Tähelepanuhäirete diagnoosimine täiskasvanutel 21.08.14 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Kus Tallinnas tegeletakse täiskasvanu aktiivsus- ja tähelepanuhäirete (ATH/ADD/ADHD) diagnoosi ja raviga? Impulsiivne käitumine muudab mul vähegi suuremahulisemate tööülesannete täitmise praktiliselt võimatuks isegi kui sisemiselt tunnen väga suurt motivatsiooni sellega tegeleda. Kergelt kaldun kompulsiivselt uurima ja tegelema nö pseudoprobleemidega väga süvenenult. Olen püüdnud ka ATH kohta rohkem lugeda ja jääb mulje, et tegemist lapsepõlevest saadik kestnud probleemiga (hüperaktiivne ja impulsiivne käitumine, aga tänu keskmiselt kõrgemale intellektile heade tulemustega koolist ja ülikoolist magistrikraadini läbi käinud).

Kui nö süvenemisfaas käes on (vahel ka eesmärgipärase ülesande täitmisel), siis kaob välisilm täiesti ära ja suudan ilma probleemideta süvenenult mitmeid tunde väga efektiivselt tegeleda. Ehk siis ei suuda kontrollida oma impulsse, millesse süvenema hakata.

Kestnud on see lapsepõlvest saadik, stressi või pingete süvenemisel keskendumisraskused suurenevad. Samas hetkel näiteks kurbust võis depressiooni ei tunne, aga olen viimase paari kuu jooksul suutnud olulise ja huvitava tööülesandega tegeleda max paari päeva jagu kokku. Ajab ahastama, et kui tervislikult ka toituda ei püüa või trenni teha või töö arvutis uudistelehed jms ära blokeerida --- ikka suudan kuidagi sellest läbi murda ja tööülesannetega alustamise puhul kuskile internetti "olulisi" teemasi uurima hakates ära uppuda.

Olen enda arvates kõike mittemedikatiivset juba proovinud ning tundub, et ajus on midagi impulsiivse käitumise kontrollimisega väga valesti ja ehk oleks siiski võimalik ravimitega kuidagi järje peale saada? Plaanime pooleteise kuu pärast Saksamaale kolimist kuni kevadeni, kas võib olla reaalne, et leian selle ajaga psühhiaatri ja probleemi lahendusega on võimalik alustada ning vajadusel ravimid määrata?

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Psühhiaatreid on vabariigis parasjagu palju ja kindlasti leiate enda natuurile sobiva. psühhiaatriga koostöös selgub probleemi olemus ja lahenduse teed.
Lahendused on nii üldise iseloomuga (somato-psüühilised toimed) ja ka spetsiifilised (psühhofarmakonid, psühhoterapeutilised jms),
Organism on tervik ja elab-tegutseb sotsiaalses keskkonnas, siis tuleb ka neid tegureid arvestada.
Seega - lähenemisnurki ja mõjutusvahendeid on mitmeid, koostöös psühhiaatriga selgubki teile sobilik.
Minu vastuvõtud on Ida-Tallinna keskhaiglas, reg. tel. 1900 kaudu.
Kui ootajate jada liigselt pikk ja ei kannata oodata, siis kiiremat abi vajajad saan suurel vajadusel vastu võtta nö lisanumbreid tekitades, päevaplaanile lisaks.
Parimat soovides,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Düsleksia diagnoosimine

Tere,
Ei oska kusagilt otsida infot täiskasvanu eas düsleksi hindamise või diagnoosimise kohta eestis, ehk oskate nõu anda, kuhu pöörduda?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Loete, saate loetust aru, räägite ja suhtlete - siis ju kõik korras.
Düsleksia probleemiga tegelevad neuroloogid (kui on neuroloogilised haigused, peaajuinfarktijärgsed seisundid jms.) ja psühhiaatrid ...

Loe edasi

Autism täiskasvanuö

Tere,
Tunnen huvi autismi diagnoosimise vastu täiskasvanutel. Kas selline asi on võimalik ja kuhu pöörduda / millised sammud peaks ette võtma ?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Selle valdkonnaga tegelevad Psühhiaatrid.
Tavaliselt autismi-spekter (mõiste lai ja siia alla mahub palju) avaldub juba koolieelsel perioodil. Siis tegelevad lapsega eripedagoogid, logopeedid, psühhiaatrid, ...

Loe edasi

Antidepressandid

Millised antidepressandid(ja nende toimeaine) oleksid kõige sobilikumad ärevushäirete(sotsiialärevus), paanikahäirete, liigsöömishoogude ja tähelepanuhäirete ravis? Olen võtnud mirtasapiini, peale mida ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1. Oluline on õige ravim ja oluline on ka õige ravimi annus - seda ka mirtasapiini puhul.
2. Koostöös psühhiaatriga saab õige AD leida ja seda siis kasutada.
3. Kõigi eelloetletud häirete ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: