Minu lugu 02.03.08 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Olen 23 aastane noormees kaalun umbes 80kg ja olen umbes 180 pikk ja see on minu lugu.
Kogu see jama on mul kestnud oma 7 kuud!

Alustan algusest!
Olen olnud VÄGA vigaste eluviisidega inimene! Aastate vältel tarvitanud alkoholi ja ka suht palju amfetamiini! Kogu see trull kestis oma 2-3 aastat ja nalja oli nabani!
Kuni ühel hetkel ma jäin töötuks ja ma avastasin enda jaoks ühe eriti kaasakiskuva arvutimängu! Mägisin seda miski 4 kuud jutti öösiti ja päeviti! Aina olin oma läptopiga voodis pikali ja ei liigutanud ennast eriti! Ainus mis tegin oligi see et läksin sõpradega jooma ja reivima ja siis koju tagasi ja jälle voodisse mängima! Lõpuks möngisin hommikul kella 7ni ja magasin õhtul 5-6ni ja siis jälle läppar lahti ja mängima!
Kuni selle korrani, kus sattusin jälle nädalavahetust tähistama. Ikka amfetamiini ja alkoholiga!
Pärast seda koju ja siis järgmisel päeval aeti jälle õue hullama! Läksingi. Jube pohmell oli ja hakkasin viinaga pihta. Sõitsime kuskile ja jõime! Võtsin ühe litaka Poppersit. See on mingine nuusutatav asi mis teeb hetkeks olemise naljakaks. Ilmselt lollitab see vererõhuga! Ja siis järsku tugev ebamugavustunne ülakõhus ja käed jalad ... isegi keel hakkas surisema ja arvasin et nüüd sõidab pilt taskusse. Viskasin autos pikali ja ei osanud midagi teha!
Sellest ajast peale pole suu sisse võtnud tilkagi alkoholi ega ka ühtegi narkootikumi! Ilmselt viimaseid ei taha ma enam elusees näha ega teada!
Teiseks, sellest ajast peale, on mul olnud vigased paanikahood, ärevushäired koguaeg! Unetus...jään magama kell 3 heal juhul ja ärkan pealelõunal või lõuna ajal!
Koguaeg on minestamistunne ja väga halb olla üldiselt! Tasakaaluhäired, öösiti on kuum, tööjuures on ka kuum, palav.
Mul on istuv töö monitoriga! Kuid töö mis vajab jubedalt keskendumist!
Käisin perearsti juures ning rääkisin oma stoori ära, samas rääkisin ka seda, mis ma ise arvan et mul viga võiks olla ja ta ainult noogutas ja ilma midagi eriliselt uurimata kirjutas mulle Xanaxid lahjad (0,5 - pool tabletti vajadusel) ning Panangin'i.
Ma ei ole julgenud xanaxit võtta! Kardan kohe millegi pärast üldse ravimeid!

Mis ma ise uurinud olen on see, et tegu on ilmselt stressiga!
Töö kestab mull kella 3st päeval kella 22, 23, 24ni õhtul esmaspäevast reedeni.
Arvan et peaksin hiljemalt 12 öösel magama jääma ning hommikul ärkama päikesega, jalutamas käima, võimlema, hilhem ehk natuke sportigi tegema!
Hommikul müslit sööma. Olen kuulnud et ujumine olla väga tõhus. Aga mul puudub nagu selline ettevõtmistahe või algatustahe et minna jõusaali v ujulasse :S

Küsimused ise siis:
Kas minu oletus ja ravi tundub teile loogiline asi teha? Kardan et need ei anna tulemusi ja siis langen päris masendusse.
Oskate veel lisada mida teha, et see kole kole kole asi ükskord ära läheks ja ma saaks jälle nautida igapäevaseid tegemisi?
Mida teeb Xanax? Millised sümptomid ta peab leevendama? Närvilisus, tasakaaluhäired, kehatemperatuur, minestamistunne või äkki mingid kuuendad asjad?

Jutt sai pikk! Aga lõpuks ometi põhjalik :)
Vaatan ka teie küsimuste/vastuste arvu! Olete ikka vägagi auväärt inimene, et olete oma kutsumuseks võtnud vähemteadjate juhendamise ja suunamise!
Millisele aadressile teile pudeli võib saata? =)

Parimat!

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Kas minu oletus ja ravi tundub teile loogiline asi teha?
- Vastate ise: Arvan et peaksin hiljemalt 12 öösel magama jääma ning hommikul ärkama päikesega, jalutamas käima, võimlema, hiljem ehk natuke sportigi tegema!
Hommikul müslit sööma. Olen kuulnud et ujumine olla väga tõhus.
Mida teeb Xanax?
- Xanax on rahusti, toimib sümtomaatiliselt, asja olemust ei muuda. Asja olemust e. eluviisi peab ise muutma.
Oskate veel lisada mida teha, et see kole kole kole asi ükskord ära läheks ja ma saaks jälle nautida igapäevaseid tegemisi?
- Eksistentsialistid arvavad, et inimene peab oma piire ületama (halvas suunas), siis ta jõuab uute väärtushinnaguteni ja mõni targem Mees hakkab ka nende uute hinnangute järgi toimima. Fr. Nietzsche on ka seisukohal, et inimene peab piire ületama (õiges suunas), et kujundada-kasvatada Uut Inimest. Inimene peab end ületama!
Sellest tulebki juhinduda, tegutseda selle järgi.
Head tegutsemist,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Söömishäired

Tere
Minu lugu on pikk, kuid üritan selle kokku võtta. Minu alkohoolikust isast, kes suri, kui olin 3.a, on mul ainult nudistlike mälestusi. Need lõid välja see aasta. Mul on tihti söömishood, mis ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Räägi kindlasti kohe emale, siis olete kahekesi selle mure vastu.
Söömishood on tingitud närvipingest, siin aitavad soojad-peaagu kuumad joogid (ka apteegi rahustavad teed). Pingeid vähendab massaažiharjaga ...

Loe edasi

sport

mure selline-hakkasin igal õhtul jooksmas käima,nii umbes 30-45.min.ja nii poolteist kuud...siis hakkasin ennast järjest halvemini tundma kuni sattusin valud rindkeres haiglasse,peale selle veel tohutu ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Diagnostiline orgasm on muidugi hea - minu kolleegile (midagi ta muidugi leidis, aga see pole see) , aga asja olemus on ikkagi treening-metoodikas: trenni ja puhkuse vahekord vajab korrigeerimist, treeningkoormuse ...

Loe edasi

olen segaduses

olen 39.a.naine, mul on tore perekond, suhe oleks justkui korras, koos elatud ka 13 aastat, lapsed rõõmsad. Põhimõtteliselt elu on olnud stabiilne, ilma suuremate riidudeta. Nüüd aga on siis minuga juhtunud ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ja mida Te minule soovitaksite sellise armu rõõmu/valu korral?
Kui Saatus ühe elumängust kõrvaldab - lein ja siis ?
Otsustamatus - segadus ning hingevalu segavad armurõõmu!
Otsustamine: ...

Loe edasi

Pinges näost punaseks

Nimelt küsimus siis järgmine:
Kui pean esinema ametialaselt või suurema seltskonna ees vastusi jagama jne siis lööb veri pähe ja erutust on raske varjata kuna nägu läheb tulipunaseks, kui tunnen ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Teie olete hea õpilane. Tulge vastuvõtule (tel. 56 463 830).
Alustuseks tehke minu harjutust (vt. "Noore heade mõtete raamat" ja minu lugu selles).
Heade soovidega,
Jüri O.-M. Ennet ...

Loe edasi

tasakaaluhäire

närviarst ütles ,et minu haigus on psühikas´. mul on ühe poole kortinatsioni häired paremapooles. kui on silmad kinni ,ei saa ma parema käega nina kätte ja ma tuigun nagu oleks purius. pea kumiseb enesetunne ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Haiguspildi järgi tundub olevat lugu ikkagi neuroloogiline ja raviarstiks vaja närviarsti. Aga käige ka psühhiaatri juures ära, võibolla arst näeb seda, mida Teie hetkel ei kirjelda.
Saate abi. ...

Loe edasi

UNETUS

mul on selline probleem et ma ei saa üldse õhtuti maga jääda normaalsel ajal?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Tallinna ja Tartu Psühhiaatriakliinikus tehakse une-uuringuid. Võtke nendega ühendust ja osalege selles uuringus.
vt minu lugu "Kodutohter", nov. 2001.
Päevatöö/õppimine ja öine puhkus on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: