Südame temaatika. Mis on parim variant? 14.06.17 / Perearst

Külastaja küsib:

TERE
Olen mees 58/180/95, pisut ülekaaluline, kuid samas aktiivse eluviisiga. 3x nädalas tegelen 1 h spordi ja võimlemisega nii et südamel oleks piisav koormus, liigun piisavalt. Mul on diagnoositud astma, KOK ja stenokardia ning isheemiatõbi, sellest tulenevalt või vastupidi kõrge vererõhk ja ka normeületav kolesteroolitase,- nende pärssimiseks tarvitan igal hommikul 6 mg Lacipili, 50 mg Betaloci ja õhtuti 100 mg aspiriini ja 10 mg rosuvastatiini. Viimasel vastuvõtul kirjutati mulle ka 1 tbl päevas isomoniiti . 3 a tagasi oli südameoperatsioon TÜ kliinikumis, kus koronaaridele pandi 5 shunti. Seejärel oli tervis hea. Nüüd aga on uuesti ilmnenud tuimad valud rinnaku piirkonnas ja siis hakkab ka lõug krampi tõmbama. Mul on alati käepärast nitroglytseriin (Nitromint) spreina ja paar annust keele alla on 5-10 min jooksul valu vaigistanud ja elurütmi endiseks muutnud. Olen järjekorras TÜ kliinikumis, kus mul septembris tehakse täiendav uuring. Konkreetne küsimus: kui mul tekib uus infarkti/insuldihoog, siis mida soovitate lisaks nitroglütseriinile juurde võtta: kas aspiriini või Isomoniiti? Või on Teil veel midagi efektiivsemat pakkuda? Selge on see, et ilmingute tekkimisel tuleb kutsuda kiirabi, kuid ma elan Alutaguse põlislaanes, soode ja rabade keskel, kus esimese asustuspunktini on 10 km ja isegi GPSi abil võtab kiirabi kohalejõudmine 2-2,5 tundi, suurvee ajal isegi kauem ja mõnikord ei jõutagi. Küsimus on elulise tähtsusega, et vähem tekiks tüsistusi.
Etteruttavalt - aitäh .

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Tänan usalduse eest. Infarktinähtude tekkel- valu rinnus üle 10 min- esmaabiks on 3 ravimit- nitroglütseriin 3-4 tab keele alla, metoprolol 50 mg 1 tab ja aspiriin 300 mg sisse võtta. Ega ei tarvita püsivalt klopidogreeli ?? Aga ehk saate teha kiiresti perearsti suunamisega koormustesti ja kui see on positiivne, siis ei tohi jääda unistama, vaid Teie perearst kasutab otsesuhtlust ja leiab kohe lahendused. Keda siis veel aidata kui meest parimas loomeeas.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Moodustis kurgus

Tere! Mure 4,5 aastase lapse kurguga. Nimelt ilmnes ca 2-3 kuud tagasi, et lapsel tekib aeg-ajalt mure nö "toit läks kurk", köhatus ja esineb kriipivat tunnet, mis valdavalt möödub kiiresti. Peale suveperioodi ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse ja hea pildi eest. Mandlid on lapse kohta igati normaalse suurusega ja mandlikorke, ehk sekreediga täidetud mandlikrüpte näha ei ole. Võõrkeha ka ei näe. Need asjad, mis on ...

Loe edasi

ebamugavus tunne rindkeres

nimelt on mul juba kuu aega olnud rindkeres pidevalt torked ja ebamugavus tunne.kogu aeg nagu valutaks südame piirkonnas.

perearst tegi ekg,rindkere röntgeni ja vereproovi.kõik oli korras.arst ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Kuidas ka püüaksin, ei saa ma kuidagi konkreetset haigust diagnoosida. Hea on see, et põhiuuringud on korras, see välistab rea tõsiseid haigusi.
Abiks võiks olla ka koormusuuring, kui ...

Loe edasi

raloksifeen

Tere,
olen üle 60 naine,tervis enam vähem korras,vastavalt vanusele,liigesed annavad mõnikord tunda.Olen ennetava medistiini pooldaja.Lugesin,et raloksifeen,Evista,mis on vist osteoporoosiravim,aitab ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere Tiiu
Enamus haiguste parim ennetus on tervislik, mitmekülgne toit, piisava koormusega liikumine, rahuldustpakkuv töö ja kodune elu, head lähedussuhted, suitsetamise ja alkoholitarbimise vältimine. ...

Loe edasi

isheemiatöbi

Sooviksin teada isheemia töve kohta,kui see on 50.a. naisel ja kaugele arenenud nii,et saab ainult tabletiga leevedada.Mis sellega kaasneb,kas on mingi vöimalus sellest vabaneda vöi on see surmaga löppev ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist
Südame isheemiatõbi on haigus, mille puhul on kahjustunud südame lihast verega varustavad arterid, neid nimetatakse ka pärg ehk koronaararteriteks. Arter on ahenenud ja ei suuda piisavalt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: