Paanikahäire ja surve peas 15.04.13 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere!
5 kuud tagasi algasid mul paanikahood. Nüüd olen 2.5 kuud Cipralex 0.25mg võtnud ja see on suuremad hood ära võtnud, aga elu segab selline imelik tugev surve peas. Enne rohtude alustamist oli mul sama häda, aga siis läks õhtuti pilt nagu selgeks, aga nüüd rohtude tarvitamise ajal mul enam pilti selgeks ei löö. Kogu aeg selline tunne, nagu seisaks pea peal. See tekitab mul omakorda masendust, et ma ei saa olla normaalne inimene, kuna mul pea selline paks otsas. Mäluga on ka probleeme, vahel ei tule tuttavate nimed meelde ja mõtlemine hästi aeglane. Psühhiaater oskas mulle öelda ainult, et see on liigsetest pingetest. Kas see on seotud selle paanikahäirega või võib mul midagi muud veel viga olla?

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Paanikahäire - liigset stress-ebapinget ja sellega seotud kaebusi tekib hingeelu (emotsioonid), meele-elu (psüühika), somaatilise (kehalise) ja sotsiaalse elu "aurukatlas". Hoog ootamatu ja ärevus on tugev, piirab-katkestab olemasoleva tegevuse.

Eelnevast järeldus, et ka ravi ja "karastamine" peab kõigis ülalnimetatud neljas valdkonnas toimuma. Konkreetse isiku häired aurukatla nn erikihtides on sealjuures antud isikule prioriteetsed.

AD ravis määrab psühhiaater (õige ravim, õige annus). Aga see vaid killukene kogu ravist.

Paanikahäire korral on hingamiskeskuse tegevus üle-erutatud ja kaasneb hingamishäire (hüperventilatsioon) ja respiratoorne häire kandub edasi ka kardiaalseks e südame kaebusteks. S
Siit järeldus, et kehaline aktiivsus, sportlik tegevus korrigeerib kardio-pulmonaalset (südame-hingamis) tegevussfääri - tõenäosus nende valdkondade "puperdamiseks" jääb seega järjest-järjest väiksemaks.

Ebatunded peas ja mäluga seonduv sõltub ka paljudest agesitest, aga kehalisele aktiivsusele paralleelselt vajab harjutamist psühhoregulatsioon. Alustada minu Palve-Meditatsiooni harjutusest - vabastab liigseist pingeist, parandab aju verevarustust ja seega kõrvaldab nee pea-mälu ebaprobleemid.

Korralik töö- ja puhkerežiim - see ju aabitsatõde ja vajab ka rakendamist.

Muid mõtteid praktiseerimiseks on kirjas Tervisemaja peatükkides (vt. rmt. "Väljavalitu").

Parimat soovides ja head harjutamist,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Väga tugevad ravimi kõrvaltoimed

Probleem on järgnev: alustasin pärast väikest pausi antidepressantidest fluoksetiiniga 10 mg 10 päeva tagasi ravi (üldistunud ärevushäire + paanikahäire). Kolmandal päeval tekkis iiveldus ja palavik (arvasin, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Kui seostate neid halbu tundeid arstirohu kõrvaltoimega, siis - kohe ära jätta. Siis saate palju selgust.
2) AD-repertuaar lai ja millega asendada - vaja teada teist rohkem - seda teab teie raviarst ...

Loe edasi

Peas pressib.

Tere

Olen 25 aastne naine, 1 lapse ema. Mureks ärevus ja paanikahäire, mille raviks võtan Seroxati neli nädalat nüüdseks (kolmveerand tbl hommikul). Aeg-ajalt nagu oleks juba veidi parem paanika ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Olete tubli, et lahendusi otsite. Kes otsib, see leiab. Praegustele katsetamistele lisaks (või isegi asemel) tehke minu harjutust - rahulikult ja mõnuga.
Vajadusel võtaksin kasutusele ka Flunanxoli ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: