ülekoormus? 24.01.06 / Perearst

Külastaja küsib:

Tervist,

Olen 29 a, norm. (pigem isegi ala-) kaalus (kunagi kenade) pikkade jalgadega naisterahvas ja muret teevadki kahjuks mu jalad. Nimelt on minu jalgadel nö tselluliit ehk siis rasvkude näha ka säärtel ja viimasel ajal on jalad valutama hakanud (olen u 1,5 kuud üle pika trennivaba aja jälle korralikult trenni teinud) ja kapillaaride võrgustik siin-seal järjest rohkem nähtavale tulnud (paraku teen ka istuvat tööd). Sinikad tekivad ka ülikergelt - ühel suvel piisas sääse- ja parmuhammustustest, et üles paistetanud kohta suur sinine rant ümbritseks ja eelmisel nädalavahetusel oli suure ümmarguse verevalumi tekkimiseks vaja vaid korraks küünarnukid reitele toetada. Vahel veini juues tunnen ka, et esimesena jõuab veini toime jalgadesse (veresooned laienevad? Ei tohiks veini tarbida?). Käed-jalad on ka pidevalt külmad. Millega tegu? Halb verevarustus? Haprad veresooned? Kuidas saaks olukorda parandada? Tänan juba ette kui oskate midagi vastata. Oma perearsti juures alles käisin - kliiniline veri ja reumanäitajad korras.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere
Kui veretest on korras siis võime hingata kergendatult. Terve rida tõsisei haigusi on sellega välistatud. Küllaltki sageli võib igapäevatöös kohata Teie murega sarnaseid probleeme. Mõned pidepunktid Teie kirjast. Istuv töö halvendab mõnevõrra veenide kaudu vere äravoolu jalgadest. Tüuseb veenisisene rõhk, mille avaldus võibki olla laienenud venoossed kapillaarid. See on esimene märk. Laienenud kapillaarid on õhukesseseinalised, kergemini vigastuvad. Polegi vaja mingit erilist hoopi või vigastust, et tekiks verevalum. Putukahammustustega on asi teistmoodi. Putuka hammustusega pääseb organismi kehavõõraid aineid ja mikroorganisme. Tekib organismi kaitsereaktsioon, mis avaldubki põletiku, turse, ka verevalumina. Patsienti ennast see häirib, välimus on ju rikutud ja valus on ka. Kuid see on organismi kaitsereaktsioon, et suuremaid pahandusi ära hoida.
Mida teha: soovitan veenigümnastikat. Igas tunnis tõusta 5-7 minutiks üles, teha venitusharjutusi säärtele, paigalkõndi, trepist tõusmist-laskumist. See parandab lihaste abil veenoosset äravoolu. Töö tegemisel , kui vähegi võimalik on soovitav tõsta jalad tagumiku kõrgusele. Kasvõi sättida taburett laua alla, millele toetuvad jalad. Hea toimega võib olla ka veenisukad. Nende kohta saab infi tervisekauplustest.
Käte jalgade külmetamine kontoritöötajatel on seotud ka sagedamini sundasendiga. Lihased on mõeldud korralikuks tööks. Töötades arvutiga, liigutatakse põhiliselt sõrmi ja natuke käsi tõstes pabereid ühest kuhjast teise. Soovitan teha korralikke harjutusi ka kätele. See mõjub.
On ka üks haigus nimega Raynaud tõbi, mille tunnuseks on sõrmeotste valkjaks muutumine jahedas ja valu-punetus sooja ruumi sisenendes. Kui midagi sellist on ka teil on soovitav taas arstiga näost-näkku seda arutada.
Vein kuni 50 ml päevas on arvatavasti tervisele soodsa toimega, kuid sageli ületatakse see piir. Piisast aga saab meri. Kui on ka vaevused, ei saa ma soovitada veini usinat tarvitamist. Muidugi ei tee paha 1-2 pitsi meeldivas seltskonnas, küünlavalgel head muusikat kuulates.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Tundmatud punnid kehal

Tere, kas antud punnid kõhu alaosas ja seljal võivad tekkida C/D vitamiini tarvitamisest?Kui ei,siis mis muu võiks olla põhjuseks?Ning kuidas need kehalt ära saada?

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Kahjuks pole te kirjutanud, kas pildil olev lööve tekitab teile ka mingisuguseid subjektiivseid vaevusi: sügelus, kipitus jne. Ei usu, et põhjus on tarvitatavates vitamiinides. Pildi järgi ...

Loe edasi

Halb olla

Tere. Mul on juba viimased 4 kuud olnud halb olla. Vahepeal on parem, vahepeal on halvem. Halb hakkab olla enamasti peale sööki, vahepeal juba poole söömise ajal, mõnikord isegi kuni tund peale sööki. ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Olete noor mees ja Teid on uuritud põhjalikult. Saan aru, et ainsa leiuna on hooti kõrge bilirubiini tase- minu mõte liigub Gilberti sündroomile. Kuid see ei ole haigus, pigem ainevahetuse ...

Loe edasi

Ärevus,aneemia?

Tere

Kas visuaalselt nähtav pulss kaelal on märk ärevusest või mõnest muust haigusest. Südant on kontrollitud (EKG koormustest ning ehhokardiograafia) ning ei tuvastatud ohumärke.
Pea ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Analüüsi põhjal Teil küll aneemiat ei ole, sest hemoglobiini tase on normis. Rauadepood ( ferritiin) on küll pisut alla normi, kuid on ebatõenäoline, et see võiks anda mingisuguseid subjektiivseid ...

Loe edasi

Lööve punetus alaseljal

Tere
Käisin 20.02.19 või 21.02.19 solaariumis, kus seisad püsti ja pinnaga vastu ei puutu. Nagu pildilt on näha algas punetus laiguliselt ja ägenes suhteliselt ruttu. Tulid pisikesed punnid punased ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Kirjelduse järgi arvan, et tegu võib olla fotodermatiidiga. Löövet põhjustab ere päikesekiirgus. Eestis esineb seda haigust ligikaudu 10 protsendil inimestest. Sümptomite leevendamisel võib ...

Loe edasi

Nakkushaigus lapsel

Tere, lapsel tekkisid esmalt punnid kätele ja põlvedele pühapäeval, esmaspäeval kurtis valulikku kurku, mis aga ei sega niivõrd, et ta siiski sööb ja joob. Täna hommikul (teisipäeval) lapse keelt vaadates ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Sarlakid peaks andma kõrge palaviku, angiini ehk mandlipõletiku, peene punetava lööbe. Teie lapsel ei paista neid sümptome olevat. Aga kõik on võimalik, atüüpiline avaldumine jm. On ka teisi ...

Loe edasi

Antibiootikumid

Tere! Võtan neelupõletiku raviks Amoksiklav 875 mg. Ravimi võtmisest peale on tekkinud kõrvetised, on see tingitud antibiootikumiravist ja on see normaalne? Hetkel võtan kôrvale LactoSevenit ja alustasin ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Amoksiklav on üsna tugev ravim, millega ravitakse kopsupõletikke jt raskeid haiguseid. Kui Teie arst nii otsustas, siis peame austama tema ravivalikut. Antibiootikumikuur on tavaliselt miinimum ...

Loe edasi

Kurgumandlid

Kuna siin LOR arsti ei ole, siis küsin teie käest. Milline on tänapäevane lähenemine kurgumandlite eemaldamise seisukohast.
Kuni u. 30 eluaastani olid sagedased kurgupõletikud ca 4-5× aastas, visuaalselt ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
See on "nii ja naa" teema. Üldiselt on nii, et korralikud angiinid palavikuga üle 38,5, aastas ikka 2-3 korda ja paaril järjestikulisel aastal- see on näidustus. Siis südame ja liigesvaevused ...

Loe edasi

Antidepressandid ja alkohol

Tere. Selline küsimus, et kas koos antidepressandiga nimega zoloft võib tarvitada ka alkoholi. Infolehel on kirjas et ei tohi kuid psühhiaater ütles, et mõne õlle võib ikka juua kui isu on. Millised kõrvalmõjud ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
See on libe tee. Mõne õlle ikka võib- mis see kogus siis on 2-3 0,5 l 5% pudelit päevas. See on kogus, mis kindlasti annab koostoime- tavatu meeleolu muutus, unehäired, päevane uimasus, peavalu ...

Loe edasi

gastriit

Tere, gastroskoopias sain diagnoosiks gastritis erosiva.
Mao kõigis osades on difuusne limaskesta turse ja hüpereemia, antrumis esinevad erosioonid. Ravin omepiga.
Tahaksin küsida, et kui ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Erosiivne gastriit on mao limaskesta pindmine põletik. Selle tekkepõhjuseks võib olla stress, alkoholi või ka teatud ravimite (ibuprofeen, diklofenak, aspiriin jms) tarvitamine. See seisund ...

Loe edasi

Kurguvalu-seljavalu

Tere hea Doktor!
Minu mure on selles, et juba kuu alguses põdesin ma külemetushaigust, mis algas kurguvaluga, edasi nohu ja köha. Tarvitasin erinevaid käsimüügiravimeid ja paranesin, kuid lapsega ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Rasedus ja sünnitus on naise kehale väga tõsine katsumus. Kuid see on looduse poolt nii seatud ja teisiti ei saa.
Vahest võib juhtuda see, et sünnitamisel saab veidi viga õndralülid ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: