Ravimi Olanzapin ärajätmine 27.02.13 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

L.p. dr Ennet

Sooviksin Teilt saada pädevat vastust järgmisele küsimusele.
Olen 38 a mees kõrgema haridusega. 23-24 aastaselt ülikoolis õppides tekkisid mul psühhiaatrilised probleemid. Ja sain diagnoosi siis: paranoidne skisofreenia.
Mul on oma kindel raviarst ja praegu laabub kõik suurepäraselt.
Olen 10 aastat igapäevaselt võtnud ravimit Olanzapin. See on mind aidanud ja saan suurepäraselt oma eluga ja tööga hakkama. Teen aktiivselt sporti ja väga tervislikud eluviisid. Kuna viimased 2 aastat on kõik olnud väga korras, siis olen viimased pool aastat minimaalse Olanzapin (5mg ja tihti ka üle päeva) annusega. Raviarst on esialgu soovitanud jätkada minimaalse annusega.
Olen proovinud olla ka 4-5 päeva hoopis ilma ravimita: tekib väike hajameelsus ja imelik pakitsus ja kipitus otsmikust pisut pealae poole ajus.
Samas mingeid psühhootilisi sümptomeid ei ole (hääled, tundmused, mõtete levik, hirmud jne) see puudub. Sooviksin ikkagi proovida ravimi täielikku ärajätmist. Hetkel 3 päev ilma ja pakitsust ajus ei ole, aga väikene hajameelsus nagu oleks. Kas oskate öelda, kas sellest ravimist (Olanzapin) võib tekkida 10 aasta jooksul SÕLTUVUS (kui selline)? Et aju ilma selleta ei ole harjunud? Ning kas see imelik pakitsus võib olla ohtlik ajule (tekivad mingid muutused) või see möödub iseenesest?
Samas hetkel nagu pakitsust pole ja kõik tundub OK. Ma ise nagu tunnen ja tunnetan, et ma ei vaja enam ravimit. Kas on võimalik see ära jätta ja kas võivad olla just sellised tundmused nagu kirjeldasin?
Teine asi, et kas võib olla ka asi selles, et keskea alguse kandis, kui ju toimuvad mingid muutused organismis (ainevahetus jne) võib ka aju dopamiini ja teiste virgatsainete regulatsioon jälle paika minna ?
Muidu olen rõõmus inimene, tööl edukas, uni ja toitumine hea ja sporti ka palju.
Sooviksin teada Teie arvamust, kas tohin Olanzapini võtmise ära jätta ning kas see võib olla ohtlik ajule vms.? (Kui psühhoose absoluutselt ei ole ega teki).
Nooruses olin väga terve laps ja muidu ka korralikust perest, aga ülikooli ajal üleõppimisest tingituna sain selle diagnoosi.
Ühesõnaga, mis tarka nõu Te oskate anda Olanzapini päris ärajätmise kohta?

ootan vastust !

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Kui süsteem hästi töötab, siis erilisi uuendusi pole tarvis teha. Olen teie ravitohtriga ühel meelel, et väikese annusega jätkata. Küsimus nüüd selles, et mitu mg on väike annus? Ja siin ongi nüüd veidi proovimist vaja. Olen seisukohal, et ka väike annus toimib, toimib nagu katalüsaator.

Küsimus ei ole sõltuvuses. Võrdleksin praegust olukorda allergilise protsessiga. Allergia puhul väike annus tekitab häire, meie juhtumi korral väike annus tagab korraliku heolu ja psüühika tegevuse.
Allergia puhul ei ole gramme-kilogramme häire tekkimiseks vaja, teie praegu hästi funktsioneeriv psüühika ka ei vaja nö gramme-kilogramme ravimit.

Jätkata nö katalüsaator-doosiga.
Koostöö oma psühhiaatriga.
Parimat soovides,
jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Antidepressantide kuuri lõpetamine

Tere! Võtsin Paroxetin 40 mg antidepressante ärevushäirete raviks natuke üle pooleteise aasta. Üks hetk otsustasin omal käel nende võtmise lõpetada. See oli nüüd juba paar kuud tagasi. Nüüd on olukord ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Organismis (ajurakkudes) on retseptorid olemas, mis reageerivad AD-le (ka paroxetin). Seega - nö tavatöö olukorras saab organism selle AD aine (aine analoogi) organismist endast.
Kui me oleme kestvalt ...

Loe edasi

Kes ravib eestis xanaxi sõltuvust?

Olen xanaxit tarvitanud praeguseks 3 aastat.alustasin 0,25 mg praeguseks on doos tõusnud 2,5 mg päevas.soovin ravimi võtmist lõpetada aga enesetunne läheb jube halvaks kui jätan rohu võtmatta.Mulle kirjutati ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Xanax´it hakkasite võtma ju minitel põhjustel - nende põhjuste ja põhjuste mõjuga tuleb tegeleda. See ju murede baas e vundament.
2) Tekkinud sõltuvus ravimist, see juba sekundaarne.
Seda ...

Loe edasi

Ravimite pikaajaline võtmine

Tere!
Olen 36 a. mees, kõrgharidusega õpetaja. 23-24 a. ülikooli ajal haigestusin skisofreeniasse (täpsem diagnoos oli vist "paranoidne skisofreenia"). 25-26 a. hakkasin võtma ravimit Zyprexa (praegu ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Kuna olete töövõimeline, tulete eluga hästi toime, siis - ravim on õige ja annus ka. Iga 3-5 aasta tagant tulevad järjest ka uued psühhofarmakonid ja seega nende retseptorite "teise nurga alt" mõjutamise ...

Loe edasi

Effexor

Võtsin augustist kolm kuud Effexori 150mg depressiooni tõtt. Kuna enesetunne halvenes, olin haiglas novembris, kus rohu annust tõsteti 225-ni ja siis jäeti päevapealt ära järsku, sest see pani südame ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Milline on diagnoos ja milline on eluviis, igapäevane tegevus? Mida arvab asjade kulust raviarst-psühhiaater.
Praegu ei ole küsimuseks selle AD ärajätmine, probleem on ikkagi selles häires, mis ...

Loe edasi

ravimite ärajätmine

Tere.
Tarvitan depressiooni ja ärevuse raviks betamaksi, ixelit, wellbutrini ja xanaxit. Olen betamaksi tarvitanud üle aasta, teisi pisut vähem. Tahaksin kõigist neist ravimitest "lahti saada", kuna ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

vt. minu ristkülik diagonaaliga ja "uued prillid" printsiipi. Tabletisöömisest ei piisa, see ei ole ravimine. Vajalikud on ka harjutused (kehalised, vaimsed, hingelised, sotsiaalsed ja nö religioossed) ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: