnet parandama.
Õige ravim ja õige annus - see on lähteülesanne.

Kui ambulatoorselt - perearsti poolt - 0n probleeme ...

Loe edasi

Olen kahe maailma vahel, sügavas segaduses

Kaks aastat tagasi olin umbes kolm aastat depressioonis aga arvasin et, sain üle. Tulin välismaale tööle ja nüüd on paanika hood mis panevad min värisema. Mind jälgitakse ja ma ei tea kui ma lihtsalt Eesti ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kui olete Tallinnas, siis minge valvearsti (tööpäevadel) vastuvõtule või siis valvetuppa (ka puhkepäevadel töötab).
Head rohud olemas ja need häirivad jälgimis-mured saab kõrvaldada.
Psühhiaatri ...

Loe edasi

Valu paremas suupooles; keeleall ja lõuas(lihastes)

Tere!

Olen 33 aastane mees. Viimased pool aastat on mul tekkinud valu ja tuimuse tunne paremas suupooles-alalihastes ja keeleall, mis vaheldub põletava ja kihelus tundega. Suhelda pikalt ei ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Esimene käik olgu hambaarsti juurde - uurib oma valdkonna seisundit ja annab omad soovitused.
Teine käik perearsti juurde - teab teie üldist tervislikku seisundit, teeb mõned uuringud, mida vajalikuks ...

Loe edasi

Rivodrilist võõrutamine.

Tere!
Kuidas ma saaks lahti sellisest rahustist nagu Rivodril? Doosi vähendamine oli piin...Võtan hommikuti terve tableti ja proovisin veerandi võrra vähenes millele järgnes krahh! Muutusin tegutsemisvõimetuks....Samas ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Lillede ja päikese juttu ei aja - rahustisõltuvus ja abi saate koostöös psühhiaatriga. Rahusti annuse vähendamiseks kasutab psühhiaater teile sobivat neuroleptikumi antipsühhootikumide reast.
Koostöö ...

Loe edasi

Milline on sellise kirjeldusega inimene?

Tere!

Inimese seisundi kohta on kirja pandud järgmised read: "... esineb alkohoolne ja aterosklerootiline nõdrameelsus, mis väljendub temal esinevates orientatsiooni, intellekti, mälu ja kriitikavõime ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kolm asja.
Esiteks, alkoholism - krooniline haigus, alkoholi kuritarvitamine mõjutab inimese psüühikat kahjustavalt, mõjutab kehalise tervise allakäiku ning sotsiaalse elukorraldusega toimetulekut. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: