Stress 30.06.14 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Olen 21 aastane naine ning stress tekib väga kiiresti ka väiksemate muudatuste toimumisel elus. Olen enamasti alati oma mugavustsoonis ja sealt välja ei kipu. Kuid nüüd on olukord, kus pidin kolima oma elukohast eemale, võõraste inimeste sekka, võõras linn, kõik on uus. Ja kõik uus tähendab minu jaoks alati stressi. Öösiti ei saa magada, tekib ärevustunne, mõtlen alati ette, mis kõik valesti läheb ja pidevalt on selline ärevus ja paha tunne sees, mis kuidagi moodi ära ei lähe.
Varasemalt on mul samuti sellega probleeme olnud, kui mu esimene suhe lõppes ja siis olid asjad tõsisemad ning stress mõjutas mu söögiisu, mida praktiliselt ei olnudki ning samuti näonahka ja juukseid. Ei soovi, et nüüd järgmine muudatus mu elus põhjustaks samasuguseid tagajärgi. Usun, et muudatusi elus tuleb veel päris mitmeid ning ei taha iga kord stressata ja ärevust tunda. Kuidas oleks võimalik stressi maandada? Kas peaks võtma ka mingeid vitamiine juurde, kuna söögiisu on väga väike? Või kas on üldse mingi moodus, et stressi täielikult ära hoida?

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Inimese sisekeskkond taotleb püsi-olukorda, sisemist tasakaalu (nii kehalist kui ka psüühilist) meie muutuvas väliskeskonnas. Lahendeid on mitu: a) karastada ja tugevdada end, et väliskeskkonna muutused oleksid jõukohased ja stressi ei tekitaks; b) muuta (leida,otsida uus keskkond) keskkonda; c) muuta enda suhtumist, hoiakuid, reageerimisviise, et pingeid vähem tekiks ja optimaalsemalt neist vabaneda saaksime.
Väiksed kogused arstirohtu on abiks, põhiline on ikkagi harjutused.
Üks väga oluline komponent on eesmärgid mille poole püüelda. Õige-jõuetekohane eesmärk teeb imet, korralik töö- ja puhkerežiim teeb imet.
Päevik aitab õigele rajale.
Väike stress on kasulik ja vajalik - õigete eesmärki saavutamise oluline osa..
Targad psühholoogid ja psühhiaatrid on öelnud (C. G. Jung), et psüühiliste potentsiaalide vahe annab tegevusenergia. Minu arusaamise järgi - olemasolev ja eesmärgi tasandil olev psüühiline (ka muu) tase-võimekus annab selle potentsiaalide vahe. Eesmärgi omajale annab see jõudu, eesmärgitu puhul need potentsiaalide vahed-energiad ringlevad peas nagu Browni liikumine, edasiliikumist ei ole.
Parimate soovidega ja head harjutamist,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Psüühika

Tervis. Olen lihtne noormees. Pikka juttu pole. Lihtsalt üks asi mis mind õudsalt häirib. Tavaliselt enne kui ma magama jään kuulen ma peas hääli. Teiste inimeste vestlustes ja mõningal juhul on need ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Stress võib ka oluline olla. Selge pildi saab asjast psühhiaatriga vesteldes.

Psühhiaatri jutule, vajadusel saad veidi arstirohtu, aga ka pingetest-stressist vabanemise nippe, juhiseid.
Loe edasi

stress

Tere
Kas stress võib põhjustada kõhugaase, masendustunnet, unetust jne

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Jah, võib küll.
Rohkem liikuda ja kõhutuul lahkubki organismist, masendus taandub ja uni paraneb.
Liikumine, see ongi tervise vundament.
Parimate soovidega,
jüri O.-M. Ennet ...

Loe edasi

stress.

tere mul on kusimus stressi kohta mul on endal kohutav stress ma tahan surra ma ei taha enam midagi mu elu on taiesti mottetu ma nuttan ja nuttan aga paremaks ei lahe mida teha ma kardan et ma ei pea enam ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Oled Tark ning lollust Sa ei tee! Mine kohe koos mõne lähedasega psühhiaatri jutule. Saad ruttu ja tõhusalt kergendust.
Psühhiaatri jutule, kohe!
Parimat soovides,
Jüri O.-M. Ennet ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: