suurenenud lümfisõlm lõua all 17.02.21 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere

Pöördusin mõni aeg tagasi siin keskkonnas Teie poole, et küsida nõu suurenenud lümfisõlme kohta, mis asetseb lõua all (vasakul pool). Lümfisõlm tekitab igapäevaselt valu, surve- ja ebamugavustunnet. Soovitasite pöörduda kurguarsti poole. Kurguarst diagnoosis: krooniline nina-, nina-neelu- ja neelupõletik e riniit, nasofarüngiit ja farüngiit, krooniline neelupõletik. Kurguarst soovitas kuristamisi, kurgupastille ja spreisid vaheldumisi kasutada. Võtsin ka hambaarsti poolt panoraamülesvõtte hammastest, põletikke ega muid muresid ei tuvastatud. Lasin perearstil kontrollida ka süljenäärmeid, nendega oli korras. Valud ja survetunne on igapäevane ja häiriv, kuid perearst arvas, et lümfisõlm võib olla suurenenud kroonilisest neelupõletikust ja ütles, et midagi teha sellega pole. Rääkisin talle, et ehk on vajalik läbi viia histoloogiline uuring, kuivõrd valu ja surve on igapäevane. Olin imestunud, et krooniline neelupõletik (mis ise mulle igapäevaselt mingit erilist mõju ei avalda), mõjub sellisel kujul lümfisõlmele. Perearst arvas, et histoloogiline uuring ei ole vajalik ning ta ei kahtlusta, et lümfisõlmes võib olla midagi pahaloomulikku. Ta arvas, et seda ei ole mõtet ka lihtsalt niisama teha, n-ö igaks juhuks, et seda tehakse pigem millegi halva kahtluse korral.

Kahjuks ma ei ole kindel/rahul perearsti vastusega, et pean leppima selle valu- ja ebamugavustundega ning midagi teha pole. Kas see tõesti on nii? Saan aru, et perearst mind histoloogilisele uuringule ei saada. Kas mul on võimalik omaalgatuslikult sinna mingil moel minna? Ise sooviksin seal ära käia ja saada hingerahu, et kõik on korras. Sellisel juhul olen nõus ka selle ebamugavustundega leppima, kui see on tõesti kroonilisest neelupõletikust.

Mis puudutab lümfisõlme, siis lümfisõlme suurenemine tuvastati ultrahelis 09.12.2020.a järgmiselt: vasakul submandibulaarsel lümfisõlm 9mm ja reaktiivsete tunnustega, mis võib olla tingitud kroonilisest põletikust. Vasakul pool pinges lümfisõlme piirkonnas.

Tänan!
Lugupidamisega

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !

Vaevuse tekkest on möödas varsti 3 kuud. Soovitan uuesti ultraheli uuringut lümfisõlmest, hinntatakse selle mõõtmeid ja muutust võrreldes varasemaga. Kui lümfisõlm püsib ja on muutunud suuremaks, siis peab seda uurima. Tavaliselt selline püsiv ja suurenev lümfisõlm eemaldatakse kirurgi poolt ja saadetakse histoloogiliseks uuringuks. Saan soovitada ka perearsti poolt teha e konsultatsioon hematoloogiga, sinna lisatakse vererproovide ja ultraheli uuringu tulemused. E konsultatsiooni vastuse saab tavaliselt 2-5 päevaga.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Paistes ja valulik parempoolne lümfisõlm kubemes

Tere,

Teeb muret paistes parempoolne lümfisõlm kubemes, peale vahekorda on paistetus veelgi suurem ja valulik.
Käidud sai günekoloogi vastuvõtul, võeti proovid ja põletikunäitajad olid ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Mononukleoos peaks andma ka suurenenud põrna ja lümfisõlmed lõua all, harvem mujal. Aga kõik on võimalik. Olen sellest arstide põlvkonnast, kus õpetati kubemelümfisõlmede suurenemisel mõtlema ...

Loe edasi

Suurenenud lümfisõlmed

Tervist,

Kaks aastat tagasi hakkas mul kaelal suurenema lümfisõlm. Käisin ka perearsti juures, kes tegi vereanalüüsid. Analüüsi tulemused näitasid, et kõik on korras.
Mõne aja pärast ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere A
Tõenäosus on väga väike. Vastaksin veidi põhjalikumalt, kuid ei tea Teie vanust, sugu, põetud haigusi ja töölaadi.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

lümfisõlmed

Mõlemal pool lõua all on pikka aega lümfisõlmed, paremal 3,8cm ja vasemal 3 cm läbimõõduga. Perearst saatis kilpnäärme arsti juurde, sonos kilpnääre
normaalsest suurem sonos lümfisõlmed norm leid. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Teie andmetega tutvudes jääb mulje, et tegemist ei olegi lümfisõlmedega, muidu oleks sonografist neid ka kirjeldanud. Võimalik, et tegemist on kilpnäärme sagaratega, kuigi need asuvad kõrisõlme ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: