kas mull on jälle depressioon? 09.02.05 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

mõned aastad tagasi, kui mu isa oli hiljuti surnud ja ema haigestus tõsiselt. oli mul selline tunne et langesin... mina kes olin kogu aeg tubli olnud ja isa-ema eest hoolitsenud ei suudnud enam. pealegi olen ma tavaliselt igati rõõmus, lõbus ja hakkaja tüüp.
aga tol korral tundsin et ei jõua enam. ei saa millegagi hakkama, igapäeva elu ja töö ettevõtjana tundusid juba liig olevad... rääkimata nendest kõikist inimestest, kes mu abi vajasid, mulle toetusi ja mu käest midagi tahtsid.
ma ei tahtnud kedagi näha ega midagi teha.
läksin psühholoogi juurde. käisin mõned korrad teraapias, sellest oli palju kasu, ja käisin ka psühhiaaatri vastuvõtul. tema piirtus antidepressantide ja unerohtude väljakirjutamisega. diagnoos: kerge depressioon, mille põhjuseks peeti elu olukorda.
pool aastad ravisin ennast antidepresantidega, ja oo imet! ma oli tõesti jälle mina, rõõmus ja hakkaja. mõnus tunne oli!
aga ravimite kõrvalmõjuna võtsin kümme kilo juurde ja kadus seksuaalne nauding. olen abielus ja armastan väga oma abikaasa, nii et see pole sugugi väike asi.
kartsin veidi ravimitest loobuda, aga elu läks edasi võrdlemisi hästi, teatud ärevus tuli tagasi aga pidasin seda oma stressirohke elu lahutamatuks osaks.
nüüd tunnen, et asi kasvab jälle tasapisi. võib-olla jäin liiga kauaks ootama, oleks pidanud varem tegutsema, aga kartsin ravimite kõrvalmõjusid.

olen jälle närviline, nuttan kergesti ja mull on raskusi saada hakkama oma ülesannetega. ma saan, aga suurte pingutustega. mõtlen kas mull tõesti on vaja iga asjaga nii tõhuttult pingutada, kas kergemini ei saaks.
eriti kahju on mul selles et mul on olemas kõik eeldused olla õnnelik, aga ei oska. mul on majanduslikult kindlustatud elu, suurepärane abikaasa, rahuldust pakkuv töö, häid sõpru, võimalus reisida... ühesõnaga kõike, mida tahta võib!

aga ma olen aeg ajalt väga õnnetu ilma põhjuseta, ja tunnen et tahaks midagi oma elus muuta. kuigi tegelikult ei taha, kui enesetunne on hea, olen oma eluga väga rahul.

olen ka tähele pannud et sellised tunded ründavad mind kõige suurema tõenäosusega just pimedal aasta ajal.

niisiis mõtlen, kas mull on jälle depressioon? ja kui see eelmine oli kerge, siis mis see on? veelgi kergem? kuidas ravida seda ilma ebameeldivaid kõrvalnähtusi? või kas see on juba mõni teine haigus, kui depressioon kordub?

vastusi oodates, ml

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Depressiooni korral on töövõime ja meeleolu halvem, intiimelu on "liimist lahti".
Teie elukorralduses on vaja midagi muuta, muidu jäätegi tablette võtma. Vaadake üle ka oma hoiakud. Seda ise raske teha, soovitan vestelda psühhiaatriga.
Üldtervislikud elukombed on igati kasulikud, neid rakendage.
Tundke suuresti rõõmu sellest, mis Teis ON ja mida Teil ON.
Minu ütlung: Elus - järelikult õnnelik!
Kui need oma häired kõrvaldate, siis olete veelgi õnnelikum.
Praegu tundub Teil küll kerge depressioon olevat. See on kõrvaldatav.
Tervitades,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Rasedus ja depressioon

Tere! Mul on olnud juba aasta probleeme hingamishäiretega. Olen isegi Teiega ühenduses olnud sellel teemal. Tükkitunne kurgust nüüdseks kadunud, aga hingamisraskused on veel siiani (mitte enam nii rasked). ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Rasedus on imeline, Laps veelgi rohkem. Organism ja psüühika otsivadki uusi lahendeid elamiseks. Hingamise päras ei maksa karta: jalutuskäigud on igati tervitatavad ja siis see minu vabastav kuristamine: ...

Loe edasi

oleks abi vaja

Kas saaks teie vastuvõtule tulla ,mulle meeldib teie ellu suhtumine. mull alko probleemid ja vähe närvid kaa korrast ära. Ette tänades. K.K.

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Dispanseri tel Seewaldi Haigemajas 697 44 44, sealtkaudu registreerimine.
Eravastuvõtt: 56 463 830 abil kokkulepe.
Tervitades,
Jüri O.-M. Ennet

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: