Mure poja p2rast 30.05.02 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere,

Ma kirjutan teile oma poja p2rast kes kohe kohe armeesse kutsutakse.Nimelt olen mures tema tuleviku ees. Ta on kyll v2ga andekas ja intelligentne, kuid mul on viimastel aastatel syvenenud kahtlus et ta on depressiivne. Jaanus ei k2i yheski huviringis, s6pru tal peaaegu ei ole ja yldse on ta v2ga kinnine.

Ise r22kis ta mulle, et ajateenistuskomisjoni juures olev pyhhiaater ei tee migit kontrolli noormeeste vaimset tervist kohta. Nad ei kysivat ainsatki kysimust ega teinud ka yhtegi testi haiguse v2ljaselgitamiseks, kui eelnevalt pole psyhhiaatri juures k2idud.
Kuidas nad garanteerivad et mingi depressiivsete kalduvustega inimene armees enesetappu ei tee?Mul on p2ris hirm nende juhtumiste p2rast mis eesti armees aeg ajalt aset leiavad.
Kas tavaline pyhhiaater saab yldse kedagi s6jav2est vabastada ja millistel tingimustel?
Ait2h teie abi eest,

Jaanuse ema

Arst vastas:

dr Jaanus Mumma

Psühhiaater

Tallinna Wismari Haigla

Tere!
Meeleoluhäired ja ka muud psüühikahäired võivad tõesti väga kaua aega üsna varjatult kulgeda.Sageli inimene ei tunneta seda haigusena ja arsti poole ei pöördu. Patsiendid tulevadki psühhiaatri poole üsna tihti pereliikmete initsiatiivil.
Ka sõjaväe arstlikus komisjonis ilmselt väga süvendatud uuringut inimese seisundi kohta ei suudeta teha.Jäme patoloogia muidugi hakkab kogenud psühhiaatrile silma ja sel juhul võivad nad saata inimese täiendavale konsultatsioonile.Need kes on varem olnud ravil mingis psühhiaatriasutuses peavad tooma sealt väljavõtte või nõutakse see raviasutuselt välja.
Ükski psühhiaater ei saa sõjaväest vabastada.Arst saab panna vaid diagnoosi ja ravida.Arstlikud komisjonid riigikaitse osakondade juures otsustavad diagnoosi järgi sõjaväest vabastamise või teenistuse edasilükkamise.
Seega tuleks Teie pojal siiski pöörduda oma piirkonnas tegutseva psühhiaatri
vastuvõtule konsultatiooniks.
Lugupidamisega
J.Mumma

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Mure

Tere Dr.Ennet olen 42 aastane pereema ja mul on mure oma tervise p2rast. Nimelt olen v2ga 2kilise loomuga ja v2ga domineeriv naisterahvas. Peres on pyksid minu jalas ja k6ik peab toimuma ainult minu tahtmise ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Ka öö-töödega võib inimene korralikult hakkama saada, aga see eeldab mõistlikku puhkust päeval. Töö ja puhkus peavad olema tasakaalus, vastavalt tööde vajadusele ka puhkus. Seega - puhkerežiim korda.
Loe edasi

teismeline poeg

Tere,

olen pereema, kellele teeb hetkel muret 18-aastane poeg.



Kui võtsin voodiriideid pessu (tavaliselt võtavad lapsed ise, kuid sekord tahtsin kohe pesema hakata) ...

Vastas dr Jaanus Mumma

Tere!

Teie mure on õigustatud.Seksuaalseid probleeme muidugi varjatakse ja väga raske on siin avameelsust saavutada.Ma ei ole antud küsimustes ilmselt kõige parem nõuandja ja soovitaks Teil ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: