Öösiti erksam 31.03.08 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere!
Minu küsimus on seotud öö-päeva rütmi ja ajukeemiaga. Huvitab, et millised on seosed ja mis põhjused võiksid olla minu olukorral. Olen elu aeg hilja magama jäänud, juba väikelapsena lõpetasin väga varakult päeval magamise ja õhtul enne 11-12 und ei tulnud. Hommikul magan võimaluse korral kaua. Päeval tavaliselt magada ei saa, ometi olen päev läbi uimane, miski justkui ei edene. Alles õhtul, kui pimedaks hakkab minema, suureneb erksus, väsimus kaob ning töövõime tõsueb. Juba kooli ajal polnud tundides erilist töövõimet ja olin unine, alles õhtul hakkasin tegutsema. Ka füüsiline aktiivsus on pimedal ajal suurem ning sageli langeb isegi palavik, kui juhtun haige olema. Tegelen loominguga ning ka seda teen enamasti öösiti. Olen veidi lugenud, et keemilised ained ajus pidid mõjutama seda, millisel ajal inimene suuremat erksust tunneb. Kas on võimalik, et mingite ajukeemia häirete tõttu peab aju valget aega uneajaks ning pimedat aega ärkveloleku ajaks? Praegu töötan kodus ja seega pole kindlat päevakava, aga päevakava pole ka varem aidanud, sest kooli ja ülikooli ajal ärkasin igal hommikul vara ning läksin ka varem magama, aga olin ikka päeval uimane. Mu silmad on samuti valguse suhtes väga tundlikud ja ma tunnen ennast hämaras paremini kui valges. Näiteks meeldib mulle hämar vihmane ilm rohkem kui päikesepaisteline, lihtsalt parem enesetunne on.
Mis võiks olla selle põhjuseks, kui inimese töövõime ja erksus suurenevad pimedal ajal ning seda olenemata päevarežiimist? On seda võimalik kuidagi muuta?

Ette tänades,
Maarja (25)

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Isikupära inimestel palju, leida endale sobilik rütm. Madal vererõhk alandab töövõimet - kehalised harjutused, minu harjutus aktiivsemalt. Öö-päeva rütmid sõltuvad suuresti melatoniini ainevahetusest - (see serotoniini a/v-ga seotud; serotoniini toetame depressioonide korral AD-ga). Melatoniini a/v saame reguleerida uinutiga Circadin (toime melatoniini a/v kaudu).
Eelkõige jätkugu piisavalt puhkust (und) ja enesetunnet jälgida.
Parimat soovides,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

coaxili lõpetamine

Tere hr doktor,

Tarvitasin ravimit Coaxil umbes 6 kuud ja otsustasin tarvitamise lõpetada. (tarvitasin esimest korda elus AD-d). Doos oli mul üldiselt 1 tabl päevas. MInu ravirast ütles, et ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Unehäirete olemus vajab veidi selgitamist.
Rahustavad (apteegi vabamüügist) raviteed aitavad, jalutuskäigud on suuresti abiks, psühhoregulatsioon on kindlasti vajalik, päevased relax-pausid on väga ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: