Kohtumäärus 26.08.06 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere!
Küsin Teie arvamust uuest psühhiaatrialasest seadusest, mis lubab haiget pikemalt haiglas hoida ja ravida kuni 3 kuud kohtumääruse alusel. Kui õigustatud ja otstarbekas on sel juhul nimetatud kohtumääruse saatmine kohalikule omavalitsusele? Kas antud juhul ei kehti inimese eraeluliste andmete kaitse ja tema tervisliku seisundi puhul isikuandmete kaitse seadus? Eestis on enamuses väikesed vallad, kõik tunnevad peaaegu kõiki, info levib kiiresti, see võib mõjuda halvasti nii haigele endale kui ülejäänud pereliikmetele. Küsin Teie arvamust, kui otstarbekaks peate Teie sel juhul pereliikmete väljakutsumist kohalikku omavalitsusse, et esitada küsimusi perekonna koosseisu ja haige perekonnaseisu kohta. Haige läks omal soovil haiglasse, seal kirjutati ka perekonnaliikme telefoninumber üles, ainult ravida oli vaja jah pikemalt, sellest see kohtumäärus. Kohalikul omavalitsusel pidavat lasuma kohustus kohtunikule 10 päeva jooksul haige kohta esitama andmed eluruumi ja perekonna ning haige kohta üldiselt. Need andmed oleks saanud ka raviarsti kaudu otse haige usaldusisikult küsides. Kas see uus seadus on ikka detailideni läbimõeldud, tekib küsimus.
Tänan!
Edu Teile Teie töödes ja tegemistes!

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Seadused on täitmiseks. Seaduse ja konkreetse juhtumi omavaheline seos-tõlgendus - on variatsioonidega, ei ole nagu trammitee rööpmed lahendi (trammi) suunamiseks. Trollijuhtmed oleks veidi parem võrdlus.
Teie info alusel ei oska konkreetse juhu puhul arvamust avaldada. Andmekaitse on ju ka seadusega kindlalt fikseeritud.
Raviarst ja ekspert saavad Teid täpsemalt aidata.
Parimate soovidega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Sisofreeniku tahtevastane ravi

Minu poeg viibib psühhoneuroloogia haiglas skisofreenia diagnoosiga tahtevastasel ravil ,seda sain teada raviarstilt.
Kuid mul on mure, sest saadab ähvardavaid sõnumeid selle kohta nagu meie tahaksime ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Vaimuhaiguse korral inimesel ei ole haiguskriitikat - tema jutt ja arusaamad ei ole adekvaatsed, ei ole õiged, on haiguslikud. See haigulik arusaam suunatakse (oma pinged maandatakse) väga sageli omaste ...

Loe edasi

psühhiaatria

Kellel on juurdepääs psüh.kliinikus ravil olnud patsiendi haigusloole? Loomulikult raviarst. Poeg on mul skisofreeniaga arvel. Kas haiguslugusid saavad lugeda kõik kliinikumi med.haridusega töötajad?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Haiguslugu saab lugeda raviarst(id), õenduslugu täidab õde ja ka tema on asjaoludest teadlik. Väljavõtte haigusloost saab pt. endaga kaasa ja näitab seda vajadusel perarstile (kui pt. seda soovib).
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: